Tilasto: Onko kätisyydellä väliä?

Ovatko rightit parempia maalintekijöitä kuin vasemmalta laukovat? Katsotaanpa.

NHL.com julkaisi 20. tammikuuta Marko Leppäsen Suomi-artikkelin ”Miten kätisyys vaikuttaa maalintekoon.”  Artikkelissa tutkittiin ovatko rightin puolen pelaajat leftejä tehokkaampia maalintekijöitä. Tilastoaineistona olivat 806 NHL-pelaajaa, joista 308, eli 38% on rightin pelaajia.Entäpä Salibandyliigassa?

Meillä 14 joukkueessa on kirjoilla yhteensä 338 kenttäpelaajaa, joista 282 pelaa leftin ja 56 rightin puolelta. Rightin puolen pelaajia on liigapelaajista 16,6%. Salibandyliigassa on tehty helmikuun maaottelutaukoon mennessä 1526 maalia. Rightin puolen pelaajat ovat tehneet näistä 336, eli 22%. Pelaajamäärään verrattuna rightin pelaajat ovat siis tehneet määräänsä suuremman osuuden maaleista.

Eniten rightin pelaajia löytyy Classicilta, EräViikingeiltä ja Esport Oilersilta – seitsemän kultakin. LASB:n ja SPV:n riveissä rightin pelaajia on vain kaksi. Suurimman osuuden joukkueensa maaleista rightin pelaajat ovat tehneet Oilersissa (38,8%), Classicissa (38,6%), SalBassa (34,4%) ja TPS:ssa (31,2%), pienimmän osuuden puolestaan LASB:ssa (13,5%), Kooveessa (12,9%), Steelersissa (10,9%) ja SPV:ssä (3,6%).

Rightin puolen Henri Johansson maalipörssin kärki

Salibandyliigan maalipörssiä johtaa rightin puolelta pelaava Nokian KrP:n Henri Johansson, jonka maalisaldo on 30. Maalipörssin kahdenkymmenen parhaan joukossa rightin pelaajia on viisi (25%), Johanssonin lisäksi Eemeli Salin (Classic), Valtteri Kainulainen (Indians), Casper Pfitzner (Oilers) ja Jani Lehtoniemi (SalBa).

cc.jpg

Salibandyliiton tulospalvelujärjestelmä ei vielä tarjoa pelaajakohtaisia koko kauden laukaisutilastojen yhteenvetoa, joten tarkemmat laukaisutilastot on koottu käsin ottelukohtaisista tilastoista. Tilastoon on otettu mukaan kymmenen parasta leftin sekä kymmenen parasta rightin puolen maalintekijää.

Kymmenen parasta leftin puolen maalintekijää ovat tehneet yhteensä 218 maalia ja vastaavasti rightin puoliset 170 maalia. Henri Johanssonin perään koko sarjan maalipörssissä seuraa kuusi leftin puolen pelaajaa, Sami Johansson (Classic), Miko Kailiala (EräViikingit), Ville Lastikka (Steelers), Mikko Kohonen (SPV), Justus Kainulainen (LASB) ja Timo Johansson (Steelers). Muut tilaston leftit ovat Heikki Iiskola (Indians), Valtteri Parviainen (OLS), Riku Holopainen (Oilers) ja Valtteri Viitakoski (Nokian KrP).

Rightin puolen tehokkaimmat maalintekijät ovat Johanssonin, Salinin, Kainulaisen, Pfitznerin ja Lehtoniemen jälkeen Tatu Kiipeli (OLS), Olli Taskinen (SB Welhot), Mikko Leikkanen (Classic), Vili Liponen (Happee) ja Juho Sorri (TPS).

ee.jpg

Valtteri Viitakoski tarkin – Jani Lehtoniemi innokkain

Leftin puolen kärkikymppi on laukonut yhteensä 1282 kertaa ja rightit puolestaan 1091 kertaa. Leftin puolen pelaajien laukauksista 17% on uponnut maaliin – righteilla lukema on 15,6%. Kokonaislaukausmäärään nähden leftit ovat siis olleet aavistuksen tehokkaampia.

Tehokkuuden lisäksi leftit ovat olleet myös righteja tarkempia laukojia. Leftin puolen pelaajien laukauksista 55% on osunut maalia kohti (maali tai torjunta), kun sama luku righteilla on 46,4%.

Tilastoiduista pelaajista ahkerin laukoja on ollut SalBan rightin puolelta pelaava Jani Lehtoniemi, jolle on kirjattu 193 laukausta. Näistä tosin vain 36,3% on suuntautunut maalia kohti. Maaliin laukauksista on mennyt 9,33%, mikä on tilastoiduista pelaajista vähiten. Lehtoniemen jälkeen eniten ovat laukoneet Sami Johansson (Classic/left) 186 laukausta, Henri Johansson (Nokian KrP/right) 182 laukausta ja Justus Kainulainen (LASB/left) 169 laukausta.

Valtteri Viitakoskella on pelaajista tehokkain laukaus – peräti 23,8% Nokian KrP:n pelaajan laukauksista on mennyt maaliin. Laukaustehotilastossa Viitakoskea seuraa kaksi muuta leftin pelaajaa, Riku Holopainen (22,62%) ja Timo Johansson (22,22%). Kolmikkoa seuraa neljä rightin pelaajaa Olli Taskinen (21,67%), Casper Pfitzner (19,23%), Valtteri Kainulainen (19,23%) ja Eemeli Salin (18,58%).

Jani Lehtonimen jälkeen tuloksettomimmat laukaukset ovat omanneet Justus Kainulainen (13,02% laukauksista maaliin), Tatu Kiipeli (13,6%) ja Mikko Leikkanen (13,58%).

Valtteri Viitakosken laukauksen tehoa selittää myös se, että peräti 75% miehen tilastoiduista laukauksista on osunut maalia kohti. Tässä tilastossa viisi ensimmäistä sijaa menee leftin pelaajille. Toisena yli 70% maalia kohti osuneena on SPV:n Mikko Kohonen (70,08%) ja perässä seuraavat Oilersin Riku Holopainen (66,67%), Indiansin Heikki Iiskola (58,99%) ja Steelersin Timo Johansson (57,58%).

Eniten ohi-maalin laukauksia suhteessa kaikkiin laukauksiin on Classicin Mikko Leikkasella (30,86% maalia kohti). Jani Lehtoniemen lukema oli 36,3% ja LASB:n Justus Kainulaisen 42,01%.

aaa.jpg

Classic-kaksikko osuu laidoiltaan, Henri Johansson ja Miko Kailiala läheltä maalia

Tarkistellessa kahden eniten maaleja tehneen leftin ja rightin pelaajien maalintekopaikkoja, voidaan havaita Classicin rightin puolelta pelaavan Eemeli Salinin viimeistelevän valtaosan maaleistaan maalin vasemmalta puolelta, kun taas leftin puolen Sami Johansson on iskenyt isoimman osan oikealta puolelta.

Eemeli Salin on viimeistellyt 21 maalistaan peräti 19 maalin keskijakajan vasemmalta puolelta. Vastaavasti Johanssonin 26 maalista 18 on lauottu oikealta puolelta. Salinin maaleista viisi on tehty maalivahdin alueen sisäpuolelta, Johanssonin luku on neljä. Salinin laukausten yleisin osoite ovat ylänurkat, Sami Johanssonin maaleista iso osa on uponnut maalin vasempaan laitaan.

bb.jpg

Maalipörssin kärjen Henri Johanssonin (right) ja EräViikinkien Miko Kailialan (left) maalit ovat syntyneet tasaisemmin vasemmalta ja oikealta. Johanssonin 30 maalista 10 on syntynyt oikealta, 19 vasemmalta ja yksi kaukolaukauksella toiselta kenttäpuoliskolta. Johanssonin maaleista kymmenen on tehty maalivahdin alueelta ja valtaosa muistakin aivan maalivahdin alueen rajalta. Johanssonin maaleissa trendi on osua vasemmalle alas ja oikealle ylös.

Miko Kailialan maaleista iso osa on tehty tolppien juuresta. Miehen 25 maalista 11 on tehty maalivahdin alueen sisäpuolelta. Johanssonin tapaan myös Kailiala on tehnyt maaleja tasaisemmin vasemmalta sekä oikealta. Myös osumakohdat maalissa jakautuvat Kailialalla tasaisesti.

dd.jpg

Tutkimus ja teksti: Jyrki Paajanen (right)

Jaa artikkeli