Salibandyn esittely

Mitä salibandy on?

Viimeksi päivitetty 14.2.2018 14:20

Salibandy on monelle tutusta sählystä kehitetty sisätiloissa pelattava kilpa- ja harrasteurheilumuoto. Eroavaisuuksia sählyyn kuitenkin löytyy, vaikka pelivälineet ja -idea molemmissa lajeissa ovat pitkälti samat.

Salibandyssa kentällä on yhdestä joukkueesta samanaikaisesti viisi kenttäpelaajaa ja maalivahti. Joukkueeseen kuuluu tavallisimmin 15-20 pelaajaa. Salibandykentän koko on 40 x 20 metriä, jota ympäröi 50 cm:n korkuinen kaukalo. Pelialusta on tavallisimmin synteettistä materiaalia (esim. muovimatto ja massa) tai parkettia (puu).

Kenttäpelaajat käyttävät n. puolivartalon mittaisia, Kansainvälisen salibandyliiton hyväksymiä mailoja, jotka on valmistettu lasi- tai hiilikuitusekoittaista. Lavan käyryys saa olla korkeintaan 30 milliä. Maalivahdilla ei ole mailaa. Pallo on muovinen, painoltaan 23 grammaa ja läpimitaltaan 72 millimetriä. Lisäksi pallossa on oltava 26 reikää. Palloa pelataan 115 x 160 cm:n kokoisiin maaleihin. Ottelun kulkua valvoo kaksi erotuomaria.

Varsinaiset taklaukset on salibandyssa kielletty, mutta vartalokontakti on sallitu. Mailaa ei saa käyttää muuhun kuin pallon pelaamiseen. Rikkeistä vihelletään joko vapaalyönti tai jäähy, joka rikkeen laadusta riippuen voi olla 2:n, 5:n tai 10:n minuutin mittainen. Myös rangaistuslaukaus on mahdollinen.

Pelaajavaihtoja saa suorittaa joko "lennosta" tai pelikatkon aikana, paitsiosääntöä ei salibandyssa ole. Ottelun kesto on miesten ja naisten ylimmillä sarjatasoilla 3x20 minuuttia tehokasta peliaikaa (peliaika pysähtyy katkoista). Alemmilla sarjaportailla sekä junioreiden otteluissa peliaika on 3x15 minuuttia tai 2x15 minuuttia (ks. tarkemmin pelisäännöt).

Salibandy on Suomen kolmanneksi suosituin palloilulaji jalkapallon ja jääkiekon jälkeen rekisteröityjen pelaajien mukaan mitattuna (yli 65 000 lisenssipelaajaa) tällä hetkellä. Maantieteellisesti salibandya pelataan ympäri Suomea.

Miehet pelaavat Salibandyliigan lisäksi kuudella eri divisioonatasolla. Naiset pelaavat valtakunnallisesti Salibandyliigaa sekä 1.- 4. divisioonaa. Junioritoimintaa on A-junioreista G-junioreihin. Joukkueita on kaudella 2016-17 oli mukana 3 024 kpl.

Kansainvälisellä tasolla Suomea edustavat miesten, miesten U23, naisten, U19-poikien ja -tyttöjen maajoukkueet. Syksyllä 2017 perustettiin U16-maajoukkueet tytöille ja pojille.

Myös salibandyn ja sählyn harrasteliikunta on voimakasta. Suomen Gallupin SLU:lle tekemän viimeisimmän Suuren Liikuntatutkimuksen mukaan salibandyn ja sählyn harrastajia on maassamme 354 000. Palloilulajeista ainoastaan jalkapallolla on Suomessa enemmän harrastajia.

Merkittävä osa harrastajista pelaa työpaikka-, koulu- ja harrastesarjoissa. Salibandyliitto tekee yhteistyötä Suomen Työpaikkaurheilun (STPU), Koululiikuntaliiton (KLL), Suomen Kuurojen Urheiluliiton (SKUL) ja Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta ry:n (VAU) kanssa.
 

CraftEerikkiläLIDLOsuuspankkiSuveraSubwayTeho sportTupla+UnihocVeikkausVW-HyötyautotBiokia
Fais est. 1993TalgrafStadium

Käytämme sivustollamme evästeitä ja muita vastaavia tekniikoita. Tallennettavista tiedoista voit lukea tietosuojaselosteesta.