Tutkittua tietoa salibandysta: Lajianalyysi, laukauksen biomekaaninen analyysi ja valmennuksen ohjelmointi

Jiri Kirsilä ja Joel Wenning avaavat Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tekemässään valmennus- ja testausopin seminaarityössä salibandyottelun kuormitusta, suunnanmuutoskykyä ja sen harjoittamista, salibandyn laukauksen biomekaniikkaa ja sen harjoittamista, valmennuksen ohjelmointia ja suomalaisen salibandyn valmennusjärjestelmää ja sen koulutussisältöjä.

Uusimpien mittausten mukaan liigapelaajien ottelun aikana liikkuma matka on 3914 ± 663 m. Vaihdot kestävät 20 – 120 sekuntia, ja pelaajan roolista riippuen vaihtoja tulee pelin aikana 12 – 27 kappaletta. Yksittäisen pelaajan työaika liigaottelussa voi olla siis jopa 30 minuuttia. Pelaaja tekee ottelussa yli 200 suunnanmuutosta, joissa kussakin voimantuottoaikaa on 150-450 millisekuntia suunnanmuutoksen jyrkkyydestä riippuen.

Salibandyn laukaisun osalta tekijät ovat hyödyntäneet jääkiekosta tehtyjä tutkimuksia, koska salibandyn osalta materiaalia ei vielä juuri ole. Verrattuaan kahta eri salibandyn laukaisuasentoa keskenään tekijät katsovat, että laukaisunopeuden kehittämiseen tähtäävässä voimaharjoittelussa tulisi erityisesti panostaa ison rintalihaksen, leveän selkälihaksen ja ulompien vinojen vatsalihasten tehontuoton kehittämiseen melko pienillä kuormilla. Tähän soveltuvat muun muassa penkkipunnerruksen erilaiset ballistiset variaatiot, penkkivedot ja räjähtävät kuntopallon heitot.

Lopuksi Jiri Kirsilän ja Joel Wenningin seminaarityössä pureudutaan etenkin suunnanmuutoskykyä kehittävän valmennuksen ohjelmointiin sekä salibandyn laukausta kehittävän valmennuksen ohjelmointiin. Esimerkkeinä käydään läpi todellisia liigapelaajan harjoitusohjelmia ja niiden tavoitteita.

Esiteltyään salibandyn suomalaisen valmennusjärjestelmän Jiri Kirsilä ja Joel Wenning katsovat loppupohdinnassaan, että suomalainen salibandyvalmennus on tällä hetkellä hyvällä tasolla ja liiton tarjoaman valmennussisällön vahvuutena notkeus. Se mahdollistaa nopean reagoimisen meneillään oleviin valmennuskulttuurin muutoksiin. Haasteena on samaan aikaan erityisesti kouluttajien määrä. Kaikkiaan on maailmalla suurissa palloilulajeissa siirrytty yhä henkilökohtaisempaan valmennukseen kuten Suomessa jääkiekossa, ja tekijöiden mukaan toivottavaa olisi, että suunta olisi sama myös muissa palloilulajeissa Suomessa mukaan lukien salibandyssa.

Työn osa-alueita ovat siis:

Salibandyottelun kuormitus
Suunnanmuutoskyky salibandyssa
Salibandyn laukaisu
Suunnanmuutoskyvyn ja salibandyn laukauksen valmennuksen ohjelmointi
Salibandyn valmennuksen ohjelmointi
Salibandyn tila ja valmennusjärjestelmä Suomessa

Seminaarityö tiivistelmineen löytyy ladattavaksi täältä.

Jiri Kirsilä työskentelee valmentajana F-liigassa Nurmon Jymyssä ja Joel Wenning Divarissa O2-Jyväskylässä.

Kuvat: Jarmo Koskela ja Juhani Järvenpää

Jaa artikkeli