U19-kisakommentti: Tämä joukkue kirjoittaa oman tarinansa

Tänään Kanadan Halifaxissa alkaa kymmenes nuorten MM-turnaus, ja historiaan saadaan taas uusi unohtumaton tarina.

U19-poikien salibandyhistorian kansien väliin on kirjattu jo yhdeksien MM-kisojen tarinat, ja tänään aletaan kirjoittaa seuraavaa. Suomen joukkue ja sen tänään alkavat ottelut ovat osa pitkää jatkumoa, johon kuuluvat niin Jarno ihme, Jani Kukkola, Henri Johansson, Miko Kailiala, Nico Salo, Ville Lastikka ja Justus Kainulainen. Samaan aikaan heidän tarinastaan tulee kuitenkin kokonaan heidän omansa.

2001 Saksassa pronssia.
2003 Tshekissä kultaa.
2005 Latviassa hopeaa.
2007 Sveitsissä pronssia.
2009 Suomen Turussa hopeaa.
2011 Saksassa kultaa.
2013 Saksassa pronssia.
2015 Ruotsissa kultaa.
2017 Ruotsissa kultaa.
2019 Kanadassa ?

Nuorten maailmanmestaruudesta on pelattu yhdeksän kertaa, ja Suomen joukkueet ovat palanneet kisoista kaikenväristen mitalien kanssa. Kirkkaimpina kimaltavat tietenkin Prahassa, Weissenfelsissa, Helsingborgissa ja Växjössä voitetut neljä maailmanmestaruutta, mutta aina ei ole aurinko paistanut. Kahdesti on finaalin päätteeksi katseltu Ruotsin kultajuhlia ja välillä lähdetty kohti kotia pikkuisen pronssipokaalin kanssa.

Ilman mitalia Suomi ei ole koskaan jäänyt, vaikkei sekään kohtalo 2007 ja 2013 hirveän kaukana ollut. Ilman Tuomas Turusen pelastuksia 2007 ja Lassi Torisevan isoja torjuntoja 2013 olisi tuliaisina saattanut olla vain kisapassi.

Moni tämän päivän tähti on ottanut uraansa lisävauhtia nuorten MM-kullalla: tutkapari KukkolaKapanen 2003, Sami Johansson ja Miko Kailiala 2011, Olli Laine ja Ville Lastikka 2015, Justus Kainulainen ja Joona Rantala 2017… ja moni muu. Mutta aina eivät tähdetkään voita junioreissa. Pronssille ovat joutuneet tyytymään niin Markus Bollström ja Tatu Väänänen 2001 kuin Peter Kotilainen, Nico Salo ja Krister Savonenkin 2013. Joidenkin pitkään U19-uraan mahtuu niin kultajuhlaa kuin pronssipettymystäkin.

Nuortenkin maajoukkueiden menestys nähdään mieluusti hyvänä tai huonona merkkinä maan salibandyn senhetkisestä tilasta, vaikka siellä ikäluokat ovat erilaisia, pelaajat valitaan aikuisiin verrattuna suppeasta joukosta ja harva pelaaja pelaa useammat kuin yhdet kisat.

Itsekin on tullut ikään kuin selvyyden vuoksi kirjoitettua moneen paikkaan, että Suomi puolustaa Halifaxissa maailmanmestaruutta, vaikka eihän se ole totta. Näissä kisoissa pelaavat eri pelaajat kuin edellisissä kisoissa ja kohtaavat eri vastustajat.

Riku Hakanen, Tuukka Haudanlampi, Konsta Haukkala, Samuli Huppunen, Jasper Juuti, Niklas Kuisma, Niko Laiti, Joakim Lund, Eetu Manninen, Jere Mattila, Aapo Mäkelä, Tuomas Ojala, Jani Rauhala, Markus Salmi, Sami Savolainen, Kaapo Siekkinen, Elias Siira, Oskar Sillanpää, Nemo Sipilä ja Juuso Varjokumpu kirjoittavat tällä viikolla Kanadassa oman MM-tarinansa.

Samalla he kokevat oman ainutlaatuisen elämyksensä, jota koskaan tuskin unohtavat ja jonka osa heistä muistaa aikanaan urheilu-uransa kohokohtana. Joku heistä pelaa vielä miesten MM-kisoissa, joistain tulee vakipelaajia liigaan, joku jää alasarjoihin ja joku keskittyy jo lähivuosina tekemään parhaansa muissa asioissa kuin salibandyssa.

Tämä viikko on joka tapauksessa heidän.

Tänään klo 19 Suomi–Sveitsi.

Vieläkö muistat videon kuvissa esiintyvät kisakapteenit?

34.jpg

Teksti: Mika Hilska

Jaa artikkeli