Jesper Silvonen, Waltteri Vesterinen ja Joakim Lund upottivat Sveitsin

Jesper Silvonen sekä Waltteri Vesterinen laukoivat hattutemput ja Joakim Lund kaksi osumaa, kun Suomen U19 kaatoi Sveitsin 8-2.

Suomen U19-maajoukkue voitti myös toisen ottelunsa neljän maan EFT-turnauksessa, kun Sveitsi kaatui Tampere Areenalla maalein 8-2. Sunnuntaina Suomi saa Vantaalla vastaansa Ruotsin.

Suomi jatkoi tänään Sveitsiä vastaan siitä mihin eilen Tshekkiä vastaan lopetti.

– Todella hyvin onnistuttiin tänäänkin. Pelataan tällä hetkellä pallon kanssa sen verran hyvin, ettei puolustukseen tule pahoja paikkoja. Viisi erää on puolustettu valtavan hienosti, kiittelee päävalmentaja Jarmo Härmä.

– Kolmannen erän pieni notkahdus on inhimillistä. Pojat ovat nuoria vielä ja fokus väkisin katoaa, kun on viisi erää viety 12-0. Annetaan anteeksi se. Loppu oli taas kontrollissa ja ei voi olla kuin ylpeä kavereista.

Sveitsiä vastaan kentällä nähtiin uudet kentälliskoostumukset, mutta se ei menoa haitannut.
– Rosteri antaa mahdollisuuden kierrättää pelaajia ja tärkein tehtävä tässä kohtaa on nähdä pelaajia kovissa kansainvälisissä peleissä, näitä ei kuitenkaan niin paljon ole.

Vielä avauserässä puolustus oli hyökkäystä vahvempi, kun kumpikaan joukkue ei onnistunut läpäisemään toisen mailaviidakkoa kuin satunnaisesti. Maalinteossa onnistui lopulta Jesper Silvonen, jonka matala laukaus yllätti Sveitsin maalivahti Mateo Fiechterin.

Toisen erän alkuun Silvonen kasvatti eron kahteen maaliin, mutta kunnolla hanat aukesivat vasta toisen erän lopulla. Waltteri Vesterinen sipaisi ensimmäisen maaottelumaalinsa, ja vain 21 sekuntia myöhemmin oli Joakim Lundin vuoro. Maalinteon kanssa turnauksessa tuskaillut joukkueen nimekkäin hyökkääjä laukoi pallon verkkoon, kiskaisi kuvaannollisen apinan selästään ja talloi sen näyttävästi Tampere Areenan lattiaan. Perään nosti vielä Vesterinen jo toisen maalinsa.

Silminnähden rentoutta peliinsä löytänyt Joakim Lund teki päätösjakson alkuun lukemiksi jo 6-0, mutta perään katkesi eilen Tshekin 7-0 kaataneen Suomen 102 minuuttia ja kuusi sekuntia kestänyt viikonlopun takaiskuton putki. Sveitsi kavensi melkein suoraan aloituksesta ja uusi temppunsa kuusi minuuttia myöhemmin herkistäen Suomen aikalisään. Siihen haparointi päättyikin, ja viimeisellä kympillä pääsivät sekä Jesper Silvonen että Waltteri Vesterinen sinetöimään hattutemppunsa ylivoimaosumilla.

Huomenna edessä on turnauksen kovin koitos, kun Vantaan Energia Areenalla vastaan juoksee Ruotsi. Suomella on vielä muistissa syyskuussa kärsityt tappiot sinikeltaisille.

– Ensimmäisessä pelissä ei silloin onnistuttu, mutta toinen antoi uskoa. Lähdemme haastamaan Ruotsin vuotta vanhemmat pojat kotikentällä. Hieno tapahtuma on tulossa. Uskon, että pystymme Ruotsin kaatamaan. Hymyä ja sitä peräänkuulutettua rohkeutta löytyy nyt joukkueesta, Härmä päättää.

Esa Jokisen ottelukuviin

Salibandya, Tampere

U19-poikien EFT-turnaus

Suomi–Sveitsi 8-2 (1-0, 4-0, 3-2)

1. erä: 17.15 Jesper Silvonen (Topias Simonen) 1-0.
2. erä: 21.07 Silvonen (Tatu Havula) 2-0, 36.34 Waltteri Vesterinen (Havula) 3-0, 36.55 Joakim Lund (Aarne Rissanen) 4-0, 37.34 Vesterinen (Jere Koistinen) 5-0.
3. erä: 41.59 Lund (Rissanen) 6-0, 42.06 Niklas Graf 6-1, 48.44 Timon Merz (Pablo Mariotti) 6-2, 52.22 Silvonen (Oliver Sillanpää) 7-2 yv, Vesterinen (Alpo Laitila) 8-2 yv.