Turun seutu rohmusi kaikki tyttöjen SM-kullat – Loistolle tupla, Mynämäkeen C:n mestaruus

A-, B- ja C-tyttöjen salibandykullat jäivät tänä keväänä kaikki Turun seudulle.

Tyttöjen SM-sarjojen mestaruuspyttyjä ei tänä keväänä tarvinnut ripotella ympäri Suomea. A-, B- ja C-tyttöjen kullat jäivät kaikki Turun seudulle. Turkulainen FBC Loisto oli ykkönen kahdessa vanhimmassa ikäluokassa, mynämäkeläinen SBS Wirmo pelasi C-tyttöjen mestariksi.

Täydellisestä dominoinnista ei sentään voi puhua, sillä kaikki tyttöjen mestaruudet olivat todella tiukassa. A-tytöissä Loisto oli jo ratkaisevassa kolmannessa välierässä Porvoon Salibandyseuraa vastaan kolmannen erän alussa 1–4-tappiolla, mutta voitti 8–7 ja nappasi finaalipaikan voitoin 2–1.

A-tyttöjen finaalipelit pelattiin ’paras viidestä’ -systeemillä. Loiston vastustaja oli lahtelainen Pelicans SB. Tarvittiin kaikki viisi peliä, ja Pelicans johti viidettä peliä toisen erän alussa 5–1 ja vielä kolmannen erän alussakin 6–3. Mutta sitten Loisto tuli rinnalle ja 22 sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua Maija Väätäjä iski turkulaisille mestaruusmaalin. Peli päättyi 7–6-lukemiin.

– Tytöt ovat tottuneet tiukkoihin peleihin eivätkä suostu häviämään helpolla, kertoo sekä A- että B-tyttöjä Loistossa valmentava Matti Pienihäkkinen, vuonna 2010 perustetun Loiston pitkäaikainen puuhamies niin ikään. Vuonna 2014 Loisto ja FBC Turku yhdistivät toimintansa, jonka jälkeen Loisto on kuitenkin jatkanut organisaatiossa itsenäisenä yksikkönä ja sekä nais- että tyttöpuolella omalla nimellään. Nyt saavutettu A-tyttöjen mestaruus oli Loistolle ensimmäinen.

Sitoutuneisuutta ja oikeanlaista aktiivisuutta

Loiston mestarijoukkueiden perusrunko on pysynyt melko pitkään lähes samana. Kymmenkunta tyttöä pääsi nyt juhlimaan tuplamestaruutta pelattuaan päättyneellä kaudella sekä A- että B-tytöissä.

B-tyttöjen ensimmäisessä finaalissa Pirkkalassa Pirkat otti 18–3-murskavoiton, kun Loiston B-ikäisten parhaimmisto oli samanaikaisesti toisaalla pelaamassa A-tyttöjen finaalia. Kotonaan Loiste löi sitten Pirkat jatkoajalla 8–7 ja haki ratkaisevassa kolmannessa loppuottelussa Pirkkalasta 4–3-voiton.

– Toista tällaista tuplaa tuskin vähään aikaan saavutamme, sillä B-tyttöjen joukkue uusiutuu ensi kaudeksi lähes täysin, kun valtaosa mestareista oli tässä ikäluokassa viimeistä vuottaan, Pienihäkkinen kertoo.

Loisto ja Pirkat olivat B-tyttöjen SM-finaalissa vastakkain myös vuosi sitten. Loisto veti silloinkin pidemmän korren.

– Naisten joukkueemme nousi vuosi sitten I-divisioonaan. Omilla kasvateilla on tarkoitus pärjätä jatkossakin, ja ensi kaudella naisten joukkueen tavoitteena on liiganousu, paljastaa Pienihäkkinen ja kiittelee paitsi tyttöjen niin myös heidän vanhempiensa korkeaa sitoutumisastetta.

– Vanhemmat ovat juuri oikealla tavalla mukana toiminnassa. He eivät puutu valmennuksellisiin asioihin, vaan kuljettavat, kustantavat ja kannustavat kuten pitääkin, ja talkooväkeä on aina tarvittaessa helppo saada kokoon.

Pronssi kirkastui kullaksi

Kolmisenkymmentä kilometriä Turusta Rauman suuntaan sijaitseva Mynämäki on C-tyttöjen mestariseura SBS Wirmon kotikunta. Kertoohan sen seuran nimikin, vaikkei sitä helposti hoksaakaan: Mynämäki on nimittäin ruotsiksi Wirmo (tai Virmo).

SBS Wirmon C-tyttöjen finaalivastustaja oli Porvoon Salibandyseura, jolla oli kotietu. Molemmat voittivat ensin kotonaan 6–3-numeroin. Ratkaisevassa kolmannessa koitoksessa Porvoossa PSS tasoitti 5–5­:een vajaat puolisen minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä. Kun jatkoaika oli vanhentunut tasan kaksi minuuttia, Melisa Aydemir viimeisteli vierasjoukkue Wirmolle mestaruusmaalin.

– Ei olisi paljon jännemmäksi voinut mennä, toteaa Wirmon vastuuvalmentaja Hannu Niemi.

– Eivät tytöt siitä vastustajan viime hetken tasoituksesta henkisesti horjahtaneet. Jatkoajalle lähdettäessä annoin vain eväiksi, että ”nyt mennään ja tehdään maali”.

Mestarijoukkueen runko on ollut kasassa 6-7 vuotta, ja Niemi on yhtä pitkään tätä ryhmää valmentanut. Vuosi sitten tuloksena oli SM-pronssi, nyt seuran ensimmäinen Suomen mestaruus, ja mitaliputki saattaa hyvinkin saada jatkoa.

– Yli puolet pelaajista on ensi kaudellakin C-ikäisiä, Niemi myhäilee.

SBS Wirmon C-tyttöjen mestaruuskausi ei suinkaan ollut pelkkää ruusuilla tanssimista.

– Esimerkiksi tammikuun influenssa-aallon kourissa meillä oli melkoisia kokoonpano-ongelmia, Niemi kertoo.

– Meillä on sekä 03- että 04-syntyneissä jokunen valtakunnallisestikin rankaten kärkityttö. Mutta tarvittaessa vastuunkantajia löytyi kiitettävän laajalta rintamalta, vastuuvalmentaja kiteyttää mestaruuseväät.

Teksti: Matti Hannula
Kuva: FBC Loisto

Jaa artikkeli