Tomi Palin palasi Salibandyliigaan kasvattajaseurassaan – ”Olen pyrkinyt tuomaan positiivista ilmapiiriä"

Tomi Palin edustaa kokemusta Tikkurilan Tiikereissä.

Salibandyliigan tapahtumaottelua perjantaina Tikkurilan Urheilutalolla isännöivä Tiikerit on syystäkin nuoren ja ehkä hieman kokemattoman joukkueen maineessa. Pelaajalistalta löytyy kuitenkin myös merkittävä poikkeus.

Tiikereiden kasvatti Tomi Palin, 29, pelasi hiljattain 200. liigaottelunsa. Valtaosa niistä tuli Erässä, jossa hän pelasi vuosina 2008–2016. Palin palasi Mosalta kokeneen liigapelaajan statuksella kotiin Tiikereihin, josta oli lähtenyt B-juniorina lähes vuosikymmenen aiemmin.

– Olen saanut noususta paljon virtaa. On ollut tosi hauska pelata muutaman vuoden tauon jälkeen liigaa. Samalla olen saanut nähdä, kuinka meilläkin uudet nuoret pelaajat ovat saaneet mahdollisuuden näyttää osaamistaan ja onnistuneetkin hyvin, Palin totesi aitiopaikastaan Tiikerien hienossa tarinassa.

Liigataival on ollut odotetun kivikkoinen. Palinilla oli hyvä käsitys korkeimman sarjatason haasteista toisin kuin valtaosalla hänen joukkuekavereistaan.

– On ollut ylämäkiä ja alamäkiä. Tulee hyviä onnistumisia, mutta myös aikamoisia mahalaskuja aina välillä. Liigassa vaatimustaso ja vastustajat ovat aika paljon kovempia kuin divarissa.

TiiTomi Palin saavutti hiljattain 200. liigaottelun rajankerien raikas ja nuorekas pelitapa sopii hyvin Palinille, vaikka sitä voi pitää materiiaalin nähden rohkenana. Kahdeksan maalia 12 ottelussa iskenyt hyökkääjä pitää viisaana sitä, että kaukalossa yritetään muutakin kuin pelkästään selviytyä mahdollisimman pienillä tappioluvuilla.

– Tavoitteena on ollut lähteä ihan oikeasti haastamaan myös ihan näitä kärkijoukkueita. Välillä on onnistuttu ja välillä ei.

Ensi kesänä 30 vuotta täyttävä Palin on Tiikerien sisäisen pistepörssin vitonen. Edellä olevat neljä nuorukaista ovat tähän mennessä niittäneet mainetta lähinnä juniorisarjoissa, mutta tehopisteet ovat siirtyneet hyvin myös miesten huipputasolle.

Joakim Lund, Yannick Lindroos, Toni Rintala ja Leevi Loippo operoivat kaikki vähintään piste per ottelu -tahdilla Salibandyliigassa.

– Täällä pääsee pelaamaan parhaita vastaan ja silloin kannattaa yrittää saada siellä kentällä oikeasti aikaankin jotain. On mukava seurata, kuinka pojat kehittyvät ja pärjäävät liigassa, Palin sanoi.

Hänellä on luonnollisesti rooli pukukopissa. Kokenutta pelimiestä kuunnellaan aina herkällä korvalla.

– Olen pyrkinyt tuomaan positiivista ilmapiiriä ja kannustusta joukkueeseen. Sitä, että yritetään, vaikka ei aina onnistuisikaan. Ettei aleta pelätä virheitä, Palin linjasi oppejaan.

Palinin oma ura ainakin liigatasolla lähenee loppuaan. Huippu-urheilijan harjoitusmäärät, työ ja perhe vaativat kaikki aikaa.

– Kyllä tässä vaiheessa mennään kausi kerrallaan, kun on kaksi pientä poikaakin kotona. Ei tässä pitkän ajan suunnitelmia tehdä. Kausi tai voi sanoa matsi kerrallaan mennään, Palin pohti.

– Saa tässä aika lailla aikatauluttaa mitä tekee. Kalenteri on täynnä.

Perjantai 13. joulukuutakin on jo buukattu. Silloin on aikaa salibandylle ja pikkujouluottelulle. Liigan tapahtumaottelu divarivuosien vakiovastustajaa ÅIF:ia vastaan innostaa Paliniakin etukäteen.

– Hyvältähän se tuntuu päästä pelaamaan, todennäköisesti paljon ihmisiä tulossa paikalle ja tärkeät pisteet jaossa. Vastustaja on tuttu viime vuosilta. ÅIF:n kannattajat ovat ainakin viime vuosina olleet myös Tikkurilassa. Palin ennakoi kamppailun luonnetta eräänlaisena paikallispelinä.

Kolmen sarjapisteen lisäksi tavoitteena on tarjota Tiikerien yhteisölle mukava ilta seuran ensimmäisen liigasyksyn päätteeksi.

– Aina yritämme huomioida pikkujunioreita, jotka pelin jälkeen tulevat heittämään yläfemmaa. Näin saadaan elämyksiä muutenkin kuin sen pelin osalta. Junioreilla on tapahtumassa omia pelejä, ja heillekin on varmasti kiva päästä esiintymään siellä yleisön edessä.

Tiikereillä on siinä mielessä mukava sarjaohjelma, että pian pikkujoulujen jälkeen tulee yli joulun kestävä tauko otteluista. Kiihkeässä liigavauhdissa pieni hengähdys tekee hyvää.

– Pelataan tuo tapahtumamatsi ja sitten seuraavana päivänä vielä kotona Classicia vastaan. Sen jälkeen on taukoa ja mennään joukkueen kanssa yhdessä syömään. Katsotaan sitten, missä mennään ja miten joulun jälkeen jatketaan, Palin suunnitteli.

Tomi Palin

Teksti: Erno Rautarinta
Kuvat: Juhani Järvenpää ja Jarmo Koskela

Jaa artikkeli