Tyttöjen sarjajärjestelmä kehittyy edelleen - tällaisia muutoksia on luvassa

Tyttöjen ikäluokkiin on tulossa muutoksia. Lisäksi A-tyttöjen SM-sarjaan on tulossa suora paikka neljälle rankingissa korkeimmalla olevalle seuralle.

Tyttöjen ikäluokkiin sekä A-tyttöjen sarjajärjestelmään on tulossa muutoksia. Jatkossa ikäluokkia yhtenäistetään suhteessa poikien sarjoihin, ja lisäksi A-tytöissä neljälle joukkueelle on luvassa SM-paikka suoraan edellisen kauden menestyksen perusteella.

Tarve kehittää tyttöjen sarjatoimintaa nousi esille vuoden 2018 aikana, ja parannuksia on suunniteltu yhteistyössä Salibandyliiton huippu-urheilu- ja kilpailusektorien kanssa. Aktiivisten tyttösalibandyseurojen edustajista mukana suunnittelussa ovat olleet PSS:n Sauli Hynynen, Welhojen Panu Lappi ja Classicin Irina Peltola.

Ehdotettuja toimenpiteitä käsiteltiin huippu-urheilusektorin ja kilpailusektorin toimihenkilöiden yhteisessä palaverissa marraskuun puolivälissä Hannu Santasen toimiessa alustajana. Muutostarpeiden etuja ja mahdollisia haittoja käytiin läpi perusteellisesti. Työstön seurauksena alkuperäisiin ajatuksiin tehtiin vielä muutoksia, jotka käytiin sitten läpi liiton kilpailuvaliokunnan kanssa. Salibandyliiton hallitus hyväksyi esitetyt muutokset kokouksessaan 18.12.

Tyttöjen ikäluokkiin muutoksia tulee kaudelle 2020-21. Jo kaudelle 2019-20 neljän joukkueetta saa paikan A-tyttöjen SM-sarjaan suoraan ilman karsintoja edellisen kauden menestyksen perusteella.

Tyttöjen ikäluokat yhtenäisiksi poikien kanssa

Tällä hetkellä tytöt tulevat jokaiseen ikäluokkaan vuotta aikaisemmin kuin pojat. Huippu-urheilusektorin seuroilta saatujen kokemusten perusteella tämä ei ole hyvä asia, vaan olisi tärkeää päästä samaan rytmiin poikien kanssa. Sama rytmi olisi tärkeä seuraavista syistä:

• Tyttöjen puolella yksilön tekniset ja taktiset valmiudet ovat isolla osalla pelaajista poikia jäljessä, ja tällä muutoksella pelaajia pystytään kehittämään näiden ominaisuuksien kohdalla pitempään.
• Juniori-ikäluokkien loppuvaiheeseen saadaan yksi juniorivuosi lisää ja sen myötä mahdollisesti joitakin harrastajia jatkamaan lajin parissa.
• Nuoremmissa ikäluokissa saadaan yksi vuosi lisää harjoittelua ja pelaamista pienemmällä pelaajamäärillä ja kentillä. Esimerkiksi tällä hetkellä D-ikäiset tyttöpelaajat pelaavat isolla kentällä viidellä viittä vastaan, mikä on heille olosuhteena aivan liian suuri. Muutoksella noin 11-vuotiaille pelaajille saadaan yksi vuosi lisää E-junioreissa ja samalla pienemmällä kentällä.

Kaudella 2020 – 2021 tyttöjen ikäluokat pysyvät samoina kuin kaudella 2019 – 2020.

Kausilla 2019-20 ja 2020-21 ikäluokat ovat seuraavat:

• A-tytöt 2000 – 2002
• B-tytöt 2003 – 2004
• C-tytöt 2005-2006
• D-tytöt 2007 – 2008
• E-tytöt 2009 – 2010
• F-tytöt 2011-2012

Neljälle paikka A-tyttöjen SM-sarjaan rankingin perusteella

A-tyttöjen valtakunnallisten sarjojen karsintoihin ilmoittautuneet joukkueet järjestetään paremmuusjärjestykseen seurojen A- ja B-tyttöjen valtakunnallisissa sarjoissa edellisellä kaudella saavutetun urheilullisen menestyksen mukaan. Tämän rankingin neljän parhaan seuran joukkueet pääsevät suoraan A-tyttöjen SM-sarjaan. Kaudella 2018-19 B-poikien karsinnoissa rankingin määrittelyssä noudatettiin samoja perusteita.

Ranking muodostuu edellisen kauden A- ja B-tyttöjen valtakunnallisten sarjojen sijoituksista siten, että molempien ikäluokkien menestyksestä saa saman verran pisteitä. SM-sarjan voittaja saa 10 pistettä, toiseksi sijoittunut 9 pistettä jne. Puolivälierissä pudonneet joukkueet (sijat 5.-8.) sijoitetaan niiden runkosarjan sijoitusten mukaiseen järjestykseen.

Jos pudotuspelikarsinnoissa pelaava 1. divisioonajoukkue tai aluesarjajoukkue joukkue yltää pudotuspelipaikkaan, se saa loppusijoituksensa mukaiset pisteet. Sen pudottama joukkue saa 0,5 pistettä vähemmän kuin olisi runkosarjasijoituksensa perusteella muuten saanut.

Jos seuralla on ikäluokassa useampi joukkue, se saa ikäluokasta vain paremmin sijoittuneen joukkueensa pisteet. Tasapisteissä on enemmän pisteitä A-tyttöjen sarjasta saanut joukkue rankingissa korkeammalla.

Mikäli seura, joka on rankingissa neljän parhaan joukossa, osallistuu karsintoihin toisella tai useammalla joukkueella, saa karsintoihin osallistuvan joukkueen pelaajista, jotka ovat olleet merkittyinä karsintaotteluissa pöytäkirjaan, tehdä pelaajasiirtohakemuksen aikaisintaan 1.12.

Kuva: Esa Takalo

Jaa artikkeli