Uusi videosarja valottaa erotuomaritoimintaa – ensimmäinen osa tulee tässä

Uusi videosarja avaa erotuomaritoiminnan maailmaa.

Erotuomarit ovat olennainen osa Salibandyliiton kilpailutoimintaa. Erotuomarit toimivat kaikissa Salibandyliiton alaisissa otteluissa puolueettomana toimijana vastaamassa ottelun etenemisestä pelisääntöjen mukaisesti ja takaamassa myös pelaajien turvallisuuden.

Salibandyliiton erotuomarisektori on tuottanut videosarjan, jossa esitellään salibandyn erotuomaritoimintaa pintaa syvemmältä. Ensimmäisessä jaksossa (video lopussa) kysytään, mistä erotuomarit tulevat ja esitellään erotuomaripolku.

Miksi erotuomaritoiminnan videosarja on toteutettu, Salibandyliiton kilpailupäällikkö Ari Vehniäinen?
– Kilpailun perusongelmana lähes kaikissa urheilulajeissa on erotuomarien toiminnan arvostelu, joka on valitettavasti joskus myös ei-asiallista. Palautteissa puututaan muuhun kuin itse erotuomarointiin.

– Toisaalta erotuomaritoiminta pitää sisällään paljon sellaista, mikä ei näy ulospäin. Myös tätä puolta haluamme tuoda paremmin yleiseen tietoisuuteen ja sen tosiasian lisäämistä, että erotuomaritoiminta on luonnollinen osa salibandya ja erotuomaritoiminnan tukeminen ja kehitys tukee samalla koko lajin kehitystä.

– Ja kolmantena voi mainita sen, että salibandy tarvitsee jatkuvasti uusia erotuomareita. Olisi hienoa, jos tällä tavoin voimme – paitsi murtaa erotuomaritoimintaan liittyviä myyttejä, rohkaista toimintaan mukaan uusia henkilöitä. Erotuomareiden luokitusjärjestelmä on moniportainen pienten junioreiden erotuomareista aina kansainvälisiin huippuerotuomaritehtäviin saakka.

Nykypäivänä verkossa julkaistaan runsaasti koostevideoita, joista jokainen voi jälkikäteen arvioida ja kyseenalaistaa myös erotuomareiden ratkaisuja. Erotuomarit tekevät kuitenkin ratkaisunsa hetkessä.

Sarjaan kuuluvat videot julkaistaan marras-tammikuun välisenä aikana. Ne on kuvannut ja editoinut Janne Ahonen, pääsarjaluokituksen omaava erotuomari itsekin. Hän tiedostaa videoihin liittyvän haasteellisuuden, mutta myös mahdollisuuden.

– Samoin kuin pelaaja, myös erotuomari valitsee pelin ollessa käynnissä toimintamallinsa useammasta vaihtoehdosta silmänräpäyksessä. Aina toiminta ei ole paras mahdollinen erotuomareilla, kuten ei pelaajillakaan.

– Ja samoin kuin joukkueet käyvät läpi jälkikäteen videoilta joukkuetaktisia ja pelaajien tekemiä ratkaisuja eri tilanteissa, samoin toimitaan myös erotuomareiden puolella, Niistä oppii todella paljon, Janne Ahonen kertoo.

Mallivideoita erilaisista tilanteista käytetään jatkavien erotuomareiden kursseilla ja pidemmälle edenneille tuomareille videot ovat osa erotuomarivalmennusta.   

Erotuomarivideosarja on osa toimenpiteitä, joilla erotuomaritoiminnan arvostusta halutaan nostaa. Salibandyliiton varsinaisessa kokouksessa vuonna 2014 liittokokousaloitteen pohjalta perustettiin erotuomaritoiminnan arvostuksen ja toimintailmapiirin parantamisen työryhmä.

Kuva: Esa Takalo.

 Erotuomarivideosarjan 1. jakso

Jaa artikkeli