TPS:n Olli Laine toivottaa tamperelaiset tervetulleiksi TEHO Sport Suomen Cupin huipennukseen - Classicia vastaan on aina mukava vääntää

Turussa tunnelma kohoaa. TEHO Sport Suomen Cupin viikonloppu lähestyy. TPS:n organisaatiossa ollaan töpinöissään, sillä loppuhuipentumassa ovat mukana seuran sekä miehet että naiset. Ja mikä parasta, välierävastuskin on sama, Tampereen Classic.

Erityisesti pariskunta Laine-Saario odottaa cupin viikonloppua. Parhaassa tapauksessa yhteiseen kotiin palaa kaksin kappalein Suomen Cupin voittajia. Paljon on ehtinyt molemmille, Olli Laineelle ja Jenna Saariolle, tapahtua parin viime vuoden aikana.

Viime kaudesta nimittäin piti tulla Ollillekin ikimuistoinen kokemus. Sitä se todella oli, tosin ei sellainen kuin TPS:n Salibandyn monivuotinen kippari Laine alun perin kuvitteli. Kahdesta kaudesta Ruotsin puolella tuli nuorelle miehelle äärimmäisen opettavainen.

Uusi kieli, asunto, kaupunki ja uudet pelikaverit toivat jo omat haasteensa. Kevättalvella 2020 kaikki muuttui vielä monin verroin haasteellisemmaksi, kun koronapandemia rantautui Ruotsiin.

Tilannetta ei helpottanut lainkaan se, että Ollin tyttöystävä, TPS:n naisia edustanut Saario, pelasi myös Ruotsin pääsarjassa. Pariskunnalla oli nimittäin välimatkaa 400 kilometriä. Olli asui Linköpingissä ja Jenna Morassa. Pahimmillaan viime talvena pariskunta ei voinut kolmeen kuukauteen edes tavata toisiaan.

Ensimmäisen kauden jälkeen kesällä 2020 Olli palasi kesänviettoon kotimaisemiinsa. Vielä siinä vaiheessa kaikki näytti hyvältä. Suomessa oli kylläkin päällä ensimmäisen koronakevään tiukat rajoitukset, mutta Ruotsissa toimittiin toisin. Kakkoskauden piti olla Laineelle päävuosi, kun paikallinen kieli ja kulttuuri olivat jo hallussa. Pitkittynyt koronapandemia sotki kuitenkin sekä Ollin että Jennan suunnitelmat. Molemmat sairastuivat koronaan.

Viime talvena heti joulun jälkeen ensin sairastui Olli monen joukkuekaverinsa tavoin. Jenna oli ehtinyt jo palata yhteiseltä joululomalta Suomesta Ruotsiin, kun sai tiedon Ollin sairastumisesta. Jenna päätti mennä varmuuden vuoksi oireettomana testiin. Tulos oli positiivinen ja edessä oli hänelläkin eristäytyminen muista.

Ollille kymmenen päivän karanteeni olivat hänen elämänsä pisimmät päivät. Aika kävi energiselle kaverille ilmeisesti pitkäksi.
– Karanteenit ovat tulleet tutuiksi tässä viimeisten kausien aikana. Eihän ne koskaan mukavia ole, mutta terveys ja turvallisuus on ensisijainen asia. Karanteeni oli melko helppo itselleni, koska pääsin nopeasti testeihin ja sain kaksi negatiivista tulosta. Kahden negatiivisen testituloksen jälkeen pääsi pois karanteenista, mikäli olit terve.

Vaikka korona teki Ruotsin ajasta lopulta kurjan, kokemus oli silti Laineelle kannattava.
– Vuodet ulkomailla olivat todella opettavaisia kokonaisuudessaan, mutta tietysti korona tuli hieman sotkemaan suunnitelmia ja tavoitteita, joita olimme luoneet.

Nyt tilanne on tyystin toinen. Pariskunta palasi täksi kaudeksi takaisin tuttuihin maisemiin, Turkuun ja Turun Palloseuraan. Urheilun, työteon ja opiskelun täyttämä arki sujuu koronakurimuksesta huolimatta paremmin, kun pariskunta Laine-Saario voi nyt asua yhdessä yhteisessä kodissa.

Muutto Ruotsiin oli Ollille hyppy tuntemattomaan. Linköping IBK värväsi vuosikausia kipparina toimineen Laineen joukkueeseensa. Ollille kapteenin rooli on ollut luontainen juniorivuosista alkaen, eikä pelkästään vain seurajoukkueessa. Laine oli kapteeni Suomen voittaessa nuorten maailmanmestaruuden. Ruotsissa tilanne oli toinen. Olli siirtyi uuteen joukkueeseen, jossa sisäinen hierarkia oli jo valmiina.
– Olin saavuttanut tietyn aseman Turussa, eli piti vain jatkaa sitä samaa tekemistä myös Ruotsin puolella. Sielläkin teot puhuvat puolestaan.

Paluu tuttuun seuraan Tepsiin lienee ollut helppo. Erona oli kuitenkin se, että Turussa Laine oli ollut seitsemän vuoden ajan TPS:n liigaringissä kapteenin roolissa. Nyt kapteenin nauha oli siirtynyt Miko Kailialan käsivarteen.

Miten olet sopeutunut uuteen rooliisi paluun jälkeen, kun et ole enää joukkueen kapteeni?
– Tilanne oli samanlainen, kun Kailiala aikoinaan palasi Turkuun. Hän oli ollut ennen kapteeni, mutta palatessaan hän kunnioitti sitä työtä, mitä olin kapteenina saanut aikaiseksi. Tein nyt vastavuoroisesti hänelle samoin palatessani itse Turkuun, eli kunnioitan sitä työtä, mitä hän on tehnyt. Ajattelemme muutenkin hyvin paljon samalla tavoin asioista. Yhdessä johdetaan, mutta Mikolla on nyt kapteenin nauha. Vaikka en ole kapteeni, pyrin olemaan esimerkilläni muille.

Arvonta toi TPS:lle TEHO Sport Suomen Cupin välierävastustajaksi Tampereen Classicin, jonka olette jo kerran tällä kaudella vieraissa voittaneet jatkoajalla. Oliko arvontatulos mieleinen?
– Classicia vastaan on aina mukava vääntää. Arvonta oli mieluinen.

Millainen arvostus seurassasi on Suomen cupia kohtaan? Onko se ekstralisä kauden otteluihin vai onko siinä menestyminen asetettu tavoitteeksi jo kauden alkaessa?
– Liigapelejä ei ole hirveästi, joten tietysti Suomen Cup on kiva lisä kauteen. Erityisesti nyt, kun finaalitapahtuma on Turussa. Tietysti toivomme vielä, että tapahtuma olisi turvallista järjestää niin, että yleisöä pääsisi myös katsomaan pelejä.

Jos voitatte Suomen cupin, onko pelaajille tiedossa jotain ylimääräistä mukavaa?
– Pelataan pelit ensin ja mietitään sitten mitä tapahtuu.

Olet edustanut Suomessa ainoastaan Turun Palloseuraa. Onko missään vaiheessa ollut mahdollisuus siirtyä muualle kotimaassa? Jos on, niin millaisia vaihtoehtoja on ollut tarjolla?
– Turku ja TPS ovat minulle tärkeitä asioita ja tähän asti salibandyn yhdistäminen siviilielämään on onnistunut parhaiten Turussa, mikäli Suomessa olen pelannut. Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan!

Mitä TPS sinulle käytännössä merkitsee?
– TPS = Suomen hienoin seura yli lajirajojen.

Mikä on ollut toistaiseksi urasi hienoin hetki?
– Finaalit TPS paidassa vuonna 2019 sekä U19 MM-kulta.

Mikä on ollut kovin pettymys?
– Koronan pilaama vuosi Ruotsissa.

Mitkä ovat vahvuutesi ja mitä pitää vielä kehittää?
– Puolustuspelaaminen on vahvuuteni ja suurimmat kehityskohteeni ovat hyökkäysalueen pelaamisessa.

Onko sinulla ollut salibandyssä esikuvia?
– Ei ole ollut.

Mikä on epämieluisin harjoitus?
– Nautin kaikesta harjoittelusta ja pelaamisesta.

Mitä harva ihminen tietää sinusta?
– Tykkään kalastaa.

Mikä on tavoitteesi salibandyssä?
– Tavoitteeni on miesten maajoukkue.

Turun loppuhuipentuman ohjelma:

Perjantai 7.1.
klo 17.45 Classic – TPS (miesten 1. välierä) (TV2 klo 18)
klo 21 SPV – O2-Jyväskylä (miesten 2. välierä) (Yle Areena)

Lauantai 8.1.
klo 12 PSS – EräViikingit (naisten 1. välierä) (Yle Areena)
klo 15.30 Classic – TPS (naisten 2. välierä) (Yle Areena)
klo 19 Miesten finaali (TV2)

Sunnuntai 9.1.
klo 19 Naisten finaali (TV2)

Lue myös: TEHO Sport Suomen Cup huipentuu 7. – 9.1. Turussa – Yle näyttää ratkaisut suorina

Teksti: Hannu Tuominen
Kuvat: Anssi Koskinen ja Hannu Tuominen

Jaa artikkeli