Yhteishaku 2020 – salibandy ja opiskelun yhdistäminen

Hakuaika toisen asteen koulutukseen alkaa 18.2. ja kestää 10.3.2020 saakka.

Kenelle: 2004 syntyneille pelaajille, jotka hakevat kevään 2020 yhteishaussa II-asteen oppilaitokseen ja heidän huoltajille.

Keväällä 2020 on 2004 syntyneiden vuoro hakea yhteishaussa II-asteen oppilaitoksiin. Salibandyliitto haluaa olla mukana tukemassa hakua ja tiedottamassa, miten salibandyn harjoittelu ja opiskelu on mahdollista yhdistää ja miten harjoittelun/valmennuksen saa osaksi opintoja.

Salibandyliitolle on tärkeää, että eri ikäluokkien lahjakkaimmat pelaajat ovat tietoisia, miten urheilija voi saada lisäharjoittelua sekä kehittää itseään pelaajana ja urheilijana. Tämän tiedotteen tavoitteena on ohjata nuorten urheilijoiden valintaprosesseja niin, että mahdollisimman moni pohtisi yhdessä perheen kanssa hakevansa salibandyn valmennusryhmiin eri puolella Suomea.

Salibandyn valmennusryhmät toimivat pääasiassa erityistehtävän saaneissa urheilulukioissa.

Urheilulukioissa valmennus on
osa opintoja koko II-asteen ajan

Urheilulukioihin voi hakea valmennusurheilijaksi tai yleislinjalle. Urheilulukion valmennusurheilijaksi pääsemiseksi urheilijan tulee olla lajissaan kansallisella huipputasolla. Valmennusurheilijaksi päästyään urheilija saa jokaisesta jaksosta valmennuskurssin. Valmennuskursseja on mahdollisuus saada kolmen vuoden opintosuunnitelmassa 12 ja neljän vuoden opintosuunnitelman mukaan 17 kurssia. Lukiossa on opiskeltava vähintään 75 kurssia, 47-51 pakollista kurssia sekä soveltavat kurssit. Valmennusurheilija saa urheilulukiossa poislukuoikeuden 8 pakolliseen kurssiin, joka mahdollistaa kaksoisuran toteutumisen koko II-asteen ajan.

Valmennusta on pääsääntöisesti urheilulukioissa kolmena aamuna viikossa, eli 18 harjoitusta jaksossa. Urheilulukioissa on viisi jaksoa, joten 5 x 18 harjoitusta = 90 lisäharjoitusta lukuvuodessa. Kolmen vuoden opintosuunnitelman aikana harjoitusmäärä on noin 270 harjoitusta enemmän kuin yleislukion tai muun II-asteen opinnot valinneella salibandypelaajalla.

Huippu-urheiluohjelma
mahdollistaa vielä enemmän

Salibandyliitto on yhteistyössä Olympiakomitean, Mäkelänrinteen urheilulukion ja pääkaupunkiseudun urheiluakatemian, Urhean kanssa organisoinut ja mahdollistanut Mäkelänrinteen urheilulukiossa toimivan salibandyn huippu-urheiluohjelman.

Tässä muutama huomioitava eroavaisuus urheilulukion valmennusryhmiin:
– Yksilöllinen kehitys- ja harjoitussuunnitelma yhteistyössä seuravalmentajien kanssa
– Päätoimisten laji- ja fysiikkavalmentajien palvelut
– Neljä aamuharjoitusta viikossa, harjoituksia myös koeviikoilla ja lomilla
– Salibandyn oman fysioterapeutin palvelut
– Lajin oman urheilupsykologin palvelut
– Ravintoterapeutin ryhmä- ja yksilöpalvelut  
– 7 valmennuskurssia lukuvuodessa
– Neljän vuoden opintojen ajalta 22 valmennuskurssia, poislukuoikeus 8 pakollista kurssia
– Noin 150 ohjattua harjoitusta lukuvuodessa, noin 600 ohjattua harjoitusta neljän vuoden aikana.

Turussa nuorten olympiavalmentaja
palvelee urheilijoita

Kerttulin urheilulukiossa Turussa urheilijoita palvelee nuorten olympiavalmentaja. Päätoiminen valmentaja mahdollistaa jokapäiväisen valmennuksen laadun ja pelaajien palvelun. Kerttulin urheilulukion lajiryhmän lisäksi osa pelaajista ovat valikoitunut huippuryhmään, jossa urheilijat saavat tehostettua yksilöllistä valmennusta. Muita eroavaisuuksia muihin urheilulukioihin Kerttulissa ovat mm. seuraavat asiat:
– Laji- ja huippuryhmän harjoitukset neljänä aamuna viikossa
– Harjoituksia myös koeviikoilla
– Kuusi valmennuskurssia lukuvuodessa
– Yksilöllinen kehitys- ja harjoitussuunnitelma huippuryhmään valituille

Valmennus ja ammatilliset opinnot

Jos urheilija ei koe lukio-opintoja omakseen, niin myös ammatillisten opintojen kanssa urheilu ja opiskelu on mahdollista yhdistää. Suomessa on urheilun erityistehtävän saaneita ammatillisia oppilaitoksia myös 15. Näistä oppilaitoksista löytyy lisätietoa täältä.

Ammatillisissa oppilaitoksissa, joille on myönnetty urheilun eritystehtävä, on valmennus osa opintosuorituksia. Valmennus tapahtuu pääosin yhteistyössä urheilulukioiden valmennusryhmien kanssa. Osalla ammatillisista oppilaitoksista on oma valmennusryhmä ja lajivalmentaja. Tästä saa lisätietoa oppilaitoksista.

Valmennukseen osallistuminen koko II-asteen opintojen ajan on suuri haaste monella toimialalla. Työssäoppiminen on osa opintokokonaisuuksia ja työnantajilta on haasteellista saada myönnytyksiä valmennukseen osallistumiseen.

Urheilijan polkua tai huippu-urheilijan polkua
– valinta on vapaa

On monta eri tapaa kulkea elämää ja kasvaa huippusalibandyn pelaajaksi. Urheilun ja opintojen yhdistäminen urheilulukiossa mahdollistaa sen parhaiten. Urheilulukioissa valmennus koko ajan osana opintoja. Ei tarvitse miettiä, milloin pakollisten aineiden opinnot estävät valmennuksen. Valmennusaamut ovat työjärjestyksessä ja mahdollistamassa valmentautumisen viikosta ja vuodesta toiseen.

Lisätietoja vuoden 2020 yhteishausta Olympiakomitean sivuilla täällä.

Lisätietoja Salibandyliitossa:
Lasse Eriksson
Valmennuspäällikkö/Akatemiavalmennus
Salibandyliitto
lasse.eriksson(at)salibandy.fi
0400 529 016

Jaa artikkeli