TPS odottaa Jenna Saarion johdolla Champions Cupia innolla: “Sinne ei lähdetä vain kokemusmielessä pyörimään jalkoihin”

TPS:n naiset ansaitsivat viime kauden Suomen cup -voitollaan paikan lokakuiseen Champions Cupiin Seinäjoella. Kärkihyökkääjä Jenna Saario kertoo, että kokemusta odotetaan jo joukkueessa innolla.

TPS kohtaa puolivälierässä lokakuun kuudes päivä Seinäjoella Tshekin mestarin Herbadentin, josta ei Saariolla juuri tietoa ole. Tärkeintä on laittaa oma peli kuosiin ja lähteä nauttimaan mahdollisuudesta kohdata maailman huiput seurajoukkuetasolla.

– Kovasti tapahtumaa jo odotellaan joukkueessa, ja olemme puhuneet, että sinne ei lähdetä vain kokemusmielessä pyörimään jalkoihin, vaan haastetaan maailman huippujengit rohkeasti ja katsotaan, missä se mittari menee. Pelaamaan sinne mennään, eikä katselemaan, Saario vakuuttaa.

Perjantaina paikalle Seinäjoki Areenaan on tulossa tuhansien koululaisten yleisö muiden lajifanien lisäksi, ja turkulaiset pääsevät pelaamaan sellaisen ihmismäärän eteen, mistä moni on voinut aiemmin vain haaveilla. Siitä pyritään ottamaan ilo irti.

– Onhan se hieno ja ainutlaatuinen kokemus kaikille, eikä meistä kukaan ole päässyt vielä kokemaan vastaavaa. Vielä kun joukkueessa on se tilanne, että kaikkien motivaatio ja asenne ovat todella korkealla, on se entistäkin hienompi tilanne.

Viime kaudella voiton päähän välieristä yltäneen TPS:n päävalmentaja vaihtui tulevalle kaudelle, kun Aki Vilander vaihtoi miesten joukkueen naisiin ja Matti Kaipio otti SB-Pron ohjakset itselleen. Saarion mukaan se on ollut yksi tekijä entisestään kohonneeseen motivaatio- ja asennetasoon.

– Tapamme toimia ovat vaihtuneet selkeästi, ja jotenkin sellaista tahtoa ja asennetta on tullut kaikkeen tekemiseen lisää. Kaikki on muuttunut aika suuresti, ja itse olen ainakin tykännyt tosi paljon saaden lisäbuustia omaankin harjoitteluun.

TPS joutui karsimaan sarjapaikastaan kahtena keväänä 2014 ja 2015, kun sarjasijoitus oli kymmenes runkosarjan jälkeen. 2016 TPS oli viides ja viime keväänä jo neljäs, joten nuori joukkue on ottanut selkeitä kehitysaskeleita niin pelillisesti kuin tuloksellisestikin.

– Varmasti se on yksi iso syy, että pelaajat ovat nyt hieman vanhempia ja kokeneempia. Edellisten valmentajien kanssa on tehty hyviä asioita, ja nyt kaipaamme ehkä juuri sellaista valmentajaa, joka vielä nivoo ne hyvät asiat yhteen ja vie meitä entisestään eteenpäin, Saario viittaa Vilanderin rooliin.

Maajoukkuekutsu herätti

87 liigaottelussa 145 (93+52) tehopinnaa takonut Saario debytoi naisten Salibandyliigassa jo 15-vuotiaana kaudella 2013-2014, ja jälkeä on syntynyt alusta lähtien melko tasaisesti. Todellinen tykkikausi oli 2015-2016, jolloin hän sijoittui liigan pistepörssin kakkoseksi huimalla potilla 37+22=59. Kuitenkin vasta viimeisen vuoden aikana on tapahtunut herätys oman urheilijaminän kanssa, ja nyt 19-vuotias taituri haluaa ahmia kehitystä lisää ja lisää.

– Olen huomannut omassa toiminnassa isoja harppauksia etenkin joukkueen toiminnan ulkopuolisissa jutuissa. Olen saanut itsestäni enemmän irti, ja kun sen on huomannut, haluaa saada irti vielä enemmän. Seuran puolesta on hyvät työkalut kehittää itseään, ja se potkii vielä entisestään ylöspäin ja eteenpäin, Saario kiittelee.

18 tyttöjen maaottelussa saman verran (8+10) pisteitä kerännyt laituri on päässyt edustamaan naisten maajoukkuetta nyt kuusi kertaa (4+5), ja paikka maajoukkueleirityksissä on entisestään puskenut eteenpäin.

– Kun pääsi maajoukkuerinkiin vuosi sitten, huomasi ettei siellä enää ihan puolivaloilla pärjääkään. Sen jälkeen olen lähtenyt tekemään valintoja arjessa ja treenannut paremmin. Maajoukkuekomennukset ovat antaneet omaan arkeen paljon lisää, ja kun koko ajan vaatii itseltään enemmän, se siirtyy omatoimiseen harjoitteluunkin, Saario tietää ja jatkaa:

– Siinäkin täytyy olla tosin kärsivällinen, ja koko ajan ei voi olla samanlainen nousu- ja kehityskäyrä. Pitää antaa asioille aikaa.

Saario on ollut mukana Bratislavan MM-projektin leirityksissä, mutta syyskuun Ruotsi-otteluissa hän ei ole mukana. Hän näkee pienen mahdollisuuden napata vielä kisalippu Slovakiaan, mutta nuorella pelaajalla kisamahdollisuuksia on tulossa vielä monia lisääkin.

– Kyllä sinne vielä pieni sauma on, vaikka toki kisat ovat jo muutaman kuukauden päästä. Mitä paremmin tekee nyt hommat treeneissä ja arjessa, sitä helpompi on päästä seuraavaankin projektiin mukaan. On ollut hienoa päästä jo näin nuorena mukaan maajoukkueeseen, Saario painottaa.

Saarion laukaus on erittäin laadukas ja myrkyllinen, mutta fysiikkapuolta voi varmasti kohentaa jokainen 19-vuotias nuori urheilija. Hän itse näkee asian samoin.

– Fysiikkaa ollaan työstetty aika paljon, ja lisäksi pelivalmiutta ja -nopeutta täytyy saada kehitettyä. Näen, että se tulee ihan puhtaasti kokemuksen karttuessa. Laukaus on taas yksi vahvuuksista, ja koen, että nykyään myös loppuun asti pelaaminen on vahvuus. En jätä enää tilanteita kesken kuten joskus aiemmin, ja sekin heijastuu siitä kokonaisvaltaisesta harppauksesta eteenpäin. Kun on paremmassa kunnossa, jaksaakin paremmin pelata ne tilanteet loppuun, Saario järkeilee.

Viides sija ei enää kelpaa

Kuten moni muu, myös Saario on harmissaan ensi kauden vähäisestä pelimäärästä naisten Salibandyliigassa. Jossain kohtaa Suomen kaukalot eivät enää riitä, vaan kehitystä täytyy lähteä hakemaan ulkomailta.

– Pelimäärä on surullisen alhainen (18), mutta ei auta, näillä mennään. Se on kaikille joka tapauksessa sama sitten. Ulkomaat ovat jossain kohtaa selkeästi tavoite, jonka haluaisin saavuttaa. Kovasti haluaisin lähteä, mutta ajankohdasta en osaa sanoa mitään.

Kuten aiemmin todettua, TPS pääsi viime kaudella voiton päähän välieristä, syksyllä odottaa Champions Cup ja joukkue on mukana kolmessa kilpailussa. Halu menestyä on joukkueessa tapissa.

– Vielä ei olla käyty joukkueen kanssa tavoitteita läpi, mutta kyllä mä koen ja huomaan joukkuekavereistakin, ettei se viides sija enää kelpaa, vaan selkeästi halutaan nousta vielä ylemmäs.

Classic on edelleen ennakkosuosikki uusimaan SM-tittelin, mutta sen takana voi odottaa olevan tasaisempaa kuin aikoihin.

– On hyvä juttu sarjan kannalta, ettei ole vain kahta niin isoa ja selkeää suosikkia.

Vielä lopuksi sinne Seinäjoelle. Saario vetoaa salibandyihmisiin ja turkulaisiin kannattajiin, jotta Pohjanmaan lehterit täyttyisivät lokakuussa.

– Kyllä mä uskoisin, että Turustakin sinne porukkaa lähtee, kun tämä on seurallekin uusi juttu. Monia varmasti kiinnostaa ne muutkin pelit, ja onhan siellä takuulla hieno ja tasokas tapahtuma. Toivottavasti se saa porukkaa liikkeelle.

Teksti: Henri Pitkänen
Alakuva: Anssi Koskinen

33723029045_6f55d6fbec_z.jpg

 

Jaa artikkeli