Welhot lähtee tekemään uutta nousua miesten pääsarjoihin

Welhojen miesten edustusjoukkue on ilmoitettu Suomisarjaan kaudelle 2023-2024. Edellisellä kaudella joukkue toimi erillisen yhdistyksen, Pohjois-Savon Welhot ry:n alaisuudessa. Tulevalla kaudella edustusjoukkue tekee paluun Salibandyseura Welhot ry:n alle ja Pohjois-Savon Welhot ry:n toiminta loppuu.

Miesten edustusjoukkueen toiminta eriytyi viime kaudella omaksi yhdistykseksi, kun Welhojen ja samalla sarjatasolla pelanneen Vehmersalmen Vesan miesten joukkueet yhdistivät voimansa. Yhdistymisellä tavoiteltiin selkeämpää työnjakoa edustusurheilun ja junioritoiminnan välille sekä pyrittiin tervehdyttämään edustusjoukkueen haastavaa taloustilannetta niin, että tekijät pystyisivät keskittymään vain yhden joukkueen toimintaan.

Urheilullisesti viime kausi sujui nousujohteisesti. Kuopiossa päästiin pelaamaan ja harjoittelemaan laajalla materiaalilla ja joukkueessa oli sopiva yhdistelmä kokemusta pääsarjatasolta kuin nuoria omia kasvatteja. Joukkue voitti Suomisarjassa runkosarjassa oman lohkonsa ja kausi päättyi divarin nousukarsinnoissa kahteen niukkaan tappioon Loviisan Torille.

Menestyksestä huolimatta pelikauden aikana kulut nousivat budjetoitua korkeammiksi, joka maalasi uhkakuvia jopa kuopiolaisen miessalibandyn loppumisesta kilpatasolla tänä keväänä. Joukkueen toiminnan lopettamisen aito uhka kuitenkin toi kuitenkin eri tahoja yhteen pohtimaan ratkaisuja ja ponnistelemaan yhdessä.

”Toiminnan loppuminen oli melko lähellä ja meidän piti kääntää vielä kaikki kivet, jotta miesten edustussalibandy jatkuisi Kuopiossa vielä tulevaisuudessa”, viime kaudella fysiikkavalmennuksesta vastannut ja nykyinen edustusjoukkueen manageri Niko Eskelinen kommentoi.

Kulunut kausi ja historia on käyty edustusjoukkueen osalta huolellisesti läpi ja hihat on kääritty taloudellisen tilanteen parantamiseksi. Edustusjoukkue pyrkii tulevaisuudessa kehittämään etenkin ottelutapahtumia, viestintää ja sidosryhmätoimintaa. Nyt työ on aloitettu uusien yhteistyökumppaneiden löytämiseksi.

”Pyrimme rakentamaan laajan yhteistyökumppanuusverkoston, joka tuo yrityksiä yhteen myös meidän ottelutapahtumissamme. Tavoitteena on, että kaikilla yhteistyökumppaneilla olisi ilo olla tarinassamme mukana”, Eskelinen kertoo. Taustoissa uskotaan, että pitkällä ja kovalla työllä myös salibandyn vakiinnuttaminen kuopiolaisen urheiluseuraajan arkeen on mahdollista. ”Emme välttämättä paini samassa sarjassa kaupungin muiden isojen seurojen kanssa, mutta tähtäin on asetettu korkealle”, Eskelinen veistelee.

Welhot ry:n toiminnanjohtaja Panu Lappi näkee miesten edustusjoukkueen toiminnan turvaamisen tärkeänä, ja toivoo, että laajemmalla yhteistyöllä aiempien vuosien haasteet eivät toista itseään:
”Edustusurheilulla on oma tärkeä roolinsa seuratoiminnan esiin tuomisessa, esikuvien luomisessa, sekä lasten ja nuorten innostamisessa lajin pariin. Tältä osin miesten edustusjoukkueen toiminnan päättymisellä olisi voinut olla merkittäviä ja pitkäaikaisia vaikutuksia myös muihin toimintoihin. Hienoa, että asia saatiin ratkaistua yhteistyössä PSW:n sekä VehVen kanssa nopealla aikataululla.”
”Yleisesti ottaen edustusurheilun pyörittäminen menestyksekkäästi vaatii riittäviä pelaaja-, henkilö- ja talousresursseja. Kuopiossa urheilupuoli on ollut mielestäni vahvuus niin miesten kuin naisten pääsarjataipaleilla, mutta henkilö- ja talousresurssien niukkuus on aiheuttanut haasteita kausi kaudelta. On selvää, että tarvitsemme jatkossa enemmän tekijöitä joukkueiden taustoille, ottelutapahtumiin ja varainhankintaan, sekä yleisöä katsomoon, jotta molempien edustusjoukkueiden toiminta voidaan turvata myös jatkossa. Miesten edustusjoukkueen toiminnan pelastusoperaatio osoitti, että kuopiolaisella salibandyväellä löytyy kyllä tahtotilaa yhdessä tekemiselle, kun tilanne on riittävän tiukka. Tällaista yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemistä tarvitaan myös jatkossa, ja vieläkin laajemmalla porukalla. Uusia tekijöitä ja toimijoita toivotaan mukaan, niin miesten kuin naisten edustusjoukkueiden tapahtumiin ja toimintoihin.”

Miesten edustusjoukkue pääsee aloittamaan yhteisen harjoittelun toukokuun lopulla. Vastuuvalmentajana jatkaa Jani Jormakka, joka toimi myös kuluneella kaudella joukkueen peräsimessä.
”Olen erittäin tyytyväinen, kun saatiin ratkaisu toiminnan jatkamisesta aikaiseksi. Halusin ehdottomasti olla vielä mukana varsinkin, kun luottamusta osoitettiin niin joukkueen kuin taustojenkin puolelta. Ensi kaudella joukkueen runko pysyy hyvin kasassa ja tullaan saamaan myös erittäin mielenkiintoisia ja kovia vahvistuksia ulkopuolelta”, Jormakka maalailee. ”Lisäksi jo viime kaudella mukana ollut nuoriso-osasto on taas vuoden kokeneempi ja tulee taistelemaan pelipaikoista. Lähdetään pelaamaan sarjanoususta ja uskon, että pystytään parantamaan viime kaudesta juuri niissä asioissa missä tarvitsee.”

Welhojen tiedotteesta
Kuva: Jari Turunen

Jaa artikkeli