Huippu-urheilupäivillä syntyi yhteinen näkemys suomalaisesta voittavasta salibandysta

Salibandyn huippu-urheilupäivien päätteeksi kirjattiin yhteinen tiivistetty näkemys siitä mitä on suomalainen voittava salibandy.

Eerikkilässä 18.-19.5. pidetyillä huippu-urheilupäivillä oli paikalla naisten ja miesten liigavalmentajia, maajoukkuevalmentajia, MAAJOUKKUETIE-valmentajia, B-juniorien valmentajia ja VAT-koulutusryhmä.

Ilahduttavan monilukuinen joukko suomalaisia huippuvalmentajia etsi yhdessä voittavan salibandyn isoja periaatteita ja kuuli, millaisissa puitteissa maajoukkueet toimivat. Ohjelma piti sisällään luentojen lisäksi merkittävän määrän ryhmätöitä, joissa pureuduttiin salibandyn isoon kuvaan huippu-urheilun perspektiivistä.

Ryhmätyöstöjen lopputulemana kirjattiin pääkohdat siitä, mitä on suomalainen voittava salibandy.

– On syytä korostaa, että yhteenvedon tavoitteena ei ole saada suomalaista salibandya yhteen pelitavalliseen muottiin, vaan sen monimuotoinen historia on edelleen rikkaus ja että peliä voi pelata monella eri tavalla. Sen sijaan ajatuksena oli tunnistaa pelitapaviidakosta voittavalle salibandylle yhteisiä elementtejä. Voisi puhua universaaleista periaatteista pelissä, kertoo Salibandyliiton huippu-urheilujohtaja Jarkko Rantala.

Näkemys voittavasta suomalaisesta salibandysta on syntynyt seitsemän ryhmän tuotoksista, joista on tunnistettu samankaltaisuudet. Kaksi ryhmää koostui naisten Salibandyliigan valmentajista, kaksi ryhmää juniorivalmentajista ja kolme ryhmää miesten Salibandyliigan valmentajista.  

Loppulausuma on lähetetty vielä kaikille ryhmätöihin osallistuneille valmentajille tarkistettavaksi ja hyväksyttäväksi.

– Peruspelaamisen periaatteet tarjoavat pelaajille mahdollisuuden olla monimuotoisempia, ei yhteen pelitapaan sullottuja. Joistakin asioista, kuten tilanteen vaihtopelaamisesta tuli erilaisia painotuksia, joten loppulausuma on osin myös kompromissi, Rantala toteaa.  

Miksi ja mihin tällaista yhteenvetoa tarvitaan?
– Valmentajia haastamalla ja sitouttamalla saamme yhteisön voiman ja näkemyksen käyttöön. Se puolestaan ylläpitää keskustelua pelin ympärillä. Yhteisöllisyys salibandyssa on iso mahdollisuus ja voimavara, joka kannattaa ilman muuta hyödyntää, huippu-urheilujohtaja Jarkko Rantala tiivistää.

———

SALIBANDYN HUIPPU-URHEILUPÄIVÄT 18.-19.5.2019

Eerikkilän urheiluopisto

Yhteinen näkemys ryhmätöiden työstöistä.

Suomalainen voittava salibandy

Voittavan joukkueen pelaajien henkiset, fyysiset tai teknis-taktiset valmiudet eivät muodosta estettä yksittäiselle pelaajalle pelata vaaditulla tasolla, sekä joukkueen puolustuspelaaminen on hyvällä tasolla, joka mahdollistaa levollisen pelaamisen.

Voittavassa joukkueessa pelaaminen perustuu kentän leveyden ja syvyyden hyödyntämiseen pelitilanteen vaatimalla tavalla, jossa tavoitteena on päästä leveyttä ja syvyyttä hyödyntäen vastustajan muodon sisään. Kentällä olevilla pelaajilla pitää olla yhteinen ymmärrys pelistä – mitä joukkuepelissä tavoitellaan kyseisellä hetkellä siinä pelitilanteessa ja siinä hetkessä, kun ovat kentällä.

Yhteinen ymmärrys luo pohjan pelaajien ymmärrykselle:

* jotta he kykenevät pelaamaan hetkittäin kaikilla kenttäpelaajan pelipaikoilla.
* pelata peliä rytmiä vaihtelemalla ja kuinka eri rytmit hyödyttävät joukkuetta.
* ennakoida oman joukkueen pelaajien valintoja, jotta yksittäinen pelaaja voi ennakoida omaa toimintaansa suhteessa muihin joukkueensa pelaajiin. Tämä on ehdoton edellytys joukkuepelin nopeuttamiseksi, sekä tilojen löytämiseksi, myös vastustajan muodon sisältä (tilan tekeminen – tilan käyttäminen), niin yksilönä kuin viisikkonakin.    
    
Voittavassa joukkueessa on yksilöitä, jotka tunnistavat pelistä tilanteita, joiden avulla saadaan joukkueelle etu tai estetään vastustajalle antamasta etua. Voittavassa joukkueessa on pelaajia, jotka pystyvät hyödyntämään pelin momentumit (ratkaisevat pelitilanteet/-hetket) maaleiksi.

Lue myös
Valmentajat etsivät yhdessä voittavan salibandyn elementtejä – ”Jonkinlainen konsensus jo saavutettiin” (julk. 21.5.2019)
Salibandyn huippu-urheilupäivät kokosi valmentajat Eerikkilään (julk. 18.5.2019)

Suomalainen voittava salibandy

Jaa artikkeli