Varomattoman ja piittaamattoman mailalla pelaamisen tulkinta päivittyi – tulee voimaan heti

Salibandyliiton erotuomarivaliokunta on päättänyt päivittää varomattoman ja piittaamattoman mailalla pelaamisen tulkinnat seuraamaan muiden keskeisten salibandymaiden käytäntöä. Päivitettyä tulkintaa aletaan soveltamaan kaikissa Salibandyliiton sarjoissa 26.11.2022 alkaen.

Tulkinta pohjautuu uusien pelisääntöjen määritelmiin varomattomuudesta ja piittaamattomuudesta.

Videoesimerkit:

Tilanne 1: varomaton mailankäyttö

Tällainen tilanne, jossa pallollisen pelaajan maila saattoliikkeen seurauksena, hänen laukoessaan tai syöttäessään palloa, osuu vastustajaa päähän, sanktioidaan jatkossa pelisäännön 605/4 mukaisesti pienellä joukkuerangaistuksella (2 min). Pelaaja syyllistyy varomattomaan peliin mailalla.

Tässä pelaajan tarkoitus on ainoastaan pelata palloa (laukaus ja sen saatto) ja saatto osuu pelinomaisessa tilanteessa vastustajan kasvojen alueelle.

Tilanne 2: piittaamaton mailankäyttö

Vertailukohtana tilanne, jossa pelaaja ei pelaa pallollisena ja saata laukaustaan, vaan mailankäyttö on piittaamatonta ja johtaa mailan osumiseen vastustajan päähän. Tässä pelaaja syyllistyy pelisääntöjen 607/1 mukaiseen piittaamattomaan peliin mailalla, josta sanktioidaan isolla joukkuerangaistuksella (2+2 min).

Lisäksi:

On kuitenkin huomioitavaa, että erotuomari muodostaa jokaisessa tilanteessa oman tulkintansa tilanteen moitittavuudesta (varomaton/piittaamaton/väkivaltainen/raaka). Tällainen on mahdollista, jos esimerkiksi laukaus ja sen saatto tehdään tavalla, jossa erotuomari katsoo kenttäpelaajan teossa olevan elementtejä, jotka eivät ole pelinomaisen laukauksen ja saaton mukaisia.

Kuvituskuva: Juhani Järvenpää

Jaa artikkeli