Tilannekatsaus: Salibandyliiton verkkosivujen ongelmat

Salibandyliiton salibandy.fi-verkkosivusto kaatui lauantaina 21. syyskuuta. Seuraavassa on tilannekatsauksemme sivustomme ongelmiin.

Sivustomme oli nurin tai toimi hitaasti useamman tunnin ajan viime lauantaina. Ongelma oli meille kiusallinen, sillä samana päivänä alkoi sekä miesten että naisten Salibandyliiga.

Aiemmin verkkosivujemme ongelmat ovat johtuneet pääosin palvelintarjoajan haasteista. Tähän ongelmaan reagoimme vuonna 2018. Vaihdoimme palvelinkumppaniamme ja valitsimme uuden toimijan huolellisen kilpailutuksen jälkeen.
 
Ongelmia on menneinä vuosina aiheutunut myös jonkin verran tilasto- ja tulospalvelusta. Salibandyliitolla on käytössä yhteinen tilastointi- ja tulospalvelujärjestelmä jääkiekon kanssa. Järjestelmä on nykyisin Nodeon Sports Oy:n omistama ja hallinnoima.

Viime lauantain ongelmat eivät johtuneet palvelintarjoajastamme eikä tilasto- ja tulospalvelustamme, vaan salibandy.fi-sivustostamme.
 
Olemme tällä viikolla yhdessä verkkosivuston palveluntarjoajan Routa Markkinointi Oy:n sekä palvelinkumppanin Valtti Kumppanit Oy:n kanssa selvittäneet sivuston kaatumisen syitä. Torstaiaamulla 26.9. sivustolla oli lyhyt käyttökatko, jonka aikana suoritimme korjaustoimia.

Kansantajuisesti muotoiltuna viime lauantain ongelmat kiteytyvät seuraaviin asioihin:

Salibandy.fi-verkkosivustomme tekniikka on osin vanhentunutta vastaamaan nykyvaatimuksia. Myös tekniikan asetuksissa ja optimoinneissa on ollut puutteita, vaikka olemme niitä yrittäneet paikallistaa ennen kauden alkua, jolloin havaitsimme ensimmäiset sivuston oireilut. Valitettavasti emme päässeet ongelmien juureen kiinni ennen ensimmäistä käyttäjämääriltään suurta viikonloppua.

Kulminaatioksi on muodostunut ns. hiljaisen ajan ja kävijäpiikkien erotuksen käsittely, johon liittyvät tekniset ongelmat tukahduttivat palvelimet. Sivusto ei ole myöskään osannut käsitellä varastoon jäänyttä dataa oikein, jolloin siitä kehittyi toimintoja hidastava tulppa. Kaikki ongelmat kasaantuivat alkusyksyyn ja niiden paikallistaminen on vaatinut useamman asiantuntijan merkittävän työpanoksen. Uskoaksemme kaikki olennaiset viat on nyt havaittu ja korjattu. Lisäksi tekniikkaa on optimoitu siten, että sivusto pystyy käsittelemään kävijämäärien vaihtelua ja kannattelemaan isojakin kävijäpiikkejä pitkäkestoisesti.

Olemmekin päättäneet uusia verkkosivualustamme ja uusi verkkosivuprojektimme on ollut jo tovin käynnissä. Keväällä julkaistun Salibandyliigan uuden strategian tuloksena rakennamme Salibandyliigalle kokonaan omat verkkosivut. Liigan uusi sivusto on valmis ja julki keväällä 2020. Rakennamme myös Salibandyliitolle samalla kokonaan uuden, nykyaikaisemman verkkosivuston, joka on valmis niin ikään kevään 2020 aikana. Kattavan verkkosivu-uudistuksen yhteydessä rakennamme myös rajapinnat uusiksi tilasto- ja tulospalveluun.

Pahoittelemme vielä kaikille lajin seuraajille verkkosivuston kaatumisesta aiheutunutta harmia.

Jaa artikkeli