Salibandykauden 2021-22 alkua on odotettu koronapandemian pahasti runteleman viime kauden jälkeen erityisen toiveikkaana. Toistaiseksi kauteen tähtäävä harjoitus- ja pelitoiminta voi Salibandyliiton koronavarautumisryhmän mukaan jatkua. Ensimmäiset ottelut on tarkoitus pelata lauantaina 21.8.
Viime kevät oli jo toinen peräkkäinen, kun Salibandyliiton sarjoja ei voitu viedä päätökseen totutulla tavalla kuin vain murto-osassa.
Rokotuskattavuus kasvaa
Koronarokotettujen kattavuus kasvaa koko ajan ja tuonut uskon paremmasta. Kertaalleen koronaa vastaan rokotettujen määrä on nyt noin 70% ja kahden rokotteen on saanut vajaa 40% väestöstä.
Tartunnat ovat yleisimpiä rokottamattomien, eritoten nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa. Tällä viikolla on aloitettu koronarokotukset 12–15 vuotta täyttäneiden keskuudessa. Arvioiden mukaan nuorempien osalta kahteen rokotekertaan päästäisiin marraskuussa. Alle 12-vuotiaita ei vielä rokoteta.
Tilannekuva ja alkava kausi
Viimeisimmän (11.8.) tilanteen mukaan viisi sairaanhoitopiiriä on leviämisvaiheessa, 12 kiihtymisvaiheessa ja neljä perustasolla. Huomioitavaa kuitenkin on, että piirien sisälläkin tilanne voi vaihdella kunnittain.
Ajantasaiset ohjeistukset, suositukset ja määräykset koronavirusepidemiasta löytyvät Valtioneuvoston, THL:n ja AVI:n sivuilta.
Etelä-Suomessa aluehallintovirasto (AVI) antoi 12.8. pääkaupunkiseudulle uuden kokoontumisrajoituksen (tulee voimaan 20.8.), joka kieltää sisäharrastustoiminnan, mikäli turvaväleistä ei voida pitää huolta. Suomen hallitus on kuitenkin ilmaissut päätöksestä huolensa ja laatimassa sosiaali- ja terveysministeriön johdolla ohjauskirjettä, jolla päätöstä voitaisiin arvioida uudelleen lasten ja nuorten harrastustoiminnan osalta. Helsingin kaupunki on tiedottanut pitävänsä muun muassa sisäliikuntatilansa auki.
Salibandyliiton koronavarautumisryhmä, kuten koko urheiluyhteisö on seurannut terveysviranomaisten ja Suomen hallituksen toimintaa ja vuoropuhelua aktiivisen jännittyneenä, jopa hämmentyneenä.
– Viranomaisten linjaukset ovat epäselviä ja ristiriitaisia. Valtioneuvosto on vedonnut alueellisiin viranomaisiin, ettei rajoitustoimia kohdistettaisi lapsiin ja nuoriin, toteaa Salibandyliiton toiminnanjohtaja Pekka Ilmivalta.
Pelaaminen
Ensimmäiset Salibandyliiton sarjapelit (Suomen Cup ja juniorisarjojen karsintoja) ovat laadittujen ohjelmien mukaan vuorossa lauantaina 21.8.
Kuinka niiden osalta on tarkoitus toimia?
– Salibandyliiton näkemyksen mukaan alkavaan kauteen tähtäävä harjoitus- ja pelitoiminta voi toistaiseksi jatkua normaalisti niin nuorten kuin aikuisten osalta. Liiton tavoitteena on, että ainakin lasten ja nuorten harrastaminen ja pelaaminen toteutuu syksyn aikana suunnitellusti. Kaikkien muidenkin pitäisi päästä pelaamaan viimeistään kahden rokotuksen myötä, Ilmivalta tähdentää ja jatkaa:
– Toki koronaturvallisuus (hygienia, maskit, turvavälit, pukukopit, yleisö ym.) tulee ottaa kaikessa toiminnassa entiseen tapaan tarkasti huomioon. Yksityiskohtiin palaamme tulevina viikkoina, ehkä jo ensi viikolla.
Pääsarjat
Koronalinjaukset eivät koske niin vahvasti ammattilaissarjoiksi luokiteltavia sarjatasoja, joihin salibandyssa luetaan pääsarjat (F-liiga ja Divari). Ne on tarkoitus käynnistää suunnitellusti.
Kansainväliset tapahtumat
Syyskuun 4.-5. päivä on tarkoitus pelata kaksi miesten Suomi-Ruotsi-maaottelua (Vantaa ja Lahti). Näiden valmistelut etenevät vielä normaalissa aikataulussa. Lipunmyynti on käynnissä rajoitukset huomioiden.
Myös U19-naiset ja -miehet valmistautuvat omiin Ruotsissa ja Tshekissä pidettäviin MM-turnauksiinsa elo-syyskuun vaihteessa. Kuinka Suomen maajoukkueiden osalta toimitaan terveysturvallisesti, kerrotaan tarkemmin ensi viikolla.
Seuraavat askeleet
Koska tilanne päättävien tahojen keskuudessa elää ja on aiheuttanut näkemyseroja, varmaa on, että koronalinjauksiin pitää varautua tulevina viikkoinakin.
– Yhteydenpito on tiivistä lajiliitoissa Olympiakomitean johdolla, jonka linjauksiin olemme tukeutuneet koko pandemian ajan. Keskusteluissa esillä tulevat olemaan erilaiset uudet käytänteet, joilla harrastustoiminnan jatkuminen voidaan taata, kuten esimerkiksi koronapassin mahdollinen käyttöönotto. Vaikka tartuntoja tulee tällä hetkellä edelleen lukumääräisesti paljon, uskomme rokotesuojan parantavan tilannetta, toiminnanjohtaja viestittää.
Olympiakomitean suositukset terveysturvalliseen toimintaan koronaepidemian kaikissa vaiheissa (perustaso, kiihtymisvaihe, leviämisvaihe):
– Toimintaan ei osallistuta, jos on hengitystieinfektioon viittaavia oireita.
– Yli 12-vuotiaat (vuonna 2007 syntyneet ja vanhemmat) käyttävät kasvomaskia harjoittelun ulkopuolella.
Kasvomaskin käytössä huomioidaan siihen liittyvät ohjeet.
– Toimintaan kokoontuvat vain tarvittavat henkilöt: osallistujat, valmentajat, toimihenkilöt ja välttämättömät huoltajat. Valmentajat, toimihenkilöt ja huoltajat käyttävät kasvomaskia toiminnan aikana.
– Toimintaan osallistuvat menevät tilaan, kun edelliset osallistujat ovat lopettaneet oman toimintansa ja poistuneet tilasta
– Puku- ja pesuhuonetiloja ei käytetä tai niiden käyttö on hyvin rajattua
– Käsihygieniaan kiinnitetään erityistä huomiota. Kädet pestään huolellisesti ennen ja jälkeen toiminnan. Käsidesiä on oltava saatavilla toiminnan aikana.
Tarkemmin Olympiakomitean 9.8.2021 päivitetyt suositukset lajien toimintaan näet täällä.
Salibandyliiton koronaryhmä seuraa koronatilannetta ja viestii muutoksista harrastustoimintaan.
Salibandyliiton koronainfot: salibandy.fi/korona
Kuvituskuva: Juhani Järvenpää