Yhteishaku 2018 – salibandyn ja opiskelun yhdistäminen

Keväällä 2018 on 2002-syntyneiden vuoro hakea yhteishaussa toisen asteen oppilaitoksiin.

Salibandyliitto haluaa olla mukana tukemassa hakua ja tiedottamassa, miten salibandyn harjoittelu ja opiskelu on mahdollista yhdistää ja miten harjoittelun/valmennuksen saa osaksi toisen asteen opintoja.

Salibandyliitolle on tärkeää, että eri ikäluokkien lahjakkaimmat pelaajat ovat tietoisia, miten urheilija voi saada lisäharjoittelua sekä kehittää itseään pelaajana ja urheilijana. Tämän tiedotteen tavoitteena on ohjata nuorten urheilijoiden valintaprosessia niin, että mahdollisimman moni pohtisi yhdessä perheen kanssa hakevansa salibandyn valmennusryhmiin eri puolella Suomea. Salibandyn valmennusryhmät toimivat pääasiassa erityistehtävän saaneissa urheilulukioissa.

Urheilulukioissa valmennus on osa
opintoja koko toisen asteen ajan

Urheilulukioihin voi hakea valmennusurheilijaksi tai yleislinjalle. Urheilulukion valmennusurheilijaksi pääsemiseksi urheilijan tulee olla lajissaan kansallisella huipputasolla. Valmennusurheilijaksi päästyään urheilija saa jokaisesta jaksosta valmennuskurssin.

Valmennuskursseja on mahdollisuus saada kolmen vuoden opintosuunnitelmassa 12 ja neljän vuoden opintosuunnitelman mukaan 17 kurssia. Lukiossa on opiskeltava vähintään 75 kurssia, 47-51 pakollista kurssia sekä soveltavat kurssit. Valmennusurheilija saa urheilulukiossa poislukuoikeuden kahdeksaan pakolliseen kurssiin, joka mahdollistaa kaksoisuran toteutumisen koko toisen asteen ajan.

Valmennusta urheilulukioissa on pääsääntöisesti  kolmena aamuna viikossa, eli 18 harjoitusta jaksossa. Urheilulukioissa on viisi jaksoa (5 x 18 harjoitusta = 90 lisäharjoitusta lukuvuodessa). Kolmen vuoden opintosuunnitelman aikana harjoitusmäärä on noin 270 harjoitusta enemmän kuin yleislukion tai muun 2. asteen opinnot valinneella salibandypelaajalla.

Huippu-urheiluohjelma mahdolistaa vielä enemmän
Salibandyliitto on yhteistyössä Olympiakomitean, Mäkelänrinteen urheilulukion ja pääkaupunkiseudun urheiluakatemian, Urhean kanssa organisoinut ja mahdollistanut Mäkelänrinteen urheilulukiossa toimivan salibandyn huippu-urheiluohjelman.

Tässä muutama huomioitava eroavaisuus urheilulukion valmennusryhmiin:
– yksilöllinen kehitys- ja harjoitussuunnitelma yhteistyössä seuravalmentajien kanssa
– päätoimisten laji- ja fysiikkavalmentajien palvelut
– neljä harjoitusta viikossa, harjoituksia myös koeviikoilla ja lomilla
– salibandyn oman fysioterapeutin palvelut
– urheilupsykologin ja ravintoterapeutin palvelut
– 6-7 valmennuskurssia lukuvuodessa
– neljän vuoden opintojen ajalta 22 valmennuskurssia, poislukuoikeus 8 pakollista kurssia
– noin 150 ohjattua harjoitusta lukuvuodessa, noin 600 ohjattua harjoitusta neljän vuoden aikana.

Turussa Nuorten Olympiavalmentaja palvelee urheilijoita
Kerttulin urheilulukiossa Turussa urheilijoita palvelee nuorten olympiavalmentaja. Päätoiminen valmentaja mahdollistaa jokapäiväisen valmennuksen laadun ja pelaajien palvelun. Kerttulin urheilulukion lajiryhmän lisäksi osa pelaajista on valikoitunut huippuryhmään, jossa urheilijat saavat yksilöllistä valmennusta. Muita eroavaisuuksia muihin urheilulukioihin Kerttulissa ovat mm. seuraavat asiat:

– laji- ja huippuryhmän harjoitukset neljänä aamuna viikossa
– harjoituksia myös koeviikoilla
– kuusi valmennuskurssia lukuvuodessa
– yksilöllinen kehitys- ja harjoitussuunnitelma huippuryhmään valituille

Valmennus ja ammatilliset opinnot
Jos urheilija ei koe lukio-opintoja omakseen, niin myös ammatillisten opintojen kanssa urheilu ja opiskelu on mahdollista yhdistää. Suomessa on urheilun erityistehtävän saaneita ammatillisia oppilaitoksia myös 15. Näistä oppilaitoksista löytyy lisätietoa tästä linkistä.
 
Ammatillisissa oppilaitoksissa, joille on myönnetty urheilun eritystehtävä, valmennus on osa opintosuorituksia. Valmennus tapahtuu pääosin yhteistyössä urheilulukioiden valmennusryhmien kanssa. Osalla ammatillisista oppilaitoksista on oma valmennusryhmä ja lajivalmentaja. Tästä saa lisätietoa oppilaitoksista.

Valmennukseen osallistuminen koko toisen asteen opintojen ajan on suuri haaste monella toimialalla. Työssäoppiminen on osa opintokokonaisuuksia ja työnantajilta on haasteellista saada myönnytyksiä valmennukseen osallistumiseen.

Urheilijan polkua tai huippu-urheilijan polkua –  valinta on vapaa
On monta eri tapaa kulkea elämää ja kasvaa huippusalibandyn pelaajaksi. Urheilun ja opintojen yhdistäminen urheilulukiossa mahdollistaa sen parhaiten. Urheilulukioissa valmennus koko ajan osana opintoja. Ei tarvitse miettiä, milloin pakollisten aineiden opinnot estävät valmennuksen. Valmennusaamut ovat työjärjestyksessä ja mahdollistamassa valmentautumisen viikosta ja vuodesta toiseen.

Yllä olevassa kuvassa on esitetty huippusalibandyn strateginen visio, miten polku kansainväliselle huipulle kulkee teoriassa.

Lisätietoa Salibandyliitossa:
Lasse Eriksson
Nuorten Olympiavalmentaja
Valmennuspäällikkö
sposti: lasse.eriksson(at)salibandy.fi
puh: 0400 529016

Jaa artikkeli