Luvassa kaudelle 2020-21: Suomisarja alkaa ja naisten 1. divisioona palaa uudistuneena

Kaudella 2020-21 pelataan miesten uutena sarjana Suomisarja ja naisten 1. divisioona palaa uudistuneena.

Suomisarja perustetaan uutena sarjana nykyisten Divarin ja miesten 2. divisioonan väliin ja naisten 1. divisioona vastaavasti NLB:n ja 2. divisioonan väliin.

Miesten Suomisarja 2020-21

Miesten Suomisarja on kaudeksi 2020-21 perustettava, uusi sarjataso. Suomisarja toteutetaan miesten nykyisen Divarin ja 2. divisioonan väliin.

Sarjan joukkueet muodostuvat alueellisista 2. divisioonalohkoista nousevista, sekä kahdesta miesten Divarista tippuvasta joukkueesta. Sarja pelataan kolmessa kymmenen joukkueen lohkossa. Lohkoissa pelataan kaksinkertaisen runkosarjan lisäksi viiden joukkueen yksinkertaiset välisarjat, jolloin joukkuekohtainen ottelumäärä runkosarjassa on 22 ottelua.

Ottelut pelataan yksittäisinä otteluina. Peliaika on 3 x 20 minuuttia tehokasta peliaikaa. Jos varsinainen peliaika päättyy tasan, pelataan 5 minuutin jatkoaika ”äkkikuolemalla” viidellä viittä vastaan. Mikäli ratkaisua ei synny jatkoajalla, ratkaistaan ottelun voittaja viiden laukojan rangaistuslaukauskilpailussa.

Sarjan ottelut tulee pelata minimissään 38m x 19m -kokoisella kentällä, jossa on matto/massa-alusta.

Huomioitavaa on, että Pohjois-Suomen alueen joukkueet eivät osallistu Suomisarjaan. Tehdyn kyselyn perusteella alueen joukkueilla ei ole halukkuutta lisätä entisestään sarjatoiminnan matkakuluja. Pohjois-Suomen 2. divisioonan parhaat joukkueet osallistuvat Divarin karsintoihin Suomisarjan parhaiden joukkueiden kanssa.

Suomisarjan sarjavastaava on Mikko Kaksonen. Lohkovastuut määritellään 1.5.2020 mennessä.

Katso Suomisarjan sarjajärjestelmä täältä.

Naisten 1. divisioona 2020-21

Naisten 1. divisioonaa ei ole pelattu tällä kaudella, mutta ensi kaudella se toteutetaan NLB:n ja naisten 2. divisioonan väliin. Naisten 1. divisioonan joukkueet kaudelle 2020-21 muodostuvat alueellisista 2. divisioonalohkoista nousevista sekä liigakarsinnan 2. vaiheen otteluparien hävinneistä joukkueista.

Naisten 1. divisioona pelataan kolmessa kahdeksan joukkueen lohkossa kolminkertaisena ja turnausmuotoisena sarjana. Turnausmuotoinen sarja mahdollistaa jaettujen turnausten järjestämisen, jolloin kaikkien joukkueiden ei tarvitse matkustaa lohkon maantieteellisissä ääripäissä pelattaviin turnauksiin. Runkosarjassa pelataan 21 ottelua ja otteluaika on 3×15 min tehokasta peliaikaa.

Pohjois-Suomen joukkueet eivät osallistu naisten 1. divisioonaan, ja perustelut tässä ovat samat kuin miesten Suomisarjassakin. Pohjois-Suomen alueen 2. divisioonan parhaat joukkueet osallistuvat kuitenkin NLB:n karsintoihin 1. divisioonan parhaiden joukkueiden kanssa.

Naisten 1. divisioonan sarjavastaava on Tiina Koivisto. Lohkovastuut määritellään 1.5.2020 mennessä.

Katso naisten 1. divisioonan sarjajärjestelmä täältä.

Tausta: Sarjauudistuksia on suunniteltu tiiviissä yhteistyössä
joukkueiden kanssa vuodesta 2018 lähtien

Uudistustyö näiden sarjojen osalta juontaa juurensa kevääseen 2018. Tuolloin tehdyn valtuustoaloitteen perusteella Salibandyliiton hallitus nimesi aikuisten sarjatoiminnan kehittämistyöryhmän, jonka tavoitteena oli selvittää aikuisten sarjojen suurimmat kehityskohteet sekä tehdä esityksiä sarjojen kehittämiseksi. Työryhmään kuuluivat puheenjohtaja Jukka Rantanen (liittohallitus), Arto Ahonen (SB Naantali), Riitta Hellgren (SB Vantaa), Jukka Leino (SB Vaasa), Jani Ruotsalainen (LeBa-96), Olli Junttila (Pohjois-Suomen aluevastaava), Terho Laaksonen (Etelä-Suomen aluevastaava) ja Ari Vehniäinen (kilpailupäällikkö).

Työryhmä kokoontui elokuussa 2018 ja perehtyi miesten ja naisten sarjoihin sekä niihin viime vuosien aikana tehtyihin muutoksiin. Suurimmat kehitystarpeet kohdistuivat pääsarjojen (miesten Divari ja Naisten Salibandyliiga/kaudella 2019-20 NLA ja NLB) alapuolella oleviin sarjatasoihin. Työryhmä teki vaihtoehtoisia malleja sarjojen kehittämiseksi, ja ryhmän jäsenet kävivät läpi näitä malleja noin 50 miesten ja naisten 2. divisioonan seuran kanssa saaden puhelinkeskusteluissa hyödyllistä palautetta kehitystoimenpiteistä.

Saatujen palautteiden perusteella valmisteltiin sarjatoiminnan kehittämiskysely, joka toimitettiin lokakuussa 2018 kaikkien alueiden naisten 2. divisioonan joukkueiden yhteyshenkilöille. Vastauksia tulikin hyvä määrä. Miesten seurojen vastausprosentti oli 70,9 % (61/86 vastasi kyselyyn) ja naisten seurojen vastausprosentti oli 55,4 % (41/74).

Työryhmä kokoontui marraskuun alkupuolella tekemään seuroilta saatujen vastausten perusteella yhteenvedon ja johtopäätökset sekä esitykset liittohallitukselle. Esitykset käytiin läpi vielä kilpailuvaliokunnan ja kilpailusektorin toimihenkilöiden palaverissa, jossa niihin tehtiin pieniä viilauksia.

Liittohallitus käsitteli ja hyväksyi 18.12.2018 pidetyssä kokouksessa sarjatoiminnan kehittämistyöryhmän esitykset aikuisten sarjojen uudistuksista. Uudistukset sekä miesten että naisten sarjoissa konkretisoituvat kaudella 2020-21 kauden 2019-20 toimiessa siirtymäkautena ja ko. kauden sarjajärjestelmien perusteella joukkueet valikoituvat uusille sarjatasoille.

Lue myös: Salibandyyn uusia sarjatasoja kaudelle 2020-2021 (julkaistu 31.12.2018)

17.1.2020 klo 14.26: Uutista täsmennetty naisten 2. divisioonajoukkueille suunnatun kyselyn kohderyhmän osalta.

Jaa artikkeli