Naiset

Naisille MM-kultaa 1999 ja 2001

Vuonna 1992 perustettu naisten maajoukkueemme on voittanut kaksi MM-kultaa, seitsemän hopeaa ja kolme pronssia sekä 1995 EM-pronssia.

Sveitsissä arvokisojen makuun

Naisten ensimmäiset arvokisat olivat Sveitsin EM – turnaus 1995. Joukkueemme hävisi välierässä rangaistuslaukauksin Norjalle ja Suomi sijoittui lopulta kolmanneksi kaadettuaan pronssiottelussa Sveitsin 3-2.
EM – titteli meni Ruotsille, joka voitti loppuottelussa Norjan.

Hopeaa Ahvenanmaalta

Keväällä 1997 pelattiin Ahvenanmaalla naisten ensimmäiset MM – kisat. Suomi paransi edellisten kisojen sijoitustaan ja nousi loppuotteluun asti kaadettuaan välierässä Sveitsin 2-0. Loppuottelu oli tasainen, mutta lajin mahtimaa Ruotsi käytti armotta hyväkseen suomalaisten muutaman virheen ja otti ensimmäisen kiinnityksen MM – pokaaliin voittamalla 4-2.

Borlängen sankaritarina

Suomen unelma tuli todeksi MM – kisoissa 1999 Ruotsin Borlängessä. Välierässä Suomi ei suostunut taipumaan hallitsevalle mestarille vaan Anna-Maija Keräsen tasoitus puolitoista minuuttia ennen loppusummeria vei maalittomalle jatkoajalle. Rangaistuslaukauskisassa Satu Puustinen ja Keränen ohittivat varmasti Ruotsin maalivahdin. Kun Anne Hakulinen ja Kati Suomela torjuivat sinikeltaiset, Suomi pudotti Ruotsin valtaistuimelta ja jatkoi finaaliin Sveitsiä vastaan. Siellä Suomi ei häkeltynyt Sveitsin nopeasta avausmaalista vaan jyräsi Mema Pitkäsen, Susann Simolinin ja Anne Averion maaleilla maailmanmestariksi.

Riiassa tappiotta mestariksi

Latviassa 2001 Suomen naiset olivat omaa luokkaansa. Suomi voitti kaikki ottelunsa ja päätti turnauksen jälleen kultajuhliin. Suomi löi välierässä Sveitsin 3-2 ja finaalissa Satu Schilcherin ja Petra Mäntysen maaleilla Ruotsin 2-0. Suomen sankari ratkaisuhetkillä oli maalivahti Miia Pöntinen, jonka taakse Ruotsi ei saanut palloa millään. Puolustaja Paula Jouhten valittiin turnauksen tähtikentälliseen.

Sveitsissä MM-pronssille

Neljäs MM-turnaus Sveitsissä 2003 toi Suomelle ensimmmäisen MM-pronssin.
Suomi pelasi alkuviikon puhtaasti voittaen Sveitsin, Venäjän ja Tshekin. Välierässä tuli vastaan alkulohkossaan Norjan taakse jäänyt Ruotsi, joka otti finaalipaikan meikäläisittäin katkeralla tavalla.
Suomi johti välierää sen toisessa erässä jo 4-0, mutta hukkasi otteensa ja sai taipua 4-5 -tappioon.
Suomi kuitenkin kokosi itsensä seuraavan päivän pronssiotteluun ja toi kotiin mitalin lyötyään Norjan 4-1.
Laitahyökkääjä Suvi Saukko valittiin turnauksen tähtikuusikkoon.

Ruotsi kaatui Singaporessa

Maailmanmestaruus ratkaistiin ensi kertaa Euroopan ulkopuolella, kun kisat käytiin toukokuussa 2005 Singaporessa.
Suomi löi välierässä riemukkaasti Ruotsin 3-2, mutta loppuottelussa Sveitsi oli parempi maalein 4-3. Sveitsi oli lyönyt Suomen myös alkusarjassa, jolloin numerot olivat 7-6.
Suomen puolustaja Paula Jouhten ja laitahyökkääjä Katriina Saarinen äänestettiin kisojen All Stars -kentälliseen.

Tanskan tuliaisina hopeamitalit

Tanskan Fredrikshavnissa pelatuissa MM-kisoissa Suomi oli edellisten kisojen tapaan toinen hävittyään finaalissa Ruotsille 3-7. Vielä alkulohkossa Suomi onnistui kaatamaan Ruotsin numeroin 2-1.

Västeråsissa niukasti pronssia

Ruotsin Västeråsissa joulukuussa 2009 Suomi hävisi välierässään Ruotsille 2-10 mutta palasi kotiin mitalistina lyötyään pronssiottelussa Tshekin 3-1.

Paluu finalistiksi Sveitsin kisoissa

Suomen naisten MM-trendi kääntyi uuteen nousuun joulukuussa 2011 Sveitsin St. Gallenissa, jossa Suomi palasi jälleen loppuottelujoukkueeksi. Naisten MM-turnaus pelattiin nyt ensi kertaa neljässä neljän joukkueen lohkossa, joista Suomi voitti omansa puhtaalla pelillä kaadettuaan selvästi Australian, Latvian ja Saksan. Puolivälierässä Suomi löi Puolan 13-2 ja välierässä Tshekin 6-0 Jonna Mäkelän pidettyä maalinsa puhtaana. Finaalissa Suomi taipui Ruotsille lopulta 2-4, mutta tulos oli ennakkoasetelmiin suhteutettuna melkeinpä torjuntavoitto. Kaikkien aikojen parasta peliään esittänyt Ruotsi oli takonut kaikissa muissa otteluisaan kaksinumeroiset voittolukemat.

Ostravasta jälleen hopeaa

Kärjen leveneminen leimasi Tshekin Brnossa ja Ostravassa joulukuussa 2013 pelattua MM-turnausta. Suomi jätti Sveitsin ja Tshekin taakseen, mutta Ruotsi oli edelleen kärjessä omaa luokkaansa.
Alkulohkon 2-8-tappiolla Ruotsille aloittanut Suomi löi ilman vaikeuksia niin Venäjän kuin Puolankin, ja puolivälierässä taipui Norja.
Välierässä Suomi käänsi Sveitsiä vastaan tappioaseman toisessa erässä edukseen ja 6-2-voitoksi.
Finaalista CEZ Arenan 3895 katsojan edessä tuli perin samanlainen kuin kaksi vuotta aikaisemmin. Jonna Mäkelän torjunnat pitivät Suomen pitkään tuntumassa, mutta Ruotsin taitotaso näkyi maalipaikoissa, jotka se hyödynsi Suomea paremmin voittaen 5-1.
Elina Kujala (6+1) ja Kristiina Kauppila (1+5) olivat Suomen tehokkaimmat kisoissa.

Kulta yhden pallon päässä huikeissa kotikisoissa

Toistaiseksi komein naisten MM-turnaus pelattiin joulukuussa 2015 Tampereella, jossa Suomi sijoittui hopealle taivuttuaan finaalissa Ruotsille rangaistuslaukauskisan jälkeen 4-5. Loppuottelua seurasi Hakametsän jäähallissa kisahistorian suurin yleisö 6 517 katsojaa.

Suomi oli jo pallon päässä kullasta johdettuaan finaalin rangaistuslaukauskisaa Veera Kaupin ja Nina Rantalan maaleilla 2-1. Ruotsin viides laukoja Anna Jakobsson kuitenkin tasoitti, ja kuudennessa parissa Ruotsi ratkaisi kisan edukseen. Puhuttamaan jäi aiemmilta kierroksilta myös My Kippilän hylätty suoritus, joka olisi siirtänyt Suomen kahden maalin johtoon.

Suomen finaalipaikka aukesi dramaattisesti kun Tshekki tasoitti välierän viimeisellä minuutilla kuudella viittä vastaan, mutta vain kolme sekuntia ennen täyttä aikaa Elina Kujalan ohilaukaus pomppasi päätylaidan ja Tshekin maalivahdin kautta verkkoon.

Kulta jäi Bratislavassa taas maalin päähän

Suomi lähti Slovakian Bratislavassa pelattuun joulukuun 2017 MM-turnaukseen selkeästi altavastaajana Ruotsiin nähden mutta kykeni piinaamaan sinikeltaiset finaalissa aina rangaistuslaukauskisaan saakka ennen kuin taipui 5-6. Suomi voitti tutusti alkusarjansa puhtaalla pelillä ja sen päätteeksi puolivälierässä Slovakian 6-2 ja välierässä Sveitsin 3-1. Finaalia Ruotsi johti sen puolivälissä 4-1 ja kolmannessa erässä 4-2 ja vielä 5-4, mutta Suomi ei tahtonut taipua. Jatkoajalla pallo pyöri parhaimmillaan liki Ruotsin maaliviivalla, mutta ratkaiseva isku jäi antamatta. Kun suomalaisista onnistui rangaistuslaukauskisassa vain Nina Rantala, vei voiton Ruotsi. Finaalin hahmo oli kuitenkin tehoillaan 3+1 Suomen Veera Kauppi.

Neuchatelista pronssia Veera Kaupin jatkoaikamaalilla

Sveitsin ranskankielisellä alueella Neuchatelissa joulukuussa 2019 Suomi löi pronssiottelussa Tšekin Veera Kaupin jatkoaikamaalilla. Alkulohkon tappio Sveitsille mutkisti Suomen jatkoa samoin kuin Veera Kaupin sairastuminen ennen pudotuspelejä. Slovakia taipui kuitenkin nihkeässä puolivälierässä Oona Kaupin viiden maalin turvin 8-6, ja semifinaalissakin Suomi oli Ruotsia vastaan vielä viimeisellä kympillä tasatilanteessa ennen kuin taipui 4-5. Pronssiottelussa Suomi oli noussut kahden maalin takaa 4–3-johtoon ennen kuin Tšekki tasoitti ilman maalivahtia siirtäen ratkaisun jatkoajalle.

Varsinainen peliaika ei riittänyt Uppsalassakaan

Joulukuun 2021 kisoissa Suomi eteni alkulohkostaan jatkoon kakkosena voitettuaan Saksan ja Slovakian mutta hävittyään 3-9 Ruotsille ottelussa, jossa Veera Kauppi pelasi vain ylivoimat. Puola oli puolivälierässä suupala tuloksella 14-0, mutta välierä Tšekkiä vastaan oli totinen taisto ennen kuin kääntyi Suomelle 5-4. Ruotsi oli loppuottelun murskaava ennakkosuosikki, mutta Suomi teki finaalista taas kerran maalin pelin noustessaan kahden maalin takaa rinnalle Veera Kaupin illan toisella sekä Sara Piispan ylivoimaosumalla. Jatkoajalla Emelie Wibron kuitenkin sinetöi Ruotsille sen kahdeksannen perättäisen maailmanmestaruuden. Kisojen ylivoimainen ykköspelaaja Veera Kauppi pokkasi sekä paikan tähdistössä että turnauksen arvokkaimman pelaajan palkinnon.

Kauppinen aloitti, Kurronen viimeisin

Risto Kauppinen oli naisten maajoukkueen ensimmäinen päävalmentaja. Häntä seurasivat Markku Rantala, Mika Muukkonen ja Kai Ahlstedt.
Kesken Latvian MM – turnauksen joutui päävalmentajan pallille SSBL:n koulutuspäällikkö Jari Oksanen, jonka viiden päivän pesti toi kolme voittoa ja kaulaan MM – kultaa.
Seppo Pulkkisen johdolla Suomi voitti 2003 Sveitsin Bernissä MM-pronssia ja hopeaa 2005 Singaporessa sekä 2007 Tanskassa.
2009 MM-kisoihin Suomen joukkueen johdatti päävalmentaja Matti Kaipio. Hänen seuraajakseen nimettiin alkuvuodesta 2010 Karo Kuussaari, joka johti Suomen peliä Sveitsissä 2011 ja Tshekissä 2013 tuloksena kummallakin kerralla taisteluhopea.
Tammikuussa 2014 julkistettiin naisten maajoukkueen uusi valmennuskolmikko, johon kuuluvat päävalmentaja Marko Paju sekä Lasse Eriksson ja Timo Suonpää. Naisten maajoukkueen viimeisin päävalmentaja on Lasse Kurronen, jonka pestistä kerrottiin 19. helmikuuta 2016.