Esa Jussila

Esa Jussila on seuraava miesten salibandymaajoukkueen päävalmentaja - kokonaisuus ratkaisi

Salibandyliitto on valinnut joensuulaisen Esa Jussilan miesten salibandymaajoukkueen päävalmentajaksi ensi vuoden alusta lähtien kaksivuotisperiodille 2023–24. Sopimus sisältää myös option vuosille 2025–26.  

Jussilan työ alkaa vuoden 2023 alussa, ja päätähtäimenä siintää vuoden 2024 MM-lopputurnaus Malmössä, Ruotsissa.

Jos Jussilan valinta saattaa yllättää huippusalibandya seuraavat, niin häntä itseään ei niinkään.
– Enemmän kuin yllättynyt, olen erittäin otettu ja kiitollinen valinnasta, luottamuksesta ja mahtavasta mahdollisuudesta, hän luonnehtii ja jatkaa:

–  Kun jäin pois Sveitsin maajoukkueen valmennustiimistä, ja tällainen mahdollisuus tuli eteen Suomessa, niin tarrasin mahdollisuudesta kaksin käsin kiinni. Hain sillä oletuksella, että olen paras vaihtoehto tehtävään. Se mitä tehdään, tehdään täysillä. Lopputulema on sitten se mitä ansaitaan.

Hän vastaanottaa maajoukkueen ohjat vuodesta 2017 lähtien päävalmentajana toimineelta ja meritoituneelta Petteri Nykyltä, joka toimi miesten peräsimessä myös vuosina 2004–2011. Nykky johdattaa Suomen salibandymiehet tämän vuoden marraskuussa Sveitsin Zürichissä ja Winterthurissa järjestettävään MM-lopputurnaukseen.

Lue myös: Näin miesten päävalmentajan valintaprosessi eteni

Jussila, 42, lukeutuu suomalaisen maajoukkuesalibandyn suuriin nimiin. Lisäksi hän on luonut uraa Sveitsin salibandyssa liki vuosikymmenen ajan niin pelaajana kuin valmentajana. Jussila on toiminut miesten maajoukkueen kapteenina ja edustanut Suomea seitsemässä MM-turnauksessa (2000–2012) saavutuksinaan kaksi MM-kultaa, neljä hopeaa ja pronssi. Otteluita maajoukkueessa kertyi 139. Sveitsin pelaajavuosilta kirkkaimpina saavutuksina on kaksi NLA:n mestaruutta.

Kotimaan Salibandyliigassa (nykyinen F-liiga) hän pelasi kahdeksana kautena 197 runkosarjaottelua (105+182=287) ja 55 pudotuspeliä (22+32=54) pääasiallisena seuranaan Joensuun Josba ja kaudella 2003–04 Espoon Oilers. Näiltä vuosilta muistoina on kaksi SM-hopeaa ja sama määrä SM-pronssia.

Peliuran jälkeen Jussila kartutti Sveitsissä valmentajakokemusta Alligator Malansissa. Alppimaan miesten salibandymaajoukkueen valmennustiimiin Jussila kuului vuodesta 2013 aina joulukuun 2021 Helsingin MM-kisoihin asti.

Millaisen päävalmentajan salibandymiehet sinusta saavat?

– Tunnollisen ja pelaajalähtöisen. Tärkeintä on, että pelaajat kohdataan yksilöinä ja ihmisinä, eikä pelkästään tuloksentekijöinä. Pyrin luomaan sellaisen ympäristön ja ilmapiirin, jossa jokainen pystyy antamaan parhaansa pöytään. Uskon, että tällöin saadaan mitattua urheilullista huippusuoritusta kaikkein parhaiten ulos. Aika näyttää millainen maajoukkueesta muodostuu.

Minkälaista valmentajaoppia sinulle karttui Sveitsin-vuosilta ja miten sitä voisi hyödyntää Suomen maajoukkueessa?

– Valmennus on ihmisten johtamista ja kaikki ovat erilaisia. Vuosien varrella olen päässyt valmentamaan hyvin erilaisia persoonia. Näistä kohtaamisista, ja siitä miten pystyy auttamaan erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä ja saamaan heistä parhaan joukkueen eteen, on varmasti kertynyt kokemusta.

– Pelillisellä puolella uskon monipuolisuuteen. Ei ole yhtä tapaa pelata salibandya. Lisäksi olen saanut toimia niin suomalaisten kuin ulkomaisten huippuvalmentajien kanssa ja oppia monipuolisesti jo pelaajauran aikana.

Entä mitä voit ammentaa pelaajauraltasi penkin taakse?

– Ei siitä haittaa ole, että on nähnyt toimintaa kaukalon molemmilta puolilta. Maajoukkuetapahtumat ovat lyhyitä ja intensiivisiä ja pelaajilla voi olla pientä jännitysmomenttiakin uuteen ryhmään saapuessa.  On helpompi tulla mukaan, kun pelilliset tavoitteet ja ohjeistukset ovat pelaajille selvillä jo etukäteen. Samoin mitä heiltä odotetaan.

Tehtäväsi alkavat noin neljän kuukauden kuluttua. Pystytkö jo tässä vaiheessa kertomaan, mitä uutta tuot tuoda valmennukseen?

– Ensin pitää tutustua nykytoimintaan. Tiedän, että siellä on paljon hyvää mukaan otettavaa ja osaavat tekijät ruorissa. Toki omaa persoonaa tuon mukaan, mutta yksityiskohtiin ei kannata tässä vaiheessa vielä mennä, etenkin kun maajoukkueella on MM-turnaus melko lähellä. Olen toki asiaa miettinyt, mutta näihin palataan tuonnempana.

Esa Jussila kuvattuna Joensuu Areenalla. Kuva: Juha Ollikainen

Huippu-urheilujohtaja Jarkko Rantala – Jussilan monipuolisuus vakuutti

Päävalmentajan valintaprosessia veti liiton huippu-urheilusektori Jarkko Rantalan johdolla. Näkemyksiä uuden päävalmentajan vaateille haettiin laaja-alaisesti, jopa salibandyn ulkopuolelta. Alkukartoituksen jälkeen haastatteluihin kutsuttiin neljä henkilöä, joista toiselle kierrokselle valittiin kaksi. Kaikkien valintaan osallistuneiden papereissa Jussila nousi ykköseksi.

Jarkko Rantala, millaisin kriteerein päävalmentaja valittiin?

– Valinta perustui viime kädessä kokonaisuuteen. Valmennus- eli substanssiosaaminen on tietty ehdottoman tärkeää, mutta myös sillä miten se tuodaan suomalaisen salibandyn hyödyksi, eli puhumme toimintatavoista. Merkitystä on myös sillä, miten päävalmentaja näkyy ja esiintyy julkisuudessa ja suhteessa sidosryhmiin.

Mitä tämä tarkoittaa lähemmin?

– Jussilalla on selkeä näkemys asioista, joita hän haluaa kehittää maajoukkueen pelaamisessa. Hänellä on myös hyvin jäsennellyt ajatukset urheilijoiden kehittämiseen liittyvistä toimista, sekä yhteistyöstä seurojen kanssa. Kaikesta huokuu hänen vahva halunsa kohdata ja kuunnella ihmisiä kyetäkseen heidän kanssaan parempaan yhteistyöhön. Meillä on vahva luotto siihen, että Jussila on kaikilta osin oikea valinta.

Myös kansainvälisyys osoittautui Jussilan vahvuudeksi.

– Hänellä on ollut myös erinomainen mahdollisuus imeä suomalaisen ja sveitsiläisen salibandykulttuurin lisäksi ruotsalaista kulttuuria toimittuaan vuodesta 2014 vuoteen 2021 ruotsalaisen David Janssonin valmennustiimissä Sveitsin maajoukkueessa. Eri kulttuureista saadut kokemukset auttavat häntä tuomaan meidän toimintaamme uusia raikkaita tuulahduksia, mutta silti toiminta ja johtaminen pelaajien ja seurojen suuntaan tapahtuu suomeksi suomalaisen tekemänä, Rantala näkee.

Huippu-urheilujohtaja Rantala osoittaa kiitoksensa Petteri Nykylle ja muille päävalmentajakandidaateille.

– Meillä oli useampi hyvä ehdokas prosessissa mukana. Kaikkien kanssa käytiin hyviä keskusteluja. Haluan kiittää heitä kaikkia ja jo tässä vaiheessa erityisesti Petteriä (Nykky), joka johdattaa maajoukkueen vielä marraskuun MM-turnaukseen.

– Petteri Nykyn, sekä vuosina 2011-2017 päävalmentajana toimineen Petri Kettusen aikana Suomi on asemoinut paikkansa salibandymaailman terävimmässä kärjessä neljine maailmanmestaruuksineen. Seuraavan päävalmentajan on hyvä jatkaa työtä sen kivijalan päälle, jota aikaisemmat päävalmentajat ovat olleet rakentamassa, huippu-urheilujohtaja Rantala toteaa.

Esa Jussilan videohaastattelu

Kuvat ja video: Juha Ollikainen

Jaa artikkeli