Perheyritys jää hetkeksi, kun MM-kultaunelma kutsuu toimitusjohtajaa maailmalle

Lasse Kurronen jättää hetkeksi siviilityönsä perheyrityksen toimitusjohtajana ja lähtee luotsaamaan Suomen joukkuetta kohti kultaa

Naisten maajoukkue matkusti eilen Dubaihin viimeistelemään kisakuntonsa ennen ensi viikon perjantaina alkavia Bratislavan MM-kisoja. Päävalmentaja Lasse Kurronen jättää hetkeksi siviilityönsä perheyrityksen toimitusjohtajana ja lähtee luotsaamaan joukkuetta kohti kultaa.

Kuljettimia ja kuljetinjärjestelmiä valmistavan 60 henkeä työllistävän ja 12 miljoonan euron liikevaihtoa pyörittävän Laitex Oy:n toimitusjohtajana Lappeenrannassa toimiva Kurronen kertoo, että syksy on ollut vähintäänkin hektistä aikaa. Töiden, perhe-elämän ja maajoukkueen päävalmentajuuden yhdistäminen on ollut haasteellinen, mutta kuitenkin antoisa paketti.

– Onhan tämä aika hurjaakin touhua välillä ollut, ja reissuissa sekä tien päällä on tullut oltua paljon. Stressiltä ja kiireeltä ei voi välttyä, mutta etuoikeutetussa asemassa tässä saa olla ja olen kiitollinen siitä, että olen päässyt tällaisiin haasteisiin. Välillä on rankkaa, mutta kyllähän tämä paljon antaakin, 32-vuotias Kurronen sanoo.

Hän näkee valmentajan työssä paljon yhtäläisyyksiä yrityksen johtamiseen. Urheilu ja liike-elämä ovat rehellisiä pelikenttiä, joissa tulos näyttää tekemisen laadun.

– Ne ovat yllättävänkin samankaltaisia ja toisiaan tukevia töitä. Molemmat ovat niin isoja kokonaisuuksia, ettet pysty itse hallitsemaan kaikkea ja täytyy pystyä luottamaan muuhun johtoportaaseen sekä suorittavaan portaaseen. Molemmat työt vaativat paljon ja ne ovat tulosvastuullisia pestejä, joissa aika nopeasti näkee tuloksista, miten menee.

Infoähkyä vältellen

Laitex jää muutamaksi viikoksi taakse, kun maajoukkue lähti ensin Dubain lämpöön hiomaan MM-kisakunnon huippuunsa ja pienen kotikoukun kautta on aika siirtyä Bratislavaan kultajahtiin. Kurrosen mukaan Arabiemiraattien reissu on jaettu ajan puitteissa kolmeen osaan.

38143640651_e11ed5df81_k.jpg– Jos sen jakaa karkeasti, kolmannes on vapaa-aikaa, jossa tosin on järjestettyäkin ohjelmaa, kuten esimerkiksi safaria ja vesipuistoa. Toinen kolmannes on ryhmäytymistä, eli valmistaudumme kisaviikkoon ja käymme läpi mentaalipuolen asioita, paineenhallintaa ja sitä, mitä kaikkea kisoissa voi tulla eteen. Kolmannes on sitten kovaa ydintä eli fysiikkaharjoittelua. Ohjelmassa on vielä vähän tyhjiäkin slotteja, sillä ihan hirveästi kenelläkään ei ole kokemusta paikasta ja fasiliteetit selviävät tarkemmin paikan päällä.

Dubaista tulee ensimmäisten asioiden joukossa mieleen aurinko, ja sitä on luvattu koko viikoksi mukava määrä. Tärkeintä matkalla onkin kerätä energiaa kisarypistystä varten.

– Ykkösjuttu on energian lataaminen ja toinen on roolituksen selkeyttäminen, eli jokaisella on oma ruutunsa ja roolinsa tiedossa. Kolmas asia on ryhmäytyminen ja fyysisen vireystilan ylläpitäminen. Viimeisestä EFT:stä ei tullut mitään maata mullistavia asioita käsiteltäväksi, eikä pelikirjaa tarvitse uusia. Yritämme valmennuksessakin pitää balanssin siinä, ettemme ylivalmentaisi tässä kohtaa.

Kurronen muistuttaa, että myös valmennustiimin on tärkeää ryhmäytyä, ja reissussa haetaan vielä yhteistä fiilistä ja kieltä. Joukkue kävi kolme päävastustajaansa Ruotsin, Tshekin ja Sveitsin tarkasti läpi jo Malmössä, ja nyt vuorossa on viimeisten klippien katsomiset.

– Jokainen valmentaja on katsonut vielä kerran yhden vastustajan ja tehnyt tuoreet klipit. Tuon omasta pelistä tuoreet videot, ja varmaan sitä peli- sekä peluutussuunnitelmaa siinä hieman hiotaan. Vältämme kuitenkin liikaa dataa, videoita ja muuta enää tässä kohtaa, eikä ole tarkoitus tuottaa pelaajille ähkyä olotilaa.

Valmennustiimi saa vielä lisätukea Bratislavaan, kun huippu-urheilujohtaja Jarkko Rantala sekä valmennuspäällikkö Miikka Lamu ovat myös paikalla apuna. Tukitoimista kultaunelman jahdin ei pitäisi siis jäädä kiinni.

– He tulevat sinne tekemään vielä videota ja muuta. Sen verran videoita on tuijotettu, että mikään pelillinen asia jää tuskin huomaamatta. Nyt pitää uskaltaa hieman itsekin nauttia tilanteesta, Kurronen muistuttaa.

Viimeisen EFT-turnauksen päättänyt kenraaliharjoitus Ruotsia vastaan epäonnistui avauserän osalta, mutta liikaa se ei jäänyt päävalmentajaa surettamaan. Vaikka hallitseva maailmanmestari on voittanut jokaisen kuluvan kisaperiodin keskinäisistä otteluista, avaimet minkä tahansa joukkueen voittamiseen ovat olemassa.

– Ruotsi-peli tuli perattua hieman tarkemmin, ja avauserään (5-0 Ruotsille) sattui henkilökohtaisia virheitä, joita emme yksinkertaisesti kestä. Kovemmalla tasolla täytyy pystyä pelaamaan, se on pelin henki. Ei se kuitenkaan mikään itseluottamusta romuttava peli ollut lopulta, ja vaikka totta kai voitossa olisi ollut omat hyvät puolensa, sitä ei ansaittu tällä kertaa.

Aito mahdollisuus ja vahva tunne

Suomi avaa kisat Tshekkiä vastaan lauantaina 2. joulukuuta, ja seuraavina päivinä vastassa A-lohkossa ovat myös Norja ja Latvia. Mikäli Suomi voittaa alkulohkonsa, luvassa on pari päivää huilia, kunnes torstaina edessä on puolivälierä.

– Systeemi sopii meille ihan hyvin, että ensin pelataan, sitten huilataan ja sitten taas pelataan. Karstat ainakin päästään ottamaan pois koneesta heti alussa, kun Tshekki on vastassa.

Joukkueen karstojen kanssa samalla poistuvat myös päävalmentajadebytantin karstat. Kurronen oli mukana tyttömaajoukkueen edellisessä Kanadan MM-projektissa apuvalmentajana, ja NST:n naisten valmennuksen mukaan hän hyppäsi 24-vuotiaana jo 2009, mutta nyt hänkin on uuden äärellä. Vuoden 2013 lopusta kevään 2016 mestaruuteen asti NST:n naisia luotsannut Kurronen myöntää, että tunnelma on korkealla.

– Kaikki on tapahtunut oikeastaan niin nopeasti vuosien varrella, ettei ole ehtinyt niin paljoa edes unelmoimaan. Olen tässä monen sattuman kautta, enkä päätynyt tähän minkään systemaattisen hakuprosessin kautta, vaan hieman varkain. Olen todella innoissani ja varmasti hienot kolme viikkoa on edessä. Tämä on ainutlaatuinen juttu ja kun on vahva tunne siitä, että on aito mahdollisuus ottaa kultaa, se tuo lisäbuustia tekemiseen.

Bratislava ja joulukuu 2017 ovat olleet piirrettyinä toimitusjohtaja-päävalmentajan kalenteriin jo melko pitkään. H-hetken lähestymisen aistii päivittäin.

– Joka hetki tuntee, että kisat ovat lähempänä ja lähempänä. Puolentoista viikon päästä ollaan vihdoin tositoimissa. On tätä aika kovasti jo odotettukin, Kurronen päättää.

Lue lisää naisten MM-kisoista

Suomen MM-joukkue

38111841832_78e4b63576_z.jpg

Teksti: Henri Pitkänen

Jaa artikkeli