”Tulos on historiallisen suuri, mutta tulevaisuudessa paljon riskejä” - valtuusto hyväksyi liiton tilinpäätöksen ja vuosikertomuksen

Vantaalla lauantaina hybridimallina järjestetty valtuuston kokous vahvisti Salibandyliiton tilinpäätöksen ja vuosikertomuksen. Taloudellisesta tuloksesta muodostui koronarajoitteiden vuoksi historiallisen suuri, noin 643 000 euroa ylijäämäinen.

Kokouksen aluksi kuultiin valtuuston jäsenten puheenvuoroja eri puolilta Suomea koronavuoden vaikutuksista seurojen arkeen. Päällimmäisenä oli huoli, miten keskeytyksissä ollut sarjatoiminta näkyy jatkossa pelaajien ja harrastajien määrässä, ja kuinka tilanne on pakottanut hakemaan uusia toimintamalleja. Myös talous ja seuratoimijoiden jaksaminen nousivat esiin.

Liiton sarjapeleistä koronan vuoksi saatiin kaudella 2020-21 pelattua noin 40 % suunnitellusta. Vain pääsarjat (F-liiga naiset ja miehet sekä Divari) voitiin viedä läpi täydessä laajuudessa.

Toiminnanjohtaja Pekka Ilmivalta (kuvassa) nosti avauspuheenvuorossaan vuodesta 2020 esiin koronan vaikeuttaman sarjatoiminnan ja kansainvälisen toiminnan pysähtymisen ohella MM2020-kisojen siirtymisen vuoteen 2021, liiton strategian päivityksen, uudet luottamushenkilöiden valinnat ja F-liigan toiminnan käynnistymisen.

Vuoden 2020 taloudellinen tulos oli noin 643 000 euroa ylijäämäinen. MM2020-kisat siirrettiin vuodelle 2021 ja kisaprojektin tulos vuonna 2020 oli noin 108 000 euroa alijäämäinen, mikä johtui siitä, että kiinteät kulut kertyivät suunnitellusti vailla pääsylipputuottoja. Salibandyliiton jatkuvien toimintojen odotettua parempi tulos liittyi pääosin matka- ja majoituskulujen merkittäviin säästöihin erityiset maajoukkueiden osalta mutta myös kaikkien muiden toimintojen osalta.

– Vaikka viime vuoden tulos on historiallisen suuri, niin täysin rinnoin siitä ei voi juhlia, sillä kuluvaan vuoteen ja tulevaisuuteen liittyy merkittäviä kuluja ja riskejä, toiminnanjohtaja Ilmivalta muistuttaa.

Kevään 2021 osallistumismaksujen perimättä jättämisen (noin 1,2 miljoonaa euroa) arvioitu nettovaikutus tälle vuodelle on noin 350 000 euroa. Paljon epävarmuutta liittyy myös tulevan kauden eli 2021–22 joukkueiden ja pelaajien määriin sekä joulukuulle siirrettyjen miesten MM-kotikisojen pääsylipputuloihin – erityisesti, jos mitä tahansa yleisörajoituksia on tuolloin voimassa. Lisäksi on hyvä huomata, että syksyllä pelattaneen neljät salibandyn MM-kisat ja että tulevan kauden osallistumismaksujen osalta jatketaan ns. alennetuin hinnoin.

– Liiton tarkoitus ei ole kerätä suurta puskuria omaan toimintaansa, mutta jos tuleva kausi saadaan vietyä läpi riskien isosti realisoitumatta, niin sillä on vaikutusta, miten liitto pystyy jatkossa investoimaan tai avustamaan seuroja. Sen enempää ei tässä vaiheessa voi vielä luvata, Ilmivalta näkee talouden tilanteen.

Koronan negatiivisiin vaikutuksiin liitto on reagoinutkin korotettuina seura-avustuksina. Viime vuonna Salibandyn Tuki -säätiön kautta avustuksia myönnettiin yli 150 000 euroa. Myös muita tukimuotoja on ollut tarjolla aiempaa huomattavasti enemmän ja kesällä 2021 tapahtuvaan harrastus- ja pelitoimintaan on jo haettavana taloudellista ja toiminnallista tukea.

Vuoden 2020 kokonaistuotto (liikevaihto) oli noin 9,4 miljoonaa euroa. Liikevaihdon lasku oli noin 7,5 prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Liikevaihdon lasku johtui pääosin sarjojen keskeyttämisestä ja niihin liittyvien erotuomaripalkkioiden ja kulujen edelleen veloitusten supistumisesta.

Osanottomaksujen osuus tulorahoituksesta oli edellisvuosien tapaan merkittävin. Euromääräisesti ne supistuivat hieman mutta liikevaihdon supistuessa niiden prosentuaalinen osuus nousi 30 %:iin (29 % v. 2019). Noin 20 prosenttia tulorahoituksesta tuli pelipassimaksutuloina (18 % v. 2019). Valtion toiminta-avustuksen määrä pysyi ennallaan ja sen osuus tulorahoituksesta oli 13 prosenttia (12 % v. 2019) .

Palkkojen ja sosiaalikulujen osuus koko kulurakenteesta oli 25 prosenttia (23 % v. 2019). Salibandyliiton jatkuvien toimintojen henkilöstökulut laskivat. Palkkioiden suhteellinen osuus laski merkittävästi ja oli noin 24% (28% v. 2019), mikä koostuu pääosin erotuomaripalkkioista. Vuokrat (ml. kenttävuorot) muodostivat kokonaiskuluista 17 prosenttia (14 % v 2019). Matkakulujen osuus laski merkittävästi ollen vain 14 prosenttia (20 % v. 2019).

Valtuusto vahvisti tilinpäätöksen sekä myönsi vastuuvapauden hallitukselle ja muille tilivelvollisille vuoden 2020 osalta sekä hyväksyi vuosikertomuksen.

Kokouksen päätteeksi valtuusto kuuli toiminnanjohtajan katsauksen viime vuonna liiton kokouksen hyväksymän uudistetun strategian toteutumisen seurannasta ja mittareista. Olennaisena kokonaisuuteen liittyy myös meneillään oleva liiton organisaation uudistaminen. Viime mainitusta on luvassa uutisointia toukokuussa.

Tarkemmin vuosikertomukseen ja tilinpäätökseen 2020 voi tutustua alla.

Salibandyliiton vuosikertomus 2020

Arkistokuva: Mika Hilska

Jaa artikkeli