Turun EFT:ssä maajoukkueen penkin taakse palaava Petteri Nykky: "Suomesta suunnannäyttäjä muille"

Suomen maailmanmestariksi 2008 ja 2010 luotsanneen Petteri Nykyn paluu päävalmentajaksi julkistettiin helmikuussa, ja suuri yleisö näkee ”Alkemistin” taas tositoimissa maajoukkueen peräsimessä vapun alla Turussa. Silloin Suomi kohtaa Marli Areenalla EuroFloorball Tour -turnauksessa Ruotsin, Sveitsin ja Tshekin.

– Ensimmäinen tehtävä on ollut sen ryhmän löytäminen, joka hommaa lähtee viemään, ja se on nyt löytynyt, Petteri Nykky kertoo pestinsä alkutaipaleesta.

Samaan aikaan Nykyn kanssa julkistettu tuttu aisapari Samu Kuitunen toimii tiimissä toisena valmentajana ja Henri Toivoniemi maalivahtivalmentajana. Juha Jäntin titteli on uudessa organisaatiossa joukkueenjohtaja, ja huollosta vastaavat fysioterapeutti Aleksi Öhman ja hieroja Ari Haapalainen.
– Ja Järven Mikke on mukana toistaiseksi voimassa olevalla komennuksella sen mukaan, jatkuuko oma peliura vielä syksyllä, Nykky muistuttaa.

World Games hallitsee kevättä ja kesää

Vaikka maailmanmestaruutta puolustava Suomen maajoukkue tähtää Tshekin vuoden 2018 MM-kisoihin ja vuoden 2020 kotiturnaukseen, on jo kesällä edessä isompi tapahtuma kuin peruskannattaja tajuaakaan.

nykky2.jpgWorld Games heinäkuussa Puolassa. Olympialaisista seuraava monilajitapahtuma ja askel lähemmäs salibandyn tavoitteena olevaa lajin olympiastatusta.

– Tässä on nyt aluksi pohdittu World Gamesia, ja vuoteen 2018 tähtäävä tarina lähtee alkuun vasta toukokuussa. Kesän arvokisoihin Puolaan pitää valmistautua parhaalla mahdollisella tavalla, ja sinne saa nimetä vain 12 kenttäpelaajaa ja kaksi maalivahtia, joten pitää olla ovela, kun katsotaan, miten joukkue rakennetaan. Se ryhmä, joka nimettiin World Gamesiin, pelaa myös Turun EFT:ssä joskin pari loukkaantumista on hiukan sotkenut. EFT on tässä kohdin tarkkailutapahtuma, ja sinne mennään vielä ennen kaikkea pelin ehdoilla, Petteri Nykky avaa tilannetta.
– Ja tässä on tosiaan vielä pari liigapeliä jäljellä, joten vasta viikonlopun jälkeen tiedetään, tuleeko pronssipelissä tai Superfinaalissa loukkaantumisia, jotka vaikuttaisivat maajoukkueeseen.

Tiimissä osaamista poikkiteloin

Maajoukkueen valmennustiimissä riittää laatua, ja työnjako on vasta muotoutumassa.
– Meillä on osaamista poikkiteloin eikä tarkkoja orjallisia ruutuja ole määrätty. Kaikki tekevät toistaiseksi kaikkea, ja homma tarkentuu vähitellen. World Gamesiin lähdemme minä, Kuitunen, ”Faija” (Ari Haapalainen) ja ”Ale” (Aleksi Öhman), ja tehdään siellä tarpeen mukaan myös toistemme hommia. EFT:n osalta ei ole vielä varmaa, onko siellä yksi joukkueenjohtajan tittelillä vaiko penkin päässä kolme valmentajaa. ”Henun” (Henri Toivoniemi) tehtävä tiimissä on selkeämpi, kun hän pitää huolta maalivahdeista. Oma tapani valmentaa on joka tapauksessa kuunnella koko ryhmää ennen kuin asioita päätetään, Nykky painottaa.

Maajoukkueen pelaajarinki pienenemässä

Itse pelien lisäksi suurta yleisöä kiinnostaa eniten, keitä maajoukkueeseen valitaan. Keillä on mahdollisuuksia edustaa Suomea tulevissa MM-kisoissa?
– Pelaajatarkkailu on ollut alusta asti mielessä ja ajatukset samalla myös jo vuodessa 2020, päävalmentaja sanoo.
– Muutama vähän kokeneempi kaveri varmaankin kulkee mukana jos rivat riittää. Nuorempaa sukupolvea otetaan samalla järkevästi mukaan, ja tärkeä tehtävämme onkin tunnistaa sillä puolella oleva potentiaali. Esimerkiksi Ville Lastikka debytoi maajoukkueessa nyt EFT:ssä, ja katsotaan, jaksaako hän tehdä vieläkin enemmän hommia noustakseen ihan kansainväliselle huipulle.

Edellinen päävalmentaja, Suomen joulukuussa MM-kultaan johdattanut Petri Kettunen, jätti seuraajilleen muun muassa 76 nimen listan, jossa ovat liigavalmentajien joukkueistaan ehdottamat potentiaaliset MM-pelaajat.
– Me lähdemme viemään kärkeä eteenpäin eli mitään 50-60 pelaajaa maajoukkueessa tuskin tulee lähivuosina esiintymään vaan lukema lienee pikemminkin välillä 30-40.  Mutta totta kai jokainen pelaaja voi antaa näyttönsä jaloillaan ja taidoillaan, oli listoilla tai ei, eli tarkkailu jatkuu joka tapauksessa koko ajan.

Potentiaalisia maajoukkuemiehiä tullaan näkemään mukana heti kesän leirityksissä, vaikka World Games toimintaa vielä ohjaakin.
– Toukokuun lopussa pidetään yksi leiri ja pari viikkoa ennen kisoja toinen, ja mukana kulkee enemmän pelaajia kuin ne kaksitoista plus kaksi, jotta saadaan World Games -joukkueelle hyvä sparrariryhmä. Käytetään varmaankin hyväksi myös noita Puolustusvoimien urheilukouluun palvelukseen astuneita pelaajia sekä U23-rinkiä, jolle saadaan samalla hyödyllinen tapahtuma.

”Pelaajat toteuttamaan omaa pelikirjaansa”

Mitään pyhää päävalmentajan pelillistä julistusta ei Petteri Nykky suostu paluunsa startiksi antamaan. Hänen filosofiassaan korostuu selkeästi pelaajalähtöisyys.
– Lähdetään liikkeelle siitä, että ensin katsotaan, ketkä ovat pelaajat, ja pelaajat lähtevät sitten toteuttamaan parhaalla mahdollisella tavalla omaa pelikirjaansa. Tavoitteena on toki pelata sekä modernia että tehokasta salibandya, jossa sekä maalinteko että maalinestopeli onnistuvat, mutta meidän valmentajien työ on löytää kentälle oikeat kombinaatiot, joissa kaikki kentällä tukevat toisiaan.

Petteri Nykky näkee pelaajien edessä pitkän työhönottohaastattelun Prahan kisoihin.
– Vuoteen 2010 mennessä nähtiin jo hyvä muutos, jossa huippupelaajat ottivat vastuuta omasta harjoittelustaan, ja toivon, että nyt pystytään taas ottamaan vielä askel eteenpäin. Opetellaan edelleen kunnioittamaan arkea ja omaa lajia ja jokainen itseämme. Suomi on tulosorientoitunut maa, mutta haluaisin, että jokainen pelaaja pystyisi uransa jälkeen katsomaan peiliin ja toteamaan pää pystyssä, että tein kaiken mahdollisen ollakseni niin hyvä kuin saatoin olla. 

Valmentajien tavoitteena on kova kilpailu paikoista maajoukkueessa ja sen kautta tason ja koko lajin nostaminen.
– On tässä menestystäkin tullut, mutta vielä ei voi sanoa, että Suomen maajoukkue olisi suorastaan dominoinut. Töitä on edelleen tehtävänä sen eteen, että selvästi näytetään suuntaa muille ja ollaan niitä, jotka vievät lajia eteenpäin, Nykky maalaa.

Vasta tulossa valmentajan ikään

Oskari Saaren vuonna 2011 ilmestynyt upea teos Alkemisti kertoi tarinan Petteri Nykyn tiestä Suomen päävalmentajaksi ja mestaruuksien tekijäksi, mutta mikään loppukaneetti uralle se ei totisesti ollut. Väliraportti korkeintaan.
– Itse koen, että olen nyt vasta tulossa valmentajan ikään, vastikään 52 vuotta täyttänyt Nykky hymähtää.
– Opin koko ajan tulkitsemaan elämän ja valmentamisen kaarta uudella tavalla, ja sen tähän mennessä tiedän, että ainoa varma asia niissä on muutos. Esimerkiksi keskustelun ja kommunikaation tasoa pitää pystyä kehittämään aina vain paremmiksi.

Ihminen ei voi pudota kahta kertaa samaan virtaan, ja vaikka Petteri Nykky palaa Suomen maajoukkueen valmentajaksi, hän saapuu samalla uuteen joukkueeseen.
– Mukana on nyt pitkälti uusi pelaajasukupolvi verrattuna siihen, jota viimeksi 2010 valmensin, ja myös minun pitää kehittyä pystyäkseni kehittämään uusia pelaajia. Seuraavaksi pitää käydä perkaamaan uuden joukkueen arvoja ja päästä pelaajien päiden sisään oppimaan, mitkä ovat uudelle sukupolvelle niitä arvoja, jotka saavat heidät kehittämään itseään kohti huippua. Valmentaminen on jatkuvaa muutosta, Nykky tiivistää oppimansa.

Tule Turkuun katsomaan Petteri Nykyn paluuta!

EFT-tapahtumaan on myynnissä päivälippuja, useamman päivän lippupaketteja sekä seuralippuja, joita on mennyt jo yli 1500 kappaletta. 

Yksittäiset liput myy lippu.fi 
Seuraliput tilataan floorball.fi-sivujen lomakkeen kautta.

EFT-ottelut
Torstai 27.4.
12:30 Sveitsi – Ruotsi
18:30 Suomi – Tshekki

Perjantai 28.4.
12:30 Ruotsi – Tshekki
18:30 Sveitsi – Suomi

Lauantai 29.4.
14:00 Tshekki – Sveitsi 
17:00 Suomi – Ruotsi

Seuralippujen hinnat
Torstai & perjantai: 15 €/kpl (norm. 25/15€)
Torstai & lauantai: 20 €/kpl (norm. 30/20€)
Perjantai & lauantai: 20 €/kpl (norm. 30/20€)
Turnauslippu (kaikki ottelut): 25 €/kpl (norm. 45/25€)

Teksti ja kuvat: Mika Hilska 

nykky3.JPG

Jaa artikkeli