Turun EFT-turnauksessa kansainvälistä kärkeä myös erotuomaristossa

IFF on nimennyt EFT-turnauksen erotuomarit. Suomesta mukana ovat Tom Kirjonen ja Jyrki Sirkka.

Kahdentoista ottelun turnaus erotuomaroidaan neljän parivaljakon voimin. Yksi tulee Tshekistä, kaksi Sveitsistä ja yksi Suomesta.

EFT-turnauksen erotuomarit:
Barbora Beranova ja Lucie Hejnova (Tshekki)
Christian Crivelli ja Davide Rampoldi (Sveitsi)
Christian Friemel ja Erik Hasselberg (Sveitsi)
Tom Kirjonen ja Jyrki Sirkka (Suomi)

Saimme haastatteluun kokeneen ja useita arvokisoja kiertäneen suomalaisparin toisen osapuolen eli Tom Kirjosen (kuvassa vas.).

Millä mielin Turkuun EFT-turnausta viheltämään?

– Innokkaalla mielellä. Neljän maan huipputurnaus, jollaista harvoin Suomessa nähdään ja koetaan. Odotetaan aina tiukkoja pelejä, kun naisten top-4 maat pelaavat ja haastavat nyt viimeisen kerran toisensa ennen Singaporen MM-kisoja. Myös elokuun U19-matsit Täbyssä antoivat viitettä siitä, että U19-naiset valmistautuvat kasvavalla intensiteetillä kohti kevättä ja Lahden MM-kisoja 2024. Eli tiukkoja pelejä myös heillä tiedossa.

– Nyt on suomalaisilla salibandyn seuraajilla ainutkertainen mahdollisuus tulla Turkuun ja Kupittaan mahtaviin olosuhteisiin kannustamaan Suomen naiset sekä tytöt voittoon. Kaikki Turkuun, jos salibandy yhtään kiinnostaa. Ja jos meidät hallilla näkee niin rohkeasti vaan juttelemaan salibandyerotuomaroinnista.

Miten kausi on lähtenyt osaltanne käyntiin?

– Hyvällä fiiliksellä on oltu liikkeellä. Kausi aloitettiin käytännössä heinäkuussa vislaamalla muutama treenipeli naisten maajoukkueen leirillä Eerikkilässä. Sen jälkeen oli erotuomareiden kauden avauskoulutus Eerikkilässä elokuun puolivälissä. Siellä mitattiin myös päivän kunto ja kesän treenien tulokset. Elokuussa tuomaroitiin myös neljä miesten Inssi-Divarin treenipeliä.

– Kansainvälinen kausi alkoi 25.–26.8 Champions Cup -pelillä Ruotsin Uumajassa, ja jatkui sitä seuraavana viikonloppuna U19-naisten Ruotsi-Suomi-otteluilla Täbyssä. Kotimaan matsit käynnistyivät Super Cupissa Tallinnassa syyskuussa, jonka jälkeen on vedetty F-Liigan, naisten Divarin ja T21 SM-sarjan matseja lähes kolmen pelin viikkotahdilla.

Kuinka paljon vapaita viikonloppuja jää? Entä mitä haasteita työ- ja siviilikiireiden yhteensovittamiseen näin sitova ”harrastustoiminta” tuo?

– Kauden alettua meillä on ollut siis vain pari varsinaista vapaapäivää, kun kauden ensimmäinen pääsarja-asettelujakso – kansainväliset ottelut mukaan luettuna – piti sisällään 20 peliä.

– Onneksi meillä molemmilla on työnantajat, jotka ymmärtävät harrastustamme ja joustavat hyvin. Muuten tällä tasolla harrastaminen olisi käytännössä mahdotonta. Perheet ovat jo pitkän aikaa sitten luovuttaneet eli ymmärrystä riittää myös siltä suunnalta.

IFF on nimennyt teidät naisten MM-kisoihin Singaporeen erotuomareiksi. Kokeneina MM-kisakävijöinä teille varmasti on jo muodostunut erilaisia rutiineita. Millainen on MM-kisoissa erotuomarin tyypillinen matsipäivä?

– Tavoitteet kisoihin lähdettäessä on joka kerta luonnollisesti korkealla. Ja niitä varten joutuu kesän tietysti treenaamaan. Yhdessä ollaan vedetty pääsääntöisesti portaita ja polkuja. Nautinnollista kisoissa myös on, että saadaan elää täyspainoista urheilijaelämää kymmenen päivää.

– Ollaan ymmärretty jo aiemmista kokemuksista, että ennen kisoja kannattaa olla salibandyvapaa viikko ennen lähtöä. Eli lepoa myös ennen kisoja. Kisoissa on menty melkein samalla kaavalla eli levätään mahdollisimman paljon, syödään hyvin, nesteytystä ja kehon huoltoa unohtamatta. Meidän työnjakomme on, että Jykä toimii hierojana ja meikäläinen silittää seuraavan päivän vaatetukset (naurua).

– Ilman kiireitä voidaan suorittaa ennen peliä normaalia pidemmät alkulämmöt sekä loppulämmöt pelien jälkeen. Kisoissa vedetään normaalisti yksi matsi päivässä mutta koskaan ei voi satavarmasti tietää tuleeko toinen peli samalle päivälle, tämäkin on koettu.  Lisäksi käymme katsomassa kisojen muita otteluita ja pyritään pitään ”spirittiä” yllä erotuomariryhmässä. Yleisesti päivärytmi yritetään pitää samana. Negatiivinen asia on, että tuomaripalaverit ovat joka ilta tosi myöhään ja aamulla voi jo eka peli startata ennen kymmentä, joten yölepo voi olla lyhyt.

Onko Singaporen MM-kisoissa jotain, johon erotuomarinkin pitää valmistautua eri tavalla? Tai ainakin kiinnittää valmistautuessaan huomiota?

– IFF lennättää meidät kisoihin jo kolme päivää ennen kisojen alkua, joka tasaa rasitusta ja lentoväsymystä ja siitä on suuri apu. Maajoukkueleirillä juteltiin pelaajien kanssa. Heille on tarkkaan ohjeistettu valmistautumisesta kisoihin, joten heiltä saatiin pari hyvää ”tipsiä”. Huomioon on otettava matkustuksen tuoma väsymys ja rasitus, paikallinen kuumuus ja kosteus, sekä ravinto ja nesteytys. Meillä tuomareilla on lähtökohtaisesti 8–9 peliä yhdeksän päivän aikana, joten kuormitusta tulee olemaan. Matkalle otetaan mukaan myös tutulta huoltajalta lainatut jäähdytysliivit.

Kiitos ja tsemppiä molemmille niin EFT-turnaukseen kuin MM-kisoihinkin!

Jaa artikkeli