Kauden 2022-23 kilpailusäännöt hyväksytty – tässä keskeiset muutokset

Liittohallitus on kokouksessaan 23.3.2022 hyväksynyt kauden 2022-23 kilpailusäännöt.

Kilpailusäännöt valmistelee Salibandyliiton sääntövaliokunta. Viime vuosina tutuksi tulleeseen tapaan jokaisella oli mahdollisuus esittää muutostoiveita näihin sääntöihin syksyllä 2021 auki olleessa kyselyssä.

Uudet, sarjakautta 2022-23 koskevat, kilpailusäännöt tulevat voimaan 1.5.2022 ja ne julkaistaan tuolloin kokonaisuudessaan salibandy.fi-sivustolla. Kauden 2021-22 kilpailusäännöt ovat voimassa myös niissä kauden 2021-22 sarjoissa ja otteluissa, jotka pelataan päätökseen toukokuussa 2022.

Kauden 2022-23 kilpailusääntöihin tulleet oleellisimmat muutokset edelliseen kauteen verrattuna

Koko säännöt
Muutettu juniori-ikäluokkien merkintätapa (esim. aiemmin P14-P9 -> uusissa P9-14)

2§ Määritelmät
Lisätty toimitsijaesimiehelle velvollisuus pelipassin hankkimiseen ja sitä kautta sitoutumiseen sääntöihin.

Lisätty sisäpiiritiedon ja junioripelaajan määritelmät:

Sisäpiiritieto:
”Sisäpiiritiedolla tarkoitetaan sellaista täsmällistä ja julkaisematonta tietoa, joka ei ole seuran ja/tai joukkueen ulkopuolisten tiedossa. Tällaista tietoa ovat esimerkiksi kokoonpanotiedot, joukkuetaktiikat ja urheilijoiden terveystiedot.”

Junioripelaaja:
”Junioripelaajia ovat 2001 ja myöhemmin syntyneet pojat/miehet sekä 2002 ja myöhemmin syntyneet tytöt/naiset.”

12§ Kilpailumanipulaatio
Lisätty:
”Sisäpiiritiedon (2§) jakaminen joukkueen ulkopuoliselle rajatulle ryhmälle millä tavalla tahansa hyödyn tavoittelemiseksi on kiellettyä.”

18§, 19§, 20§ 
Päivitetty sarjalistaukset ja junioreiden ikäluokat ajan tasalle.

23§ Vapaan sarjapaikan täyttäminen 
Lisätty:
”Sarjoissa, joissa on periytyviä sarjapaikkoja, ei osallistumisen peruutusten johdosta tehdä vapaiden sarjapaikkojen täyttöjä 31.8. jälkeen.”

28§ Seuran joukkueet 
Siirretty yhteisjoukkueen määritelmä tämän pykälän alle 48§:stä. 48§ kirjattu, että määritelmä löytyy täältä.

29§ Sarjapaikansiirto 
Lisätty:
Sarjapaikansiirtoa voi hakea sarjoihin tai sarjatasoille, joissa on periytyvät sarjapaikat.

Muissa sarjoissa terminä joukkuesiirto.

Kaikki tehtävä sarjaan ilmoittautumisen määräaikaan mennessä.

Täsmennetty kirjausta:
”Sarjapaikan siirron mukana siirtynyt aikuispelaaja saa pelata 31.10. asti vain ja ainoastaan siinä aikuisjoukkueessa, jonka sarjapaikan mukana hän on siirtynyt pois lukien tilanne, jossa hänet on merkitty farmisopimukseen.”

31§ Osanoton peruuttaminen 
Lisätty seniorisarjat omaksi kohdakseen (10.)

34§ Toimitsijat
Käynyt liiton toimitsijakoulutuksen  -> ”suorittanut hyväksytysti liiton sähköisen pöytäkirjan toimitsijakoulutuksen.”

36§ Ottelupöytäkirja 
Selkeytetty molempien erotuomarien vastuuta pöytäkirjasta

”Erotuomarit tarkistavat ja vahvistavat yhteisvastuullisesti pöytäkirjan. Erotuomarit vastaavat ja huolehtivat siitä, että ottelun voittaja tai tasatilanteessa tasapeli ja ottelun maalimäärät, lopputulos sekä pelirangaistukset on merkitty oikein.”

48§ Vuonna 2008 ja aiemmin syntyneiden junioripelaajien edustusoikeus 
Muutettu otsikon muotoilua, koska poikien ja tyttöjen vanhin juniori-ikäluokka eriytettiin (Määritelmä 2§)

Yhteisjoukkueen määritelmä siirretty 28§:ään.

Täsmennetty/muutettu:
”Junioripelaajat saavat pelata vain yhdessä seurassa ja yhdessä joukkueessa kutakin ikäluokkaa ja sarjatasoa kohden. Edustusoikeuden toisessa seurassa ja/tai joukkueessa voi saada pelaajasiirrolla.”

”Tytön pelatessa poikien joukkueessa sovelletaan häneen poikien peleissä poikien ikäluokkasäännöksiä, siten, että tytöt saavat olla enintään vuoden yli-ikäisiä poikien vastaavaan sarjaan. Kaksi vuotta vanhempaa tyttöä ei voida nimetä Y-pelaajaksi poikien joukkueeseen.”

”2008 syntyneet ja sitä vanhemmat juniorit saavat pelata oman ikäluokkansa lisäksi vanhemmissa juniori-ikäluokissa, yhdessä joukkueessa kussakin ikäluokassa sekä myös yhdessä oman sukupuolensa mukaisessa aikuisten joukkueessa jokaista sarjatasoa kohden 1.2. saakka. Tämän jälkeen pelaaja saa pelata vain yhdessä oman seuran aikuisten joukkueessa. Pelaaja kiinnittyy siihen joukkueeseen, jossa hän pelaa ensimmäisen ottelun 1.2. jälkeen.”

”Vuoden yli-ikäiset maalivahdit voivat pelata oman ikäluokan joukkueissa, ikäistään vanhemmissa ja yli-ikäisinä vuotta nuoremmissa koko kauden ajan (myös samana päivänä toisessa joukkueessa/ikäluokassa). Omassa ikäluokassaan ja vanhemmissa junioreissa he voivat pelata sekä kenttäpelaajina että maalivahteina. Vuoden yli-ikäisistä maalivahdeista ei tarvitse tehdä Y-ilmoitusta. Vuotta yli-ikäistä maalivahtia ei saa käyttää P16-19 ja T16-18 valtakunnallisissa sarjoissa.”

Rajoitukset, ei saa käyttää Y-pelaajaa:
– P15-18 ja T16-18-sarjoissa Y-pelaajaksi seura ei saa ilmoittaa R-pelaajaa
– P16-19 ja T16-18 valtakunnallisissa sarjoissa
– F-liigassa kuluvalla kaudella pelannutta pelaajaa ei saa nimetä Y-pelaajaksi eikä Y-pelaaja saa pelata F-liigassa.

Lisätty:
”Mahdolliset poikkeamat edustusoikeuksiin pääsarjoissa on määritelty Pääsarjojen sarjamääräyksissä.”

”Rajoitukset:
– junioreiden valtakunnallisissa sarjoissa pelaajasta saa tehdä vain yhden seuran sisäisen siirron kauden aikana”

Selkeytetty jaottelua (ennen kaksi, jossa toisessa kaksi alakohtaa -> nyt kolme kohtaa). Muutettu 1. kohdan edustusoikeutta oman seuran aikuisjoukkueessa.

Pelaaja voi saada rinnakkaisedustusoikeuden jonkin alla mainitun vaihtoehdon mukaisesti

1. Juniori-ikäinen pelaaja edustamaan toisen seuran aikuisjoukkuetta, joka on eri sarjatasolla, kuin oman seuran aikuisjoukkue.

Rinnakkaisedustusoikeuden ollessa voimassa, pelaaja voi edustaa sen aikuisten joukkueen lisäksi, johon rinnakkaisedustus on myönnetty, 1.2. saakka yhtä oman seuransa aikuisten joukkuetta, joka pelaa eri sarjatasolla R-pelaaja kiinnittyy siihen joukkueeseen, jossa hän pelaa ensimmäisen ottelun 1.2. jälkeen.

2. Juniori-ikäinen pelaaja edustamaan toisen seuran saman ikäluokan joukkuetta, kun toinen joukkueista pelaa valtakunnallista sarjaa ja toinen alueellista kilpasarjaa, jos omalla seuralla ei ole joukkuetta samassa sarjassa.

R-pelaaja saa pelioikeuden alueellisen sarjan joukkueessa aikaisintaan kolmantena päivänä siitä, kun hän on pelannut valtakunnallista sarjaa. R-pelaaja saa pelioikeuden valtakunnallisen sarjan joukkueessa seuraavana päivänä siitä, kun hän on pelannut alueellista sarjaa. Tämän kohdan mukainen R-pelaaja saa pelata ainoastaan toisen sarjan joukkueessa 1.2. jälkeen. R-pelaaja kiinnittyy siihen joukkueeseen, jossa hän pelaa ensimmäisen ottelun 1.2. jälkeen.

Yhteen juniorijoukkueeseen voidaan nimetä enintään kuusi rinnakkaisedustuspelaajaa, jotka kaikki voidaan merkitä yhden ottelun ottelukokoonpanoon.

3. Juniori-ikäinen pelaaja edustamaan toisen seuran yhden tai useamman eri ikäluokan joukkuetta, jos omalla seuralla ei ole joukkuetta siinä ikäluokassa. Kaikkien pelaajan edustamien juniorijoukkueiden tulee pelata joko valtakunnallisessa sarjassa tai kilpasarjassa.

Pelaaja saa pelata rinnakkaisedustuksella vain yhdessä joukkueessa kussakin ikäluokassa. Yhteen juniorijoukkueeseen voidaan nimetä enintään kuusi rinnakkaisedustuspelaajaa, jotka kaikki voidaan merkitä yhden ottelun ottelukokoonpanoon.

53§ Siirtomenettely 
Lisätty Joukkuesiirto:
”Jos seuran juniorijoukkue, joka ei pelaa periytyvien sarjapaikkojen sarjassa, siirtyy kokonaisuudessaan toiseen seuraan, voidaan pelaajat siirtää Joukkuesiirrolla. Joukkuesiirto tulee tehdä sarjaan ilmoittautumisen määräaikaan mennessä. Joukkuesiirrosta määrätään tarkemmin Pelaajasiirtomääräyksissä.”

54§ Kasvattajakorvaus 
Täsmennetty:
”Mikäli pelaajasta on maksettava kasvattajakorvaus, on kasvattajakorvaus suoritettava kokonaan, ennen kuin pelaaja pelaa ensimmäisen ottelunsa uudessa seurassa tai joukkueessa jossakin kasvattajakorvausluokkaan kuuluvassa sarjassa. Suomen Cupissa pelaaminen ei muodosta kasvattajakorvauksen maksuvelvollisuutta.”

55§ Kirjaamismaksu 
Lisätty joukkuesiirron kirjaamismaksu 150 euroa.

58§ Yleistä 
Lisätty toimitsijaesimiehet luetteloon
(erotuomarit, otteluvalvojat, tekniset valvojat ja toimitsijaesimiehet)

61§ Palkkiot ja niiden määräytyminen
Päivitetty erotuomaripalkkiot sopimuksen mukaan ja lisätty uusille sarjatasoille palkkiot.

64§, 66§ 
Päivitetty pelisääntöjen muutosten mukaisesti pelirangaistukset kilpailusääntöihin.

Kuvituskuva: Juhani Järvenpää

Jaa artikkeli