Et ole yksin: "Oo rohkee ja pidä puoles!" - Tunnetut vaikuttajat ottavat kantaa turvallisen harrastamisen puolesta

Suomen kärkitubettajiin ja somevaikuttajiin kuuluva Roni Bäck on itsekin joutunut kiusaamisen kohteeksi nuorena salibandyharrastuksen parissa.

Olympiakomitea ja monet suuret lajiliitot aloittivat yhdessä lokakuussa 2021 kampanjan, jonka tavoitteena oli viestiä Väestöliiton ja urheiluyhteisön Et ole yksin -palvelusta nuorille urheilijoille. Mukaan valjastettiin vaikuttajia eri urheilutaustoilla. Koronan jälkeinen aika ja rajoitusten poistuminen ovat mahdollistaneet harrastusten pariin palaamisen ja uusien harrastusten aloittamisen.

Turvallinen tila ja toimintaympäristö ovat kaikkien oikeus. Urheilun ja liikunnan parissa tapahtuu häirintää, kiusaamista ja väkivaltaa, kuten muuallakin yhteiskunnassa. Häirintä urheilussa kytkeytyy mm. sukupuolten väliseen epätasa-arvoon sekä vähemmistöjen asemaan (SUEK, 2020).

Et ole yksin -kampanjan tavoitteena on herättää keskustelua turvallisen urheiluharrastuksen tärkeydestä ja tuoda Väestöliiton ja urheiluyhteisön Et ole yksin -palvelu tutummaksi nuorten ruohonjuuritason urheilutoimijoiden sekä urheilijoiden keskuudessa.

Yhteydenottojen määrä moninkertaistunut,
poikia linjoilla aiempaa enemmän

Nuoret tavoittaa sosiaalisen median kanavista, joissa he seuraavat vaikuttajia ja sisällöntuottajia. Koska vaikuttajiin myös luotetaan kuin ystävään, oli vertaistukea ja informaatiota tarjoavan kampanjaviestin esiintuomiseksi vaikuttajamarkkinointi oikea keino. Kampanjalähettiläiksi kiinnitettiin 12 vaikuttajaa, jotka kaikki kertoivat omia kokemuksiaan sekä kiusaamisesta urheiluharrastusten parissa että Et ole yksin -palvelusta.

– Et ole yksin -palvelun esiin nostaminen on tärkeä osa häirinnän ja epäasiallisen käytöksen vastaista työtä suomalaisessa urheilussa. Erityisesti nuorten vaikuttajien kanssa tehty yhteistyö on lisännyt Et ole yksin -palvelun yhteydenottojen määrää huomattavasti ja yhteyttä palveluun on otettu myös aiempaa matalammalla kynnyksellä. Yhteydenottojen sukupuolijakauma on laajentunut kampanjan myötä ja poikia on linjoilla aiempaa enemmän, toteaa Et ole yksin -palvelun asiantuntija Pauliina Lius.

Vaikuttajat kokevat kampanjan
viestin elintärkeäksi

Kaikilla kampanjaan kiinnitetyillä vaikuttajilla on urheilutausta joko ammattilaisena tai harrastajana. Tärkeä tavoite kampanjassa olikin vaikuttajalta saatu samaistuttava vertaistuki ja vahvistus siitä, kuinka mikään koettu asia ei ole liian pieni yhteydenottoon.

Miespuoliset vaikuttajat osoittivat oman viestinsä vahvemmin pojille – pojat ovat olleet aiemmin vähemmistössä Et ole yksin -palvelun yhteydenotoissa, mikä kertonee siitä, että pojilla voi olla hankalampaa tunnistaa kokemuksiaan ja kertoa niistä.

Sosiaalisessa mediassa vaikuttava Roni Bäck on yksi Et ole yksin -kampanjaan osallistuneista vaikuttajista. Salibandy imaisi hänet mukaansa jo 5-vuotiaana. Harrastus on jatkunut sittemmin aikuisiälle saakka.

– Etenkin junnuvuosina – hiljainen poika kun olin – jouduin silloin tällöin pilkan kohteeksi. Pilkkaaminen urheilujoukkueissa on sellainen asia, että jos siihen ei puututa, se yleistyy, se hyväksytään ja sitten kellään ei ole kivaa. Silloin kun minua pilkattiin, tein sen virheen, että en tehnyt asialle mitään, vaan hyväksyin sen, hän kertoo nyt.

Epäasiallinen käytös on edelleen akuutti asia yhteiskunnassa ja harrastuksissa, mutta kiusan kohteeksi joutuneen ei tarvitse olla niin yksin tilanteensa kanssa kuten Roni nuorempana.

– Onneksi nyt löytyy Et ole yksin -palvelu, missä voi ilmaiseksi jutella ammattilaisen kanssa, jos koet urheiluharrastuksessa minkään sortin ikävää käytöstä.

– Oo rohkee, pidä puoles ja uskalla tehdä asialle jotain!, kannustaa Roni Bäck.

Myös radiojuontaja Tuukka Ritokoski ja koripalloilija Shawn Hopkins jakavat nuoruuden kokemuksensa.

– Itsekin monessa urheilujoukkueessa toimineena tiedän hyvin millaista se meininki siellä pukukopissa on. Sitä on vaikea kuvailla sellaiselle, joka ei ole koskaan joukkueurheilua harrastanut. Muistan omilta junnuvuosilta myös sen, että aina siinä touhussa ei pysynyt järki kädessä ja hommat meni ns. överiksi. Meidän joukkueissa on kuitenkin, luojan kiitos, ollut aina fiksuja aikuisia, jotka ovat omalta osalta pitäneet huolen siitä, ettei kukaan jää joukkueessa yksin eikä tapahdu näitä ääri-ilmiöitä, kuten ahdistelua tai syrjintää. Toisaalta totesin itselleni, että enpä minä voi sitä varmuudella tietää, vaikka minun katseeni ulkopuolella näin olisikin jossain joukkueessa tapahtunut. Eli tässä juuri korostuu tämän palvelun tärkeys. Syrjiminen/ahdistelu voi tapahtua ihan muilta huomaamatta ja niin kuin Instagramissa totesin, niin siitä voi olla vaikea muille joukkuekavereille kertoa, kertoo yksi kampanjan lähettiläistä, radiojuontaja ja entinen jääkiekkoilija Tuukka Ritokoski.

– Koripallon parissa on koettu paljon kiusaamista. Nuorempana sitä aina ajatteli, että ei tää niin iso juttu ole. Sitä ajatteli, että tää on sitä mikä kuuluu urheiluun ja siihen, miltä tuntuu olla joukkuekavereiden kanssa. Minulla ei itselläni ollut ketään kelle puhua, mutta perheeltä sain kuulevan korvan. Toivon että minulla olisi ollut mahdollisuus saada matalalla kynnyksellä apua palvelusta, joku ammattitaitoinen, jonka kanssa olisin voinut puhua näistä asioista. Omat kokemukset perustuivat puheisiin, syrjintään, vähättelyyn yms. Minulle läsnäolo tässä kampanjassa on iso juttu ja toivon että rohkaisen edes yhden nuoren ottamaan yhteyttä ja puhumaan asiasta, lisää koripalloilija Shawn Hopkins.

Et ole yksin -palvelu
Soita ma klo 12-14, chattaa ti-ke 15-17.30 ja to 14-16
Puhelinnumero: 050 302 5942
Chat: etoleyksin.fi

Muokattu Olympiakomitean uutisesta.

Jaa artikkeli