Suomelta komea taistelu – MM-välierästä maalin tappio

Suomi nousi MM-välierässä Ruotsia vastaan ahdingosta yhä uudelleen mutta joutui lopulta taipumaan maailmanmestareille maalein 5-4.

Suomi ei kyennyt uusimaan finaalipaikkaansa salibandyn naisten MM-turnauksessa Sveitsin Neuchatelissa. Ruotsi vei päivän välierän maalein 5-4, ja Suomi kohtaa sunnuntain pronssiottelussa toisen semifinaaliottelun Sveitsi–Tshekki häviäjän.

Suomi koki jälleen niukan tappion Ruotsille, kuten kaksi vuotta MM-finaalissa. Tosin tällä kertaa jo välierässä, kun Suomi sijoittui lohkonsa kakkoseksi.

– Vähän on samanlaiset ajatukset kuin pari vuotta sitten. Ihan hyvä peli, mutta ei tällä kertaa riittänyt voittoon asti, kertoi Suomen salibandynaisten päävalmentaja Lasse Kurronen.

Vaikka Suomi sysättiinkin pronssiotteluun, se pelasi turnauksen selkeästi parhaan pelinsä ja laittoi Ruotsin ahtaalle.

– Toki me on tätä viikonloppua ja peliä varten valmistauduttu kaksi vuotta, että sikäli ei yllätys ollut että tänään peli kulki. Mutta ei voi liian tyytyväinenkään olla koska hävittiin. Koko reitti turnauksessa on ollut spesiaali. Hyvät meillä oli suunnitelmat, mutta aika paljon muuttujia on matkan varrella ollut ja pelaajia ollut poissa ja jouduttu luovimaan. Saappaat jalassa kuitenkin kaaduttiin.

Ottelusta tuli lopulta maalin peli, ja Suomi teki tasonoston aiemmin nähdystä.

– Ykkösjuttu tänään oli, että kateissa ollut puolustusintensiteetti löytyi ja kentällä kyykättiin ja uhrauduttiin. 1-1-pelissä pärjättiin kelvollisesti ja löydettiin lääkkeitä Ruotsin prässin purkamiseen. Toisessa erässä tuli pari maaliakin meidän järjestäytyneestä hyökkäyksestä, ihan kuten videolta oltiin katsottu. Pelaajat toteuttivat pelisuunnitelmaa hyvin, mutta ei se paljon lämmitä, kun turpaan tuli, Kurronen näkee.

Puolivälierän haparoiden pelannut Suomi tuli välierään selvästi terästyneenä ja pystyi nyt voittamaan tillanteita pitämään paineen allakin pallon itsellä. Omat maalipaikat jäivät kuitenkin vaarattomiksi. Suomen maalivahti Tiltu Siltanen piti muutamalla näyttävällä tuplatorjunnalla numerot nollissa melkein erän loppuun saakka, kunnes Ruotsi iski Suomen kakkoskenttää vastaan. Emelie Wibron nappasi Suomen maalin tuntumassa pyörineen pallon, ajoi hienolla harhautuksella luukulle ja nosti avausosuman maalin kattoon.

Ruotsi karkasi toisen erän aluksi kahden maalin johtoon ennen kuin My Kippilä pommitti ylivoimalla kuvion alimman pelaajan paikalta Suomelle ensimmäisen osuman. Suomen vaihtohaparointi ja puolustajien yhtäaikainen nousu pohjustivat Ruotsin Moa Gustafssonille paikan karata nostamaan Ruotsille kolmas, mutta perään nähtiin Suomen riemukas hetki. Jenna Saario laukoi Laura Mannisen syötöstä 3–2-kavennuksen maalivahdin avustuksella, ja 14 sekuntia myöhemmin helähti uudelleen. My Kippilä syötti pitkän poikittain ja Oona Kauppi pommitti tasoituksen. Toiselle tauolle asti ei tasatilanne kuitenkaan kestänyt, kun Suomi joutui oman pään pallonmenetyksen jälkeen rikkomaan ja Ruotsi jauhoi siirretyn rangaistuksen aikana kuudella viittä vastaan uuden johtomaalin.

Suomi ei suostunut taipumaan kolmannessakaan erässä, vaan sen puolivälissä My Kippilä levitti ylivoimalla oikeaan siipeen ja Oona Kauppi laukoi asettelematta pelin tasoihin. Kuusi minuuttia ennen loppua Suomi antoi kuitenkin keskellä kenttää hetkeksi liian paljon tilaa, ja siihen juossut Emelie Wibron kiskaisi voittomaalin oikeaaa tolppaa nuollen sisään. Suomi otti jo kolme ja puoli minuuttia ennen aikalisän ja veti maalivahdin penkille. Pallo pyörikin loppuun saakka Ruotsin päässä muttei suostunut melkoisista paikoista huolimatta painumaan verkkoon saakka.

Huomenna Suomi pelaa MM-pronssista joko Sveitsiä tai Tshekkiä vastaan. Näiden maiden keskinäinen välierä alkaa klo 19.

– Pronssi kiinnostaa ja siitä lähdetään tosissaan tappelemaan, Kurronen lupaa.

Sunnuntain pronssiottelu alkaa klo 14:30.

Ville Vuorisen ottelukuviin

Salibandya, Neuchatel, Sveitsi

Naisten MM-turnaus, välierä

Ruotsi–Suomi  5-4 (1-0, 3-3, 1-1)

1. erä: 18.30 Emelie Wibron (Iza Rydfjäll) 1-0.
2. erä: 22.24 Stephanie Boberg (Amanda Delgado Johansson) 2-0, 25.58 My Kippilä (Ella Sundström) 2-1 yv, 30.33 Moa Gustafsson (Ida Sundberg) 3-1, 32.51 Jenna Saario (Laura Manninen) 3-2, 33.05 Oona Kauppi (Kippilä) 3-3, 38.42 Delgado Johansson (Boberg) 4-3 sr.
3. erä: 49.30 Kauppi (Kippilä) 4-4 yv, 53.58 Wibron (Isabell Krantz) 5-4,