Joonas Kaasalainenkin Australian valmennustiimiin

Australian salibandymaajoukkuetta luotsataan kohti Helsingin MM-kisoja täysin jyväskyläläisin opein: ”Ehkä vähän pelottava yhtälö!”

Australian salibandymaajoukkueen valmennus on jatkossa täysin jyväskyläläisissä käsissä. Päävalmentajana jatkava Seppo Pulkkinen on valinnut tiimiinsä toiseksi apuvalmentajaksi Joonas Kaasalaisen.

Tämä parivaljakko luotsaa ”Kengurut” helmikuussa Thaimaan Bangkokissa pelattavaan Aasian–Oseanian mestaruus- ja MM-karsintaturnaukseen. Turnauksen neljä parasta joukkuetta selviytyy Helsingissä joulukuussa 2020 pelattaviin MM-kilpailuihin.

Australian valmennustiimissä jatkaa myös jyväskyläläislähtöinen Janne Kainulainen, jonka arkityö TPS:n liigajoukkueen valmentajana estää osallistumisen karsintaturnaukseen.

Pulkkinen, 64, valmentaa nykyään O2-Jyväskylän naisten edustusjoukkuetta Liiga B:ssä. Kaasalainen, 31, vastaa saman seuran miesten divarijoukkueen valmennuksesta. Heillä, kuten myös Kainulaisella, on pitkä Happee-tausta.

– Kengurujen maajoukkue Hirvien käsissä – melko pelottavalta kuulostava yhtälö! Mutta varmaan ihan toimiva, Kaasalainen naurahtaa.

Kaasalaisen valinta tuli ajankohtaiseksi, koska Pulkkinen tarvitsee MM-karsintoihin osaavan ja luotettavan apumiehen.

– Olimme jo aiemmin puhuneet Australian liiton kanssa, että haluamme tiimiin kolmannen miehen, lähinnä katsomovalmentajaksi. Olimme Jannen kanssa yksimielisiä siitä, että ”Kaasa” olisi sopiva täydennys tiimiimme. Kun kävi ilmi, että Janne ei pysty osallistumaan MM-karsintoihin, valinta aikaistui, Pulkkinen selvittää.

Kaasalaiselle Pulkkisen soitto viime viikon alkupuolella tuli niin sanotusti täysin puskista.

– Kumpikaan ei ollut mitenkään vihjannut koko asiasta. En osannut odottaa, että minua kysyttäisiin tällaiseen mukaan. Erittäin hieno mahdollisuus ja kaikkiaan huikea homma, Kaasalainen fiilistelee.

Kaasalainen on vasta aloittelemassa ensimmäistä kauttaan miesten joukkueen päävalmentajana. Tämä fakta ei arveluttanut Pulkkista tippaakaan, sillä miehillä on pitkä yhteinen historia. Pulkkinen valmensi Kaasalaista Happeessa yhdellätoista kaudella.

– Kyllä siinä ajassa oppii tuntemaan kaverin. Olen nähnyt hänen toimintaansa pelaajana, seuratyössä, A-juniorien valmentajana sekä työntekijänä Kuokkalan yhtenäiskoulussa. Sielläkin olin vuoden ajan Kaasan pomo. Väitän itseäni jonkinlaiseksi ihmistuntijaksi, ja tiedän, kenestä on mihinkin hommaan. Tämä homma sopii Kaasalle kuin nyrkki silmään. Tiedän hänen sitoutumisensa ja työmoraalinsa, Pulkkinen kehuu.

Aiemmin Kaasalainen on valmentanut Happeen A-junioreja ja voittanut kaksi Suomen mestaruutta. Viime kaudella hän toimi O2:n miesten edustuksessa Ilkka Peltosen apuvalmentajana. Kolmetoista kautta käsittäneellä peliurallaan hän voitti mm. Suomen mestaruuden Happeessa 2014. Peliura loppui loukkaantumiseen kaudella 2017–18. Tuolloin hän kuului loppukauden Happeen valmennustiimiin.

Kaasalainen kertoo uuden haasteeen lisäävän entisestään motivaatiota valmentamiseen.

– Kyllä tämä vahvistaa ajatusta siitä, että haluan isona olla salibandyvalmentaja. Into on kova, vaikka tulevaisuudesta ei tietysti voi sanoa mitään varmaa. Tämähän on myös hyvä merkintä cv:hen. Ja kaikki – niin seura, joukkue kuin tyttöystäväkin – ovat sanoneet, että sinne vaan: tällainen tilaisuus pitää käyttää.

Kaasalainen on jo kolmas nuoren polven jyväskyläläislähtöinen valmentaja, joka on ollut Pulkkisen apuna Australian maajoukkueessa.

– Ensin pyysin Korsmanin Jyriä, joka oli mukana edellisissä karsinnoissa. Sitten hänen päivätyönsä Sveitsissä esti osallistumisen MM-kisoihin, ja pyysin ”Kainua”. Ideologiani on ollut, että ihan samalla tavalla kuin haluan auttaa pelaajia, haluan auttaa näitä ”omia poikiani” eteenpäin valmennusuralla. Koen sen jopa tehtäväkseni, Pulkkinen sanoo.

Pulkkisen ja Kainulaisen valmentama Australia sijoittui viime joulukuussa Tshekissä pelatuissa MM-kisoissa 12:nneksi. Se on Aasian–Oseanian alueen joukkueiden historian paras sijoitus. Helsingissä tavoite on tietysti parantaa sijoitusta.

– Kymmenen joukkoon yltäminen vaatii ison onnistumisen, mutta se on tavoite. Ja seuraava tavoite on vuoden 2021 World Games, johon Australia–Oseanialla on yksi paikka. Eli MM-kisoissa pitäisi olla tuon alueen paras maa. Mutta ihan ensimmäiseksi pitää selviytyä MM-kisoihin, Pulkkinen huomauttaa.

Teksti ja kuva: O2-Jyväskylä

Jaa artikkeli