EräViikinkien pikkujouluriehassa pelataan muun muassa Speden Spelejä – seura on valmis ottamaan seuraavat kehitysaskeleet

EräViikingit järjestää tänäkin vuonna Salibandyliigan tapahtumaottelun, kun se isännöi TPS:ää keskiviikkona 18. joulukuuta.

Viime vuonna Energia Areenalla juhlittiin lajilegenda Mikael Järveä, ja tällä kerralla teemana on toiminnalliset pikkujoulut.

– Tapanilan Erän aikana on järjestetty muutamia vähän vastaavia tapahtumia. Niistä jäi paljon positiivista palautetta, että etenkin aktiviteetit toimivat näin joulun alla erinomaisesti perheen pienimmille. Sellaisella rakenteella menee tämän vuoden riehapeli, EräViikinkien markkinointijohtaja Olli Lähdesmäki kertoo.

Aktiviteetit ovat tarkemmin sanottuna erilaisia interaktiivisia nopeus- ja reaktiopelejä. Muun muassa Speden Speleistä tuttua nappien painelua pääsee yrittämään. Laitteet toimittaa EräViikinkien yhteistyökumppani.

– Arkipelissä ei oikein ehdi järjestää ohjelmaa Areenan ulkopuolella, joten olemme keskittäneet proggikset sisälle. Areenan ylätaso mahdollistaa sen, että voi puuhailla siellä ja samalla katsoa peliä, Lähdesmäki sanoo.

EräViikingit hyödyntää Energia Areenan puitteita ottelutapahtumissaan juuri siinä, että peliä voi seurata ylätasanteelta. Näin esimerkiksi lastenvaunujen kanssa pääsee helposti seuraamaan salibandyä toisin kuin monessa muussa paikassa.

– Se on kerännyt paljon hyvää palautetta, että pääsee vähän liikkelle ja silti on Areenan puolella, eikä katsomon alla jossain tunnelissa.

Pikkujouluriehan ohjelmaan kuuluu myös seuran sisäisiä palkitsemisia, jotka on suunnattu juniorijoukkueiden ja harrastetoiminan puolelle.

– Ei pidä aina odotella sinne päätösgaalaan, että muistetaan ja palkitaan. On hyvä saada kauden sisällekin pieniä ”check pointeja”, jotka vähän pysäyttävät. Junnupelaajalle on hieno juttu, että pääsee tuohon liigapelin yhteyteen kirkkaisiin valoihin, Lähdesmäki toteaa.

Tilaisuus toimii samalla eräänlaisena väliaikapisteenä ennen vuoden vaihdetta ja toimintavuoden keväistä huipentumista. EräViikingeille pitkäjänteinen ja huolellinen toiminnan valmistelu on tärkeää. Lähdesmäen mukaan pöly alkaa laskeutua neljän vuoden takaisesta yhdistymisestä.

– Tuntuu, että nyt neljännellä kaudella kaikki ensimmäisen vaiheen jutut alkavat olla maalissa ja siinä muodossa kuin haluamme. Kaikki muutokseen liittyvät jutut ovat asettuneet, ja on saatu rakenteet kuntoon.

Seurassa on tehty strategia vuoteen 2022 asti. Siinä on tarkoitus edetä seuraavalle tasolle seuran kehittämisessä.

– Toiminta on saatu hyvin vakautettua, ja nyt on enemmän hartioita lähteä toteuttamaan täsmäiskuja, joita seuraavaksi haluaa toteuttaa, Lähdesmäki kaavailee.

Isoihin muutoksiin liittyy aina paljon epätietoisuutta, eikä kaikkea voi ennakoida. Lähdesmäki on tyytyväinen siihen, että nyt edelliset toimintavuodet alkavat olla vertailukelpoisia keskenään. Tämä auttaa tulevan suunnittelussa huomattavasti.

– Selvät syy- ja seuraussuhteet alkavat näkyä paremmin, kun on saanut muutaman vuoden alle. Se helpottaa operatiivisen johdon ja hallituksen toimintaa.

Tulevan suunnittelussa yksi keskeisimmistä asioista on tavoitteiden asettelu.

– Uudessa strategiassa on määritelty, että joukkueet ovat vakituisesti top-4:ssä miesten ja naisten liigoissa. Koemme, että toiminnallisilta resursseilta olemme lähellä sitä. Omavaraisuus on iso teema myös.

Akatemiajoukkue on poikien ja miesten puolella hyvä esimerkki tavoitteiden jalkauttamisesta käytäntöön.

– Akatemian hyödyt ja tulokset ovat kiistattomat. Lähelle 20 tämän vuoden miesten jengistä on pelannut Akatemiassa jossain vaiheessa, Lähdesmäki laskee.

– Esimerkiksi C-junnujen on jo helppo tiedostaa, että jos liigajoukkueeseen haluaa, niin sinne voi tulla muutamaakin eri reittiä.

Lähdesmäki listaa EräViikinkien urheilulliseksi kilpailueduksi huipputasolla omavaraisuuden lisäksi valmennukseen panostamisen ja toiminnan laadun.

– Päävalmentaja (Bengt) Lodeniuksen kautta on tullut paljon edistyksellisiä asioita, jotka jeesaavat pelaajia eteenpäin.

Omavaraisuudessa tavoitteeksi on kirjattu 60 prosenttia eli yli puolet liigajoukkueen pelaajista pitäisi tulla seuran omasta organisaatiosta.

Urheilumenestystä ei välttämättä mitata lopullisen sijoituksen perusteella, vaan enemmän toiminnan tasossa.

– Jos kaikki mukana olevat kokevat lähtökohtaisesti, että toiminnan taso edellyttää ja mahdollistaa kärkisijoista ja mestaruudesta pelaamisen, olemme onnistuneet tavoitteissamme. Urheilullisesti tavoite on kuitenkin aina voittaa huipputasolla, Lähdesmäki linjaa.

Vakiintuneempi tilanne mahdollistaa toiminnan kehittämisen enenevissä määrin. Kauteen 2020–21 seurassa onkin luvassa uudistuksia.

– Ensi kauteen on tulossa muutamia isompia uusia juttuja. Etenkin kumppanipuolelta toimintaamme eteenpäin vieviä uutisia on tulossa. Tiedotamme niistä kevään ja kesän aikana enemmän, Lähdesmäki sanoo.

EräViikinkien miesten edustusjoukkueen toimintaympäristössä Salibandyliigassa tapahtui muutos jo tälle kaudelle, kun pääkaupunkiseutu sai kaksi uutta joukkuetta.

Lähdesmäki toivottaa ÅIF:n ja lähinaapurin Tikkurilan Tiikerit tervetulleiksi. Kilpailutilanne hyödyttää omaakin toimintaa.

– Kaikki sympatiat sarjanousijoille. Tosi myöhään heille selvisi karsintojen jälkeen keväällä, että liigassa pelataan. Tosi kiire siinä tulee kaiken suhteen, se ei ole helppo paikka. Tervehdin ilolla, Tiikerit etenkin on iso piristys sekä meille että liigalle.

Lähdesmäki kaipaa lisää paikallismatseja Salibandyliigaan. Kaksi runkosarjan ottelua on melko vähän, ja kiehtovat jännitteet ehtivät aina laskea otteluiden välillä. Hän muistelee kevään 2018 puolivälieräsarjaa Indiansia vastaan. Ratkaisuottelun jälkeen saattaa kulua lähes vuoden päivät ennen kuin joukkueet olivat samassa kaukalossa panoksellisessa ottelussa.

Salibandyliigan ottelu EräViikingit – TPS keskiviikkona 18.12.2019 klo 18:30, Energia Areena.
Lipunmyynti: Ticketmaster.fi

Lue Salibandyliigan tapahtumaotteluista.


Teksti: Erno Rautarinta
Kuva: Jarmo Koskela

Jaa artikkeli