Tor luo salibandyhuumaa Loviisaan – ”Suomen Cup vaikuttaa olevan iso juttu”

TEHO Sport Suomen Cupin finaaliin edennyt Loviisan Tor lähti kovin satsauksin kauteen. Se kannatti, ja nyt kaupungissa vallitsee cup-huuma.

TEHO Sport Suomen Cupin finaaliin edennyt Loviisan Tor lähti kovin satsauksin kauteen. Se kannatti, ja nyt kaupungissa vallitsee cup-huuma.

Lue myös: TEHO Sport Suomen Cup huipentuu 20.1. Tampereella – liput nyt myynnissä

Loviisa on salibandykaupunki. Laji on miesten edustustasolla seuratuin, vaikka hieman reilun 15 000 asukkaan kaupungissa pelataan muitakin palloilulajeja.

– Salibandy on selkeä ykkönen. Jalkapallossa ja jääkiekossa tehdään toki myös hyvää työtä varsinkin junioripuolella. Salibandybuumi alkoi kuitenkin vuosituhannen vaihteessa, kun Tor voitti juniorikullat, ja se on jatkunut tähän päivään asti, Loviisan Torin kapteeni Jonas Hällfors kertoo.

Seuran omiin kasvatteihin lukeutuva Hällfors oli kokemassa seurahistorian toisen nousun Salibandyliigaan. Yhtä monta kertaa Tor on myös tullut korkeimmalta sarjaportaalta alas.

Uskolliset kannattajat ovat erityisesti jääneet hänen mieleensä sekä liiga- että Divari-vuosilta.

– Riippuu tietysti myös menestyksestä, kuinka paljon lehtereillä on katsojia. Silloin liigassa pelatessamme meillä oli kuitenkin koko sarjan mittapuulla hyvät yleisömäärät. Joskus fanit reissaavat edelleen mukanamme vieraspeleihin, ja silloin tuntuu kuin pelaisi kotiyleisön edessä.

Muutokset tuoneet tulosta

Torissa pelaa edelleen pitkään toisensa tuntenut ja liigassakin meritoitunut runko, mutta siitä huolimatta hissi ei ole kulkenut ylöspäin sitten kauden 2012–2013, jolloin Tor tippui Divariin edellisen kerran.

Täksi kaudeksi Tor lähti sarjaan kovempana kuin aiemmin. Muun muassa naisten maajoukkueessa ja viimeisimpänä Helsingin IFK:ssa valmentanut Marko Paju nimitettiin loviisalaisten päävalmentajaksi.

Hänen mukanaan HIFK:sta saapuivat hyökkääjät Asko Santero ja Teemu Karjalainen sekä puolustaja Kasper Tähkä. Kokemusta saapuivat tuomaan välivuotta pitänyt Joni Niiranen sekä ÅIF:stä takaisin Loviisaan palanneet Dan Forsström ja Jimmy Sved. SB Welhoissa käynyt Sami Aalto lisäsi paluunsa myötä entisestään hyökkäyspään tulivoimaa.

Pajun luotsaama HIFK putosi kakkosdivisioonaan viime kauden päätteeksi, eikä valmennusuran jatkuminen ollut enää itsestäänselvyys.

– Viime kausi oli ihan toisesta ääripäästä, todella raskas. Sen jälkeen olin kahden vaiheilla: mitä teen seuraavaksi vai teenkö mitään? En kuitenkaan halunnut lopettaa niin heikkoon kauteen.

– Loviisan kanssa olimme jo takavuosina neuvotelleet samankaltaisesta paketista. Kuulin, että hyvä runko oli jatkamassa tälle kaudelle, Paju taustoittaa.

Aiemmin pelaaja-valmentajana työskennelleen Peik Salmisen taakka keveni, ja nyt hän pääsee keskittymään pelaamiseen.

Materiaalin leventäminen kannatti, sillä tällä kaudella Loviisan Tor on pysynyt koko kauden kärkikamppailussa tasaisessa Divarissa. Cupin finaaliin eteneminen tuli vielä kirsikkana kakun päälle.

– Oli selvää, että rinkiä piti lähteä leventämään. Viime kauteen verrattuna oman pään pelaamista on pyritty tiivistämään. Tor on aina tunnettu maalintekojoukkueena, joten halusimme löytää balanssin hyökkäykseen ja puolustukseen, Paju kertoo.

– Paju on tuonut erilaista kulttuuria joukkueeseen. Syksyn aikana pelipaikoista on ollut kilpailuakin, ja on hyvä, kun olemme päässeet välillä treenaamaan neljällä kentällä. Joskus aiemmin treeneissä on saattanut olla 12 pelaajaa, Hällfors pui.

”Kadullakin saa välillä jutella peleistä”

Tor kepitti kuluvan kauden TEHO Sport Suomen Cupin taipaleellaan neljä vastustajaa ennen finaalia. Viimeisimpänä välierän hurjassa trillerissä kaatui Nurmon Jymy jatkoajan jälkeen.

Cup-ottelut eivät kuitenkaan pyörineet loviisalaisten mielessä vielä alkukaudesta. Vasta voittojen myötä joukkueelle on tarkemmin avautunut, minkälaisista asioista pelataan Tampereen finaalissa 20. tammikuuta.

– Meillä ei kauden alussa puhuttu erikseen Cupista. Tämän kauden uudistuksen myötä Cupin otteluita yhdistettiin sarjapeleihin. Voitosta aina tietysti pelataan, ja voittoja on myös tullut. Nälkä on kasvanut syödessä, Paju tuumii.

TEHO Sport Suomen Cupin finaaliin pääseminen ei ole jokapäiväistä herkkua – varsinkaan nyt, kun vastassa on koko kauden Salibandyliigaa hallinnut Tampereen Classic.

Kyseessä on pelaajille harvinainen tilaisuus, joka ei hevin unohdu.

– Välierävaiheeseen päästyämme kaikki varmasti ymmärsivät, että nyt on pienen paikkakunnan joukkueella mahdollisuus pelata finaalissa. Loppuottelu on sekä kokeneemmille että nuoremmille hieno kokemus, Paju paaluttaa.

Joukkueen vire on myös tarttunut paikalliseen salibandyväkeen, ja Loviisassa on aistittavissa Cup-huumaa. Jo yksi bussillinen loviisalaisia on varmasti lähdössä Tampere Areenalle.

– Mitä olen ymmärtänyt, niin täällä tuntuu olevan positiivinen meininki. Yleisö on löytänyt hyvin halliin. Lisäksi Cup vaikuttaa olevan iso juttu sosiaalisen median kommenttien perusteella, Paju pohtii.

– Täällähän kaikki tuntevat toisensa. Juuri lounaalla käydessäni juttelin tuttujen kanssa salibandysta. Kadullakin saa välillä jutella peleistä, ja viime lauantain välierävoitosta on tullut ruusuja, kun taas sunnuntain sarjatappiosta risuja. On hienoa, että pitkäaikaiset fanimme pääsevät näkemään finaalin, Hällfors hehkuttaa.

loviisa_yleiso.jpg

Teksti: Anssi Karjalainen
Kuvat: Jyrki Paajanen

Jaa artikkeli