Näin miesten päävalmentajan valintaprosessi eteni

Esa Jussilan päävalmentajavalintaa edelsi huippu-urheilusektorin huolellinen kartoitusprosessi Jarkko Rantalan johdolla.

Salibandyliiton hallitus päätti käynnistää miesten maajoukkueen päävalmentajan valintaan tähtäävän prosessin jo vuoden 2022 alussa. Ajankohdallisesti päävalmentajan valinta haluttiin tehdä jo ennen vuoden 2022 MM-kisoja, jolloin nykyisen päävalmentajan sopimus umpeutuu.

Hallitus antoi toimeksi miesten päävalmentajakartoituksen huippu-urheilujohtaja Jarkko Rantalalle. Lähtökohtana oli, että sekä uusi päävalmentaja että nykyisen luotsin Petteri Nykyn jatko ovat mahdollisia vaihtoehtoja.

Lue myös: Esa Jussila on seuraava miesten salibandymaajoukkueen päävalmentaja

– Prosessiin lähtiessä on ollut selkeä päämäärä, ettei nykyistä päävalmentajaa tule vaihtaa vain vaihtamisen takia. Jos vaihtamiseen päädytään, niin siihen on oltava selkeät perusteet. Mikäli valittavaksi tulisi uusi päävalmentaja, niin mielestäni on hänen kanssaan katsottava neljän vuoden päähän. Ei kuitenkaan suoralla neljän vuoden sopimuksella, vaan pikemmin mallilla 2+2-vuotta.

– Tammikuun hallituksen kokouksessa esittelin näkemykseni miesten maajoukkueen päävalmentajan vaatimuksista vuoden 2022 jälkeen. Esityksen perustana oli strategisen painopisteen, paras salibandymaa, vaatimukset pelaajien, joukkueiden ja seurojen arjen kehittämisestä, sekä vahvasta pelaajakehityksestä. Strategisiin tavoitteisiin pääsemiseksi toin hallitukselle omat näkemykseni toimintatavoista, joita päävalmentajalta edellytetään.

– Toimintatapojen konkretisoimisessa käytin kokemustani joukkueen nykyisestä toiminnasta, sen pelistä, sekä näkemykseni, mihin valmentaminen on menossa ns. uuden sukupolven kanssa. Keskustelujen kautta keräsin monipuolisesti tietoa mitä miesten maajoukkueen päävalmentajalta halutaan ja odotetaan suomalaisessa seurakentässä. Hallitus hyväksyi esittämäni raamin tulevan päävalmentajakauden toimintatavoiksi.

Kehyksen pohjalta Rantala aloitti potentiaalisten päävalmentajien kartoituksen, joka ajoittui maaliskuulle.
Ensimmäiselle haastattelukierrokselle päädyttiin kutsumaan neljä henkilöä. Haastateltavat saivat etukäteen ennakkotehtävät vastattavakseen. Rantalan lisäksi myös liiton pelaajapolusta vastaava Miikka Lamu ja maajoukkueiden GM Jari Oksanen osallistuivat kandidaattien arviointiin.

Neljästä haastateltavasta toiselle kierrokselle kutsuttiin kaksi henkilöä.

– Tässä kohdin mielipiteitäni opponoimaan kutsuin toiminnanjohtaja Pekka Ilmivallan. Toisella kierroksella haastateltavat joutuivat pohtimaan päävalmentajuutta muutenkin kuin vain valmentamisen kautta.

Rantalan mukaan parhaiten haastatteluissa onnistui Esa Jussila. Muiden vahvuuksiensa ohella ja pitkähkön Sveitsin pelaaja- ja valmentajarupeamansa vuoksi hän on ns. ulkopuolelta tuleva valmentaja ja ilman seurasidonnaisuuksia.

– Hän on tietenkin seurannut suomalaista salibandya ja erityisesti miesten maajoukkueen peliä ja pelaamista, mutta ulkopuolisin silmin. Sopiva ulkopuolisuus on antanut hänelle luonnollisen mahdollisuuden nähdä asioita vähän kauempaa, kenties selkeämmin ja erilaisista näkökulmista, kuin tekijöillä, jotka ovat asioiden ytimessä.

– Luotamme, että Esalla on erinomainen mahdollisuus lähteä rakentamaan omaa projektia kohti 2024 MM-kisoja puhtaalta pöydältä yhdessä seurojen kanssa. Olen varma, että Esa omalla persoonallaan, taustallaan ja osaamisellaan saa seurakentästä vahvan tuen toiminnalleen.

Muut miesten maajoukkueen valmentajat nimetään myöhemmin.

Jarkko Rantala veti miesten päävalmentajan valintaprosessia.

Kuvat: Juha Leskinen (ylin) ja Mika Hilska.

Jaa artikkeli