Salibandyliigan superlahjakkuus valitsi Oilersin - veljet koettivat kääntää pään

Salibandyliigan mielenkiintoisin nuori tähti Justus Kainulainen valitsi Oilersin. Espoolaisjoukkue on täynnä taitoa ja lahjakkuutta.

Viime kaudella uuden projektin päävalmentaja Heikki Luukkosen kanssa aloittanut Esport Oilers satsasi tällä kaudella nuoreen osaamiseen. Uudistusta tapahtui. Hyviä pelaajia lähti, mutta vastapainoksi joukkueeseen liittyi tukku nuorten maajoukkueessa pelanneita, liigatasolla jo läpimurtonsa tehneitä pelaajia. Justus Kainulainen siirtyi Espooseen LASB:n riveistä kahden vuoden sopimuksella. Eikä ole mikään yllätys, että juuri Oilers valikoitui seuraksi.

– Olihan sillä iso vaikutus, että Luukkonen on valmentajana ja vanhoja kavereita on täällä. Oli helppo tulla mukaan. Näin, että tämä on kaikista paras vaihtoehto, taustoittaa Kainulainen, jolle ottajia olisi löytynyt muualtakin.

justus_350a.jpgKainulainen kertoo kokevansa, että nyt oli oikea aika lähteä Lahdesta katsomaan elämää ja salibandya toiseen paikkaan. Varusmiespalvelusta suorittava junioritähti on viettänyt alkukesästä paljon aikaa Suomen metsissä ja varuskunnassa, mutta on viime aikoina päässyt yhä enemmän ja enemmän harjoittelemaan joukkueen kanssa.

– Positiivinen kuva on toistaiseksi jäänyt. Treenaamiselle on hyvät puitteet ja asiat ovat muutenkin hyvin kunnossa. Lahteen verrattuna täällä tehdään asiat ehkä hieman ammattimaisemmin, Kainulainen vertailee.

Vanhat kaverit maajoukkueesta ovat helpottaneet sopeutumista uusiin ympyröihin. Tyttöystävänsä kanssa Espooseen muuttanut Kainulainen on päässyt opettelemaan myös omillaan olemista.

– Uusia asioita on tullut eteen, vähän ruoanlaittohommia esimerkiksi. Tyttöystävä on kyllä auttanut siinä aika paljon. Ei ole minun vahvuuteni. Kanapihvit ja pasta on bravuuriruoka, Kainulainen naurahtaa.

Kainulainen on sukunimenä tuttu salibandya seuraavalle kansalle. Veljeksistä Rasmus ja Roope pelaavat yhä LASB:ssa. Varsinkin 19-vuotias Justus sekä kaksi vuotta vanhempi Rasmus ovat nousseet otsikoihin. Molemmat ovat olleet isossa roolissa voittamassa nuorten maailmanmestaruutta. Myös ensimmäiset miesten maaottelut ovat takana. Lähtö velipoikien rinnalta ei ollut helppo päätös Justukselle.

– Oli se vähän vaikeaa, mutta ei kuitenkaan loppujen lopuksi niin vaikea päätös. Kyllä he vähän yrittivät päätäni kääntää, mutta olin päätökseni tehnyt.

justus_350b.jpgVeljekset ovat ottaneet toisistaan mittaa lapsuuden pihapeleistä asti, joten paremmuuden mittaaminen eri paidoissa ei ole uusi juttu. Kainulainen sanoo, että liigakaukalossa tilanne voi alkuun tuntua oudolta, mutta ei mieti asiaa sen enempää. Kainulaisia on seurattu salibandymediassa paljon. Justus lienee ikäluokkaansa kirkkain tähti ja laajemmallakin otannalla ehdottomasti yksi Suomen parhaista nuorista pelaajista. Hän on saanut hehkutusta osakseen, mutta miten hän käsittelee sen?

– Joo, onhan sitä tullut. En mä ota niistä mitään paineita. Mä menen vaan pelaamaan ja pitämään hauskaa ja toivon, että menee hyvin.

Asiasta on ollut puhetta ystävien kanssa. Neuvoja on tullut myös vanhemmilta.

– He ovat painottaneet, että vaikka menee hyvin, on syytä pitää jalat maassa.

Oilers opetteli viime kaudella silloin uuden päävalmentajan tavoille. Nyt Luukkosella on lähdössä toinen kausi. Hän on pyrkinyt muuttamaan harjoituskulttuuria, mikä ei ole Espoosta tihkuneiden viestien mukaan ollut viime kausina menestykseen vaadittavalla tasolla. Joukkue kartoitti tulevaa kautta silmällä pitäen ensimmäiseksi oman seuran B-junioreiden finalisteja sekä puntaroi tarkasti seuran ulkopuolelta tulevat vaihtoehdot.

Kaikki tulijat ovat Luukkoselle entuudestaan tuttuja joko seura- tai maajoukkuepuolelta, joten molemmat osapuolet tietävät melko tarkkaan, mitä saavat.
Luukkosen mukaan joukkue opetteli ensimmäisellä kaudella tekemään tavoitteellisesti töitä. Puolivälieriin päättynyt kausi jätti päävalmentajan mukaan valtavasti nälkää ottaa seuraavia askeleita. Rakennuspalikat ovat ainakin ennakkoon kunnossa. Luukkosen visioissa on raikasta ja reipasta salibandya pelaava Oilers, jonka otteluissa on viihdearvo kunnossa. Oilers pyrkii määräämään pelin tempon aloitteellisuudellaan ja aktiivisuudellaan.

– Ehdottomasti. Sekä pallollisena että pallottomana. Haluamme, että peli virtailee. Se sopii meidän temposählyyn, kehittää pelaajia ja pitää mielen virkeänä, Luukkonen tiivistää.

Näkymät ovat kauden alussa viime kautta paremmat. Oilersilla on eväitä mennä pitkälle. Siihen uskoo myös Kainulainen.

– Meillä on nuori, taitava ja tiivis ryhmä. Fyysisyydessä pärjäämme myös hyvin. Luulen, että se riittää aika pitkälle.

Oilersin nuoressa ryhmässä ei ole yhtään 1980-luvulla syntynyttä pelaajaa, mutta kokemusta siitä löytyy. Ikänestorit Ilari Talvitie ja Casper Pfitzner ovat tahkonneet yli 200 liigaottelua. Kokemattomasta joukkueesta ei voida puhua, mutta totuus on se, että nuorilla pelaajilla parhaat pelit ovat vasta edessä.

– Nuorilla joukkueilla on yleensä haasteena pitää tasaisuus läpi kauden. Siinä on haastetta niin ottelun sisällä kuin koko kauttakin silmällä pitäen, Kainulainen pohdiskelee.

Kauden alla miesten maajoukkueessa debytoinut Kainulainen haluaa ison roolin tulevaisuudessa sinivalkoisessa peliasussa. Tällä kaudella iso rooli on haussa Oilersissa. Sen 33 maalia runkosarjassa viime kaudella iskenyt hyökkääjä mitä todennäköisimmin myös ottaa.

Salibandyliigan kausi 2018 – 2019 alkaa sunnuntaina 16. syyskuuta kuudella ottelulla, ja runkosarjan päätöskierros pelataan 2.3. Runkosarjan jälkeen joukkueet sijoilta 1.-8. jatkavat pudotuspeleihin. Runkosarjan viimeinen putoaa Divariin ja joukkueet sijoilta 12.-13 pelaavat playout-ottelusarjan, jonka hävinnyt karsii liigapaikasta Divarin finaalin hävinnyttä joukkuetta vastaan. Salibandyliigasta putoaa joka kausi vähintään yksi joukkue. Divarin finaalien voittaja nousee Salibandyliigaan.

Katso runkosarjan otteluohjelma

Mestaruutta puolustaa kolme perättäistä kultaa voittanut Classic, joka viime kevään tällä erää viimeisessä Superfinaalissa löi Happeen 6-2. Pronssiottelussa kohtasivat ensi kertaa välieriin selvinneet Nokian KrP ja Westend Indians, ja se päättyi nokialaisten mitalijuhliin. Salibandyliigasta putosi suoraan raumalainen SalBa, jonka tilalle nousi Divarin mestarina Karhut Porista.

Salibandyliigan ottelulähetykset nähdään Ruudussa ja ISTV:ssä: Lue lisää lähetyksistä

Viime kaudesta poiketen saa varsinaisella peliajalla saavutetusta voitosta kolme (3) pistettä ja häviöstä nolla. Jatkoajalla tai rangaistuslaukauskilpailussa saavutetusta voitosta saa kaksi (2) pistettä ja hävitystä yhden (1). Jatkoajat pelataan nyt varsinaisen peliajan tapaan viidellä viittä vastaan. Lue lisää täältä.

Muutoksia on myös pelisäännöissä, esimerkiksi rangaistuslaukauksen suorittamistapaa on väljennetty eikä päällä pelaamisesta enää saa jäähyä. Lue lisää sääntömuutoksista.

justus_700.jpg

Teksti: Tuomo Reponen
Kuvat: Juhani Järvenpää, Juha Käenmäki, Esa Takalo ja Salibandyliiton arkisto

Jaa artikkeli