Pyhtään Yrityksen puuhamiehet ja -naiset odottavat vesi kielellä heinäkuun puoliväliä. Silloin on alueen ensimmäisen salibandyn ulkopelikentän alustaelementtien määrä saapua perille ja päästään asennustalkoisiin. Pohjatyöt on jo tehty.
Ratkaiseva tekijä Pyhtään ulkopelikenttähankkeen toteutumiselle on ollut paikallisen Leader Sepra -yhdistyksen taloudellinen tuki. Leader Sepra, viralliselta nimeltään Kehittämisyhdistys Sepra ry, on eteläisen Kymenlaakson alueella toimiva paikalliskehittäjä, jolta voivat saada tukea maaseudulla toimivat tai maaseudun elinvoimaisuuden ylläpitämiseen tai kehittämiseen tähtäävät, muuallakin toimivat yhdistykset.
– Laitoimme Leader Sepraan hakemuksen, kertoo valmennuksesta Pyhtään Yrityksessä vastaava Jussi Luostarinen.
– Ensin meille ilmoitettiin, että kaikki sillä hetkellä jaettavissa olleet rahat oli jo jaettu. Mutta sitten tuli onneksi tieto, että joku taho oli jättänyt ottamatta vastaan sille myönnetyn rahoituksen ja että meidän kannattaisi hakea uudelleen. Niinpä saimme sitä kautta ison osan kokonaisrahoituksesta.
Yhteensä noin 50 000 euron hankebudjetista Leader Sepra -avustuksen osuus on 60 prosenttia.
– Omaa pääomaa oli onneksi riittävästi loppuosaan, Luostarinen sanoo.
– Tämä oli mielestämme järkevä käyttökohde ”säästöillemme”. Saamme pitkäaikaisen liikuntapaikan eli hyötyä vuosiksi eteenpäin ja uskomme saavamme vuosittaiset ylläpitokustannukset jatkossa katettua.
Talveksi säilöön
Pyhtäällä oli jo monta vuotta mietitty, miten alueen salibandytoimintaa saataisiin vireämmäksi kesäaikaankin. Urheilukentän nurmikin on ollut kesäisin pelialustana, mutta parempaa teki tietysti mieli.
– Aloimme seuran salibandyjaostossa pohtia mahdollisia ratkaisumalleja. Selvitimme kustannuspuolta, ja kunta myönsi meille kenttää varten paikan vapaalta hiekkakenttäalueelta koulun vierestä, Luostarinen taustoittaa.
Kivituhkapohja on jo valmiina. Sen päälle tulee täysimittainen (43×23 metriä) kenttä. Talveksi se on purettava varastoon, sillä silloin alue on luistelijoiden käytössä.
– Meillä on onneksi varastointitilat siinä samassa yhteydessä, niin ei tarvitse rahdata alusta- ja laitaelementtejä minnekään kauemmas.
Satakunta talkootuntia
Salibandyn harrastaminen on ollut Pyhtäälläkin viime aikoina vaikeaa, kun koulun liikuntatilat eivät ole olleet koronan vuoksi käytettävissä eikä normaaliin tapaan myöskään Pyroll Areena.
– Tavoitteena on pitää harrastukset halpoina, ja sitä kautta tuli ajatus salibandyn pelaamisesta ulkona, Luostarinen kertoo.
Alusta, jonka osuus on yli puolet kokonaisbudjetista, puuttuu vielä. Mutta pohjatyöt on tehty, kenttää ympäröivä aita on pystyssä, kaukalon laidat ja maalit ovat valmiina odottamassa h-hetkeä.
– Alustan kanssa tuli pieni viivästys, kun tänne oli ensin tulossa huonolaatuista tavaraa. Kelvollista on luvattu tulevan 28. kesäkuuta. Sitten pannaan heti talkoot pystyyn. Talkoohommia on kaiken kaikkiaan arvioitu kertyvän noin sata tuntia.
Käyttäjiä löytynee kauempaakin
Pyhtään Yrityksellä on kuutisenkymmentä lisenssipelaajaa. Seura tekee yhteistyötä SBS Haminan kanssa.
– Sieltä meillä on muutamia pelaajia. Meillä on vain kolme juniorijoukkuetta (2008 ja 2009 syntyneet pojat sekä C-tytöt) ja Kaakkois-Suomen alueen viidennessä divisioonassa pelaava miesten joukkue. Lisäksi on perhesählyä ja kerhoryhmiä, Luostarinen luettelee.
Mutta ulkopelialustalle löytyy varmasti käyttöä laajemminkin.
– Seura on tietysti pääkäyttäjä ja seuralla vakiovuorot. Mutta muillekin harrastajille riittää vuoroja, ja kun kentän lähiympäristöön rakennetaan koko ajan uutta asutusta, löytyy uusiakin harrastajia lajin pariin varmasti, Luostarinen tuumii.
– Ja kun yhtä hyvää ulkona pelaamisen mahdollisuutta ei ole esimerkiksi Kotkassa eikä Haminassa, niin voi hyvinkin olla, että tänne tullaan hieman kauempaakin.
– Erinomaista paikallista aktiivisuutta sähly- ja salibandytoiminnan ulkonapelaamisen edistämiseksi, tuumaa Salibandyliiton yhteiskuntasuhdejohtaja Jari Kinnunen.
– Juuri tallaiseen seura-aktiivisuuteen kannustaisinkin salibandyseuroja. Ylös ja ulos pelaamaan ja nauttimaan kesäkeleistä. Ulkonapelaamisen olosuhteita edistämällä, voimme yhdessä elvyttää pihapelikulttuuria lasten ja nuorten keskuudessa, summaa Kinnunen.
Teksti: Matti Hannula