Eskarisäbä pyöri keväällä pilottihankkeena ympäri Suomea - kokemukset olivat hienoja

Salibandyn uusin versio Eskarisäbä käynnistyy toden teolla tänä syksynä, ja kokemukset kevään pilottipäivisät olivat erinomaisia.

Alle kouluikäisille helpoksi tieksi salibandyn pariin suunnattu Eskarisäbä pyöri pilottihankkeena jo kevään 2018, ja tänä syksynä toiminta käynnistyy toden teolla. Kokemukset eri puolilla Suomea toteutetuista Eskarisäbän eri versioista olivat todella rohkaisevia.

– Vastaanotto oli todella positiivinen, ja tärkein tavoitteemme eli laji- ja liikuntakipinän herättäminen alle kouluikäisissä onnistui, toiminnasta Salibandyliitossa vastaava liiton pelaamisen kehittäjä Eeva Welling kertoo.
– Kevään aikana Eskarisäbää kokeiltiin pilottihankkeena muun muassa Ilmajoella, Janakkalassa, Kouvolassa, Riihimäellä ja Rovaniemellä hienoin tuloksin. Esimerkiksi Ilmajoella Eskarisäbä poiki heti lajikerhon, jossa on ollut yli 20 osallistujaa. Kouvolassa toiminta taas pyöri lajiin tutustumisen mahdollisuutena, jossa toukokuun alkusysäys jatkui ilmaisena mahdollisuutena kokeilla lajia, Welling listaa.

Kouvolan Sudet järjesti paikallisessa päiväkodissa salibandypäivän, jossa seuran aktiivit opastivat 3–6-vuotiaita lapsia lajin sääntöihin ja perusasioihin, ja päivän kruunasi tietenkin se tärkein eli pelaaminen. Pohjoisessa ei ainakaan pakkasta pelätä, ja Rovaniemellä maalit pystytettiinkin empimättä Kemijoen jäälle lumeen, jossa Ounasvaaran hyppyrimäet reikäpallon kesyttämistä ja urheilumaailman muuttumista taustana ihmettelivät.

Riihimäellä järjesti RSS Panthers Eskarisäbäpäivän, jossa paikalliselle urheilutalolle kokoontui liki sata eskarilaista tutustumaan salibandyyn. yhden osallistujan suusta kuultu ”voisiko tällaista olla joka päivä”, tiivisti vastaanotosta varmaankin olennaisimman.
– Eihän tässä aina meinaa tunnit vuorokaudessa riittää, mutta nyt, kun näkee lasten riemun, niin se palkitsee, kertoi järjestelyissä urakoinut Tuula Lehto. RSS Panthers järjesti tapahtumapäivän kokonaan talkoovoimin, sillä palkattua henkiläkuntaa ei seurassa ole.

Liikuntapaikalle kutsui päiväkotilaiset myös Ilmajoen Salibandyseura ISB, jonka tapahtuma oli vuorossa heti kevättalvella Ilmajoki-hallissa. Viisikymmentä kuusivuotiasta tutustui salibandyn perusteisiin tekniikkaradalla, temppuili koordinaatioradalla ja tietenkin pelasi kaiken kruunuksi salibandya kaukalossa.
– Minulla meni kylmät väreet, kun ajattelin, että suurimmalle osalle näistä lapsista tämä on ensimmäinen kerta, kun he hyppäävät ”laidan” yli, ohjaajana Ilmajoen salibandypäivässä toiminut ISB:n edustuspelaaja Vilma Kosonen myönsi.

Janakkalan eskarilaiset puolestaan pääsivät kesyttämään reikäpalloa toukokuussa auringonpaisteisella Turengin koulun urheilukentän tekonurmella. SC Urbansin ja Marko Ruuskasen järjestämässä tapahtumassa viiletti peräti 160 lasta.

Eskarisäbän ytimessä ovat paikalliset salibandyseurat, jotka vastaavat toiminnan järjestämisestä Salibandyliiton tuella ja yhteistyössä kunkin kunnan esiopetuksen kanssa. Seura sopii yksityiskohdista päiväkotien kanssa, hankkii ohjaajat ja organisoi itse toiminnan. Salibandyliitto tukee toimintaa seuran valinnan mukaan vaikkapa varustepaketein, ohjaajapalkkioissa tai kuljetuskustannuksissa sekä toimittamalla infomateriaaleja. Tarjolla on esimerkiksi tiedote Eskarisäbästä opetusviranomaisille, esite vanhemmille ja julistepohja.
– Käytännössä toiminnan järjestävät paikkakunnalla seurat, jotka ottavat päiväkoteihin yhteyttä ja organisoivat mahdollisuuden. Kaiken A ja O on, että kokeilu ei jää kertaluontoiseksi vaan lapsilla on mahdollisuus jatkaa pelaamista seuran pyörittämässä eskarisäbäkerhossa, Eeva Welling kertoo.

Onnistuneen pilottihankkeen jatkoksi on tänä syksyn vuorossa Eskarisäbän polkaiseminen toden teolla vauhtiin.

Seuroille suunnattu haku Eskarisäbän järjestäjiksi aukeaa tänä syksynä Salibandyliiton kanavissa.

Katso video: Eskarisäbän toteutus on vain mielikuvituksesta kiinni:

Eskarisäbä-sivulle

Riihimki2.JPG

Kuvat: Akseli Oinas ja Eeva Welling

Jaa artikkeli