Huippu-urheilujohtaja Jarkko Rantala: ”Muutokselle ja uusille tekijöille oli tarve”

Miesten maajoukkueen valmennus uudistuu vahvasti vuoden 2023 alkaessa, kun pitkäaikainen päävalmentaja Petteri Nykky ja muu valmennus (Samu Kuitunen, Juha Jäntti ja Henri Toivoniemi) siirtävät kapulan Esa Jussilalle ja nyt nimetyille lajivalmentajille. Lajilegenda Mika Kohonen ehti myös olla hetken aikaa mukana Nykyn tukena salibandymiesten valmennuksessa.

Tausta: Miesten maajoukkueen uusi valmennus koossa – tässä Esa Jussilan tiimi

Salibandyliiton huippu-urheilujohtaja Jarkko Rantala on, tehtäväkuvansa myötä, se henkilö, joka osaa avata kuinka uuteen kokoonpanoon miesten valmennuksessa on päädytty.

– Niin päävalmentajan kuin nyt nimettyjen lajivalmentajien valinnoissa iso kuva alkoi piirtyä kuluvan vuoden tammikuussa, kun liiton hallitus vahvisti muistion, jossa keskeisenä asiana oli, että Sveitsin MM2022-kisojen jälkeen miesten maajoukkueen toimintatapoihin halutaan muutoksia, Rantala taustoittaa ja jatkaa:

– Tiivistetysti viesti oli, että yhteistoiminta F-liigaseurojen suuntaan on parannuttava ja itse peliin, tarkemmin pelin tuomiin haasteisiin on pystyttävä puuttumaan uudella otteella. Miesten maajoukkueen tulokset tammikuun jälkeen – etenkin marraskuun MM-kisoissa ja myös tekemämme pelianalyysit osoittavat, että maajoukkueen peli kaipaa uudistusta ja muutosta.

– Suomen peli MM-kisoissa oli heikohkoa isossa kuvassa ja trendi ollut laskeva. Pronssi on vaatimattomin suoritus miehiltä 18 vuoteen. Yhtenä pointtina voi vielä mainita, että vuoden 2004 jälkeen miesten maajoukkueen valmennuksessa vaihtuvuutta on ollut vähän.

– Toisaalta on kiistaton tosiasia, että Petterin Nykyn johdolla erityisesti puolustuspelaaminen mullistettiin 2010-luvulla, ja sitä kautta mahdollistettiin ensimmäiset maailmanmestaruudet. Sitä perintöä ei pidä unohtaa, kuten ei myöskään Petri Kettusen merkitystä miesten maajoukkueen kivijalan luomisessa, jonka päälle uusi tiimi pääsee rakentamaan omaa toimintaansa. Pelin ja voittamisen lisäksi muistuttaisin vielä aikaisempien valmentajien merkityksen salibandyn merkittävässä kehittämisessä kohti huippu-urheilua.

Lajivalmentajien valintojen osalta Rantala on sanojensa mukaan ollut sparraamassa keskusteluissa, mutta Jussilan mielipide lopullisissa valinnoissa on ollut ratkaiseva.

– Pian aloittavalla valmennuksella on hyvät vuorovaikutustaidot, he ovat kiinnostuneita ja heillä on ymmärrystä pelin kehittämisestä. Samalla toki on tiedostettava, että uusi valmennus on kansainvälisiin peleihin suhteellisen kokematon, mutta nyt on oikea aika antaa uusille tekijöille mahdollisuus.

Jaa artikkeli