U19-maajoukkueen leiri paketissa: "Saatiin mitä haluttiinkin"

Suomen U19-miesten Eerikkilässä tiistaina alkanut leiri päättyi tänään, ja päävalmentaja Jarmo Härmä oli peräti tyytyväinen rupeaman antiin. Joukkue pelasi muun muassa kaksi harjoitusottelua U23-ryhmää vastaan. Huhti-toukokuun vaihteen Brnon MM-turnaukseen valmistautuvalla joukkueella on ennen kisoja ohjelmassa enää viimeistelyleiri.

– Tosi hyvä fiilis, saatiin leiristä irti mitä haluttiinkin, päävalmentaja Jarmo Härmä tiivisti tuntonsa.
– Iso kiitos U23- tai käytännössä U21-joukkueelle, joka tuli paikalle tosi hyvällä asenteella ja on vaikea kuvitella parempaa sparria kuin mitä he meille antoivat. Oli riittävän kova vastus ja tällä hetkellä hiukan kovempi kuin me. Päästiin pelaamaa haasteellisissa olosuhteissa, ja he saivat kentältä tilan ja ajan pois.
Vaikka vastakkain U23-ryhmän niukkoihin voittoihin päättyneissä oli kaksi Suomen maajoukkueryhmää, ei kaukalossa annettu yhtään mitään ilmaiseksi.
– Molemmat joukkueet olivat tosi syttyneitä ja peleissä hyvä jännite, kokeneemmat eivät tietysti halunneet hävitä nuoremmilleen eikä päinvastoinkaan, ja samalla mukana oli kamppailu kisapaikoista. Saatiin kaksi kansainväliset mitat täyttävää peliä ja uskoakseni vielä sieltä sellaisten huippupäästä, Jarmo Härmä ihasteli.
– Molemmat ottelut olivat todella intensiivisiä. Vähän oli pelkoa toisen ottelun osalta, kun U23 oli liikkeellä pienellä rosterilla, mutta he pelasivat fiksusti pallollisina ja säästelivät sopivasti voimia. Saatiin hyvää oppia, kun tähän asti meillä on ollut pallollisena melkein liiankin helppoa. Tämä sparraus päästi meidät tunnistamaan mahdollisia pallollisen pelin ongelmia, jotka nyt päästään työstämään kuntoon.

Ville Vuorisen kuvia keskinäisestä väännöstä

Kertausta, syventämistä ja ensi kerta yli- ja alivoimaa

Tehokasta leiriaikaa U19-ikäluokan MM-ehdokkailla oli käytännössä kolme täyttä päivää ja tänään vajaa sellainen.
– Käytiin käytännössä pelin melkein kaikki osa-alueet pintapuolisesti läpi eli kun mukana on pelaajia monesta seurasta, on hyvä ottaa aina pieni kertaus. Syvennettiin hieman oman pään puolustamisen vaihtoehtoja eli kun kisoissa vastaan tulee eri tavoilla pelaavia joukkueita, siihen pitää valmistautua. Yli- ja alivoimaa harjoiteltiin tällä joukkueella oikeastaan ensi kertaa ikinä, ja peleissä saatiin testattua erilaisia ketjukoostumuksia. Ei siis menty kahta peliä voittamisen suhteen maksimaalisen optimaalisilla kokoonpanoilla vaan haettiin yhteisiä kokemuksia erilaisilla variaatioilla, päävalmentaja avasi.

Suomella monipuolinen ja mukautumiskykyinen joukkue

Suomella on vuodesta 2001 alkaen ratkotuista U19-ikäluokan MM-turnauksista komeasti neljä maailmanmestaruutta, kaksi hopeaa ja neljä pronssia. Vähintäänkin kilpailukykyinen ikäluokka on jalkeilla tälläkin kertaa.
– Mittarointia muihin maihin verrattuna on vaikea tehdä kun ei olla vuoteen pelattu joten ollaan osin arvailujen varassa, päävalmentaja asiasta kysyttäessä pohti.
– Staffia tietysti on ollut aikaisemmin mukana, ja nuorten kisoja pelanneet U23:t arvelivat, että olisi kilpailullisesti vielä vähän edellä edellistä. Joukkueen vahvuuksia on ainakin monipuolisuus. Pystytään sekä pallollisessa että pallottomassa pelissä pelaamaan monipuolisesti. Ainakin uskomus meillä on, että pystytään kisaolosuhteissakin muokkautumaan ja sopeutumaan eri tavoin pelaavia joukkueita vastaan ja voittamaan.
Joukkuetta on kehitetty myös kaukalon ulkopuolella tapahtuvissa asioissa.
– Yhtä tärkeänä pointtina ovat pelin ulkopuoliset asiat eli avoimuus ja toimiminen maajoukkuepelaajana vastuullisesti. Se on tässä ryhmässä isossa arvossa, ja meillä on tosi fiksuja jätkiä. Mitä juuri kapteeniston kanssa keskusteltiin, ei tätä ryhmää ole tarvinnut muistutella siitä, miten käyttäydytään.

Ennen kisoja jäljellä enää valmistava leiri

MM-kisoihin on aikaa vajaat kolme kuukautta, ja koronakriisin keskelläkin valmistautuminen etenee tuttuja latuja.
– Kaikki tietävät maailman tämän hetken tilanteen, joten sitä on turha jossitella, vaan mennään kohti huhti-toukokuun vaihdetta ja kisoja. Nyt annetaan normaalisti palautteet pelaajille ja heidän valmentajilleen ja seuroilleen, ja hieman annettiin tuossa pelaajille väliajalle tehtäviä omasta pelaamisesta ja omasta urheilijan elämästä, päävalmentaja Härmä kertoi.
– Kolmenkymmenen pelaajan lista pyöräytetään kansainväliselle liitolle jossain vaiheessa sitten kun sen määräaika tulee, ja heistä sitten valitaan kisajoukkue. Sitten on edessä kisoihin valmistava leiri, ja sitten kisoihin.

Kuva: Ville Vuorinen

Katso maalikoosteet ja tallenteet U19-joukkueen ja U23-joukkueen kahdesta harjoitusottelusta:

Jaa artikkeli