Viimeinkin kisoihin – tässä on Suomen U19-naisten MM-joukkue

Suomen 2001 ja myöhemmin syntyneiden U19-naisten joukkue pääsee viimeinkin pelaamaan maailmanmestaruudesta, kun titteli ratkotaan 1. – 5. syyskuuta Ruotsin Uppsalassa.

U19-naisten MM-turnaus piti alkujaan pelata jo viime vuoden toukokuussa, mutta koronakriisin vuoksi turnausta on siirretty ensin syksyyn, sitten tämän vuoden kevääseen ja lopulta syyskuuhun. Niinpä nyt kisaavan U19-ikäluokan rinnalla toimii Suomella jo myös 2003 ja myöhemmin syntyneiden U19-naisten MM-ryhmä, joka valmistautuu omaan Uudessa-Seelannissa keväällä 2022 pelattavaan MM-turnaukseensa.

– Meillä on taitava ja hyvin liikkuva joukkue, päävalmentaja Jani Lipsanen tiivistää nyt valitun kisaryhmän.
– Suurimmat vahvuudet liittyvät pallolliseen peliin, meillä on hyvä pakisto joka pystyy monipuoliseen peliin ja erittäin vahva maalivahtikaksikko.

Kenttäpelaajista päävalmentaja uskaltaa kysyttäessä mainita yhtenä avainpelaajana esimerkiksi Iida Mettälän.
– Hän on noussut jo naistenkin maajoukkuerinkiin ja mennyt viime kuukausina entisestään eteenpäin erityisesti fyysisellä puolella. Pelatahan hän on aina osannut.

Kilpailu kisapaikoista oli loppuun saakka tiukka, ja myös lopullisen ryhmän ulkopuolelle jäi  F-liigassakin hyvin onnistuneita nimiä.
– Tosiaan erittäin hyviä pelaajia riitti varasijoillekin, ja ajatus meillä oli, että tasavahvojen pelaajien tapauksessa asetimme etusijalle tämänkertaisen varsinaisen kisaikäluokan eli 2001-2002 syntyneet pelaajat. Eniten joukkueen valinnassa on kuitenkin painotettu muutosvalmiutta ja muuntautumiskykyisyyttä, koska kisojen tiukassa rypistyksessä aina jotain sattuu ja joukkueen on pystyttävä tarvittavassa muokkautumaan tilanteen mukaan. Ja tässä on pelien alkamiseenkin aikaa vielä kuukausi, jolloin saattaa jotain tapahtua, Lipsanen muistuttaa.

Jani Lipsanen otti päävalmentajan tehtävän vastaan vuosi sitten, ja hän muistuttaa suurimman työn MM-projektissa olleen silloin jo tehtynä.
– Pohja oli luotu ensimmäisinä kahtena vuotena, ja tässä viimeisen vuoden aikana tapahtumia on ollut harvakseen. On kohdattu F-liigasta koottu naisten maajoukkue ja poikien joukkueita ja pelattu keskenämme mutta ei kansainvälisiä pelejä. Olemme pyrkineet pitämään kiinni asioista, joita Aki Vilanderin aikana on käyty läpi ja tutustumaan pelaajiin ja heidän vahvuuksiinsa. Myös valmennustiimin kesken on opiskeltu ja hiottu työnjakoa ja kunkin vahvuuksia.

Joukkueen tavoitteesta Uppsalan MM-kisoissa ei ole epäselvyyttä.
– Ei kai minkään Suomen salibandymaajoukkueen valmentajalla voi kisoihin lähdettäessä olla muuta tulostavoitetta kuin maailmanmestaruus, Jani Lipsanen miettii.

Suomen MM-joukkue:

Maalivahdit

Minnie Heininen, 19, FBC Loisto, Turku
Juulia Kataja, 20, Steelers, Hämeenlinna

Puolustajat

Jasmiina Järvinen, 19, Unihockey Berner Oberland (Sveitsi)
Nea Keihäs, 20, FBC Loisto
Emilia Pietilä, 17, FBC Loisto
Iida Mettälä, 19, Malmö FBC (Ruotsi)
Ulla Valtola, 19, KAIS Mora (Ruotsi)
Cira Virta, 17, TPS, Turku
Milla Ylikojola, 18, EräViikingit, Helsinki

Hyökkääjät

Suvi Hämäläinen, 18, Koovee, Tampere
Meri-Helmi Höynälä, 20, TPS
Alisa Kettunen, 20, PSS, Porvoo
Elli Kylmäluoma, 19, Koovee
Tuulia Lahti, 18, FBC Loisto
Alma Laitila, 17, Classic, Tampere
Inka Lippojoki, 18, EräViikingit
Sofia Mittentag, 19, EräViikingit
Pinja Myllymäki, 20, Pirkkalan Pirkat
Jemina Ruostila, 19, Koovee
Sanni Uimarihuhta, 18, SS Rankat Ankat, Oulu

Valmennus ja joukkueenjohto

Päävalmentaja Jani Lipsanen
Valmentaja Hannu Santanen
Valmentaja Ville Turunen
Maalivahtivalmentaja Toni Varis
Henkinen valmennus Henna Hukkanen
Huoltaja Nina Lahti
Fysioterapeutti Henna Autio
Joukkueenjohtaja Tapio Hämeen-Anttila

Korona muutti osallistujalistaa ja Suomen lohkon peliaikaa

Suomi aloittaa kisat kahden ottelun päivällä, jossa vastaan asettuvat ensin Venäjä ja sitten Saksa. Koska Suomen eli A-lohkon maille tulee kullekin yksi kahden ottelun päivä, pelataan tuon lohkon alkusarjaottelut 3×15 minuutin mittaisina. Toisen lohkon pelit sekä kaikki jatko-ottelut ovat tutusti 3×20-minuuttisia.

Lohkot ja otteluohjelma menivät uusiksi, kun osa mukaan selviytyneistä maista joutui koronaan liittyvien matkustusrajoitusten vuoksi perumaan osanottonsa.

MM-lohkot:

Lohko A: Suomi, Puola, Sveitsi, Saksa ja Venäjä
Lohko B: Ruotsi, Tšekki, Slovakia ja Latvia

Suomen ottelut ja jatko-ottelut (ajat Suomen aikaa):

Ke 1.9.

Klo 10.00 Suomi–Venäjä
Klo 17.45 Saksa–Suomi

To 2.9.

Klo 12.30 Sveitsi–Suomi

Pe 3.9.

Klo 12.30 Suomi–Puola

La 4.9.

Klo 14.30 Välierä A1–B2
Klo 17.30 Välierä B1–A2 (Ruotsi joka tapauksessa tässä välierässä)

Su 5.9.

Klo 13.30 Pronssiottelu
Klo 16.30 Loppuottelu

Kisasivuille

U19-naisten mestaruudesta on pelattu vuodesta 2004 alkaen kahdeksan kertaa. Suomi on yltänyt joka kerta mitalille, mutta ikäluokkaa on hallinnut kuusi kultaa kahminut Ruotsi. Vuonna 2012 Suomi vei Slovakian Nitrassa mestaruuden kaadettuaan Ruotsin välierässä ja Sveitsin loppuottelussa. Puolassa 2008 Sveitsi yllätti finaalissa Ruotsin jatkoajalla.

Jaa artikkeli