SalibandyTV

Tietopaketti: kaikki olennainen SalibandyTV:stä – lähetysten ABC, katselu- ja striimausohjeet, maksullisuus ja asiakaspalvelu

Mistä pelejä näkee? Miten niitä voi striimata? Kuka tai mikä omistaa lähetysoikeudet? Kenellä on oikeus striimata? Mitä tarkoitetaan maksullisella lähetyksellä? Ja mikä ihme on SalibandyTV? Näihin ja moniin muihin olennaisiin kysymyksiin löytyy vastaus alla olevasta tietopaketista.

 • Salibandyliitolla on oikeudet kaikkiin liiton alaisten otteluiden lähetyksiin. Oikeudet perustuvat liiton kilpailusääntöjen pykälään 6. Sen mukaan lajia koskevat ja kilpailutoimintaan liittyvät sähköisen viestinnän sopimukset on hyväksytettävä liitossa ja liitolla on etuoikeus niiden tekemiseen.

  Kaudesta 2022-2023 lähtien liiton alaisten otteluiden kaupalliset lähetykset on toteuttava SalibandyTV:seen. Liitolla oli aiemmin kolmen vuoden ajan ruotsalaisen Solidsportin kanssa. Enää sopimusta ei ole – SalibandyTV on siis korvannut Solidsportin. Salibandylähetyksiä ei enää suositella tehtävän Solidsportiin.

  Sekä SalibandyTV-projektin että aiemmin Solidsport-sopimuksen myötä Salibandyliiton tarkoituksena on ollut ja on, että salibandyseurat voivat kuvata, lähettää ja toistaa omia pelejään – keskitetysti yhteen alustaan. Seuroilla on myös mahdollisuus ansaintaan kaupallisilla lähetyksillä.

  Kaupallisella lähetyksellä tarkoitetaan sitä, että lähetys on maksullinen. Jos siis seura pyytää pienenkin maksun lähettämästään ottelusta, on lähetys tehtävä SalibandyTV:seen.

  Edelleen on toki sallittua lähettää otteluita maksutta esimerkiksi seuran YouTube-kanavalle. SalibandyTV:n paras hyöty saadaan kuitenkin keskittämällä kaikki lajin lähetykset yhteen paikkaan. Lajin vaikuttavuus saadaan uudelle tasolle ja myös seurat hyötyvät enemmän.

  Liiton alaisissa sarjaotteluissa mukaan lukien turnaukset on etuoikeus lähetyksen tekemiseen kunkin ottelun kotijoukkueella. Jos kotijoukkue näyttää ottelun, vierasjoukkue ei voi striimata ottelua millään kanavalla ilman kotijoukkueen lupaa. Mikäli kotijoukkue ei tee ottelusta striimausta, vierasjoukkueen on mahdollista tehdä ottelusta striimaus, mikäli siihen on saatu etukäteen kotijoukkueen hyväksyntä. Kotijoukkueella tarkoitetaan tässä vastauskohdassa yksittäisen ottelun kotijoukkuetta, ei turnausmuotoisen turnauksen vastuu/kotijoukkuetta.

  Lisätietoa F-liigan lähetysoikeuksista kohdasta: ”Salibandylähetysten ABC – SalibandyTV, Ruutu, F-liigaTV ja YLE”.

 • SalibandyTV on Salibandyliiton oma palvelu ja se on lanseeratty syksyllä 2022. SalibandyTV kokoaa yhteen kaikki suomalaisen salibandyn muut lähetykset. Salibandyliitto on sopinut palvelun rakentamisesta suomalaisen Icareus Oy:n kanssa. Yhteistyö on monivuotinen.

  SalibandyTV:llä on kolme selkeää tavoitetta:

  1. Palvelee mahdollisimman hyvin seurojen tarpeita
  2. Kaikki salibandy samassa kanavassa
  3. Käyttäjäystävällinen ja toimintavarma palvelu

  SalibandyTV:ssä seurat voivat lähettää sekä maksullisia että maksuttomia lähetyksiä. SalibandyTV:n tarjontaan kuuluvat kaikki Salibandyliiton alaiset ottelut F-liigaa lukuunottamatta. Samasta palvelusta voi siis jatkossa katsoa otteluita pienimmistä junioreista aina naisten 1. divisioonaan ja miesten Divariin sekä MAAJOUKKUETIE-otteluista Suomen maaotteluihin. Tuotannoista seurat vastaavat itse. Palvelun käyttö lähetysten tekemiseen on seuroille maksuton.

  – Koko homman pihvi on se, että teemme tätä aidosti suomalaiselle salibandylle ja salibandyseuroille. Liitto ja muutamat sidosryhmät investoivat tähän, ja kun seura tuottaa lähetyksen SalibandyTV-palveluun, niin siitä tiliytyy automaattisesti suoraan seuralle aiempaa selkeästi merkittävämpi osa lähetystuotoista. Näin korkeisiin jakoprosentteihin ei olla aiemmin päästy. Näin seurat saavat pätevän tavan hankkia resursseja toimintaansa, Salibandyliiton viestintäjohtaja Jussi Ojala kertoo.

  SalibandyTV:n on toteuttanut Icareus, johon liitto on jo aiemmin rakentanut yhteyden ulkomaiden markkinoille suunnatun F-liigaTV:n myötä. Icareus on 2001 perustettu online-videoiden pioneeri Suomessa. Yrityksen referensseistä on niin pieniä kuin suuria yritysasiakkaita, jotka ovat tapahtumajärjestäjiä, yrityksiä, julkishallinnontoimijoita, yhdistyksiä, sisällönomistajia, TV-kanavia, operaattoreita ja mediataloja.

  – Olemme projektista äärimmäisen innostuneita – sekä henkilökohtaisesti laji-ihmisenä että yrityksemme näkökulmasta, kommentoi Icareus Oy:n toimitusjohtaja Toni Leiponen, jolla on yhtiökumppaninsa Mikko Karppisen tavoin pitkä salibandytausta.

  – Hienointa tässä on se, että pääsemme tekemään tätä niin laajalle yleisölle. Vuosittain striimataan tuhansia otteluita ja käyttäjiä on monenlaisia, siinä on tietysti haasteensa ja se on myös valtava mahdollisuuus. Jostain mediasta lähes kaikki pelit nykyään tulevat – on upea juttu saada kaikki yhteen palveluun, Icareuksen kehitysjohtaja Mikko Karppinen lisää.

  Kaudesta 2022-2023 lähtien kaikkien liiton alaisten otteluiden kaupalliset lähetykset on toteuttava SalibandyTV:seen. Kaupallisella lähetyksellä tarkoitetaan sitä, että lähetys on maksullinen. Liitto omistaa oikeudet sen alaisten otteluiden lähetyksiin. Oikeudet perustuvat liiton kilpailusääntöjen pykälään 6. Sen mukaan lajia koskevat ja kilpailutoimintaan liittyvät sähköisen viestinnän sopimukset on hyväksytettävä liitossa ja liitolla on etuoikeus niiden tekemiseen.

  Edelleen on sallittua lähettää otteluita maksutta esimerkiksi seuran YouTube-kanavalle. SalibandyTV:n paras hyöty saadaan kuitenkin keskittämällä kaikki lajin lähetykset yhteen paikkaan. Lajin vaikuttavuus saadaan uudelle tasolle ja myös seurat hyötyvät enemmän.

 • Mistä näkee F-liigaa? Entä maaotteluita ja Divaria? Mistä voin katsella junnujen otteluita? Vieläkö Salibandyliitolla on sopimus Solidsportin kanssa? Ja ihmeen SalibandyTV? Tässä tiivistettynä salibandylähetysten eri kanavat ja roolit.

  SalibandyTV
  Salibandyliiton uusi videopalvelu, joka avautui syksyllä 2022. Palvelu löytyy osoitteesta salibandy.tv. SalibandyTV:ssä seurat voivat lähettää sekä maksullisia että maksuttomia lähetyksiä. SalibandyTV:n tarjontaan kuuluvat kaikki Salibandyliiton alaiset ottelut F-liigaa lukuunottamatta. Samasta palvelusta voi siis jatkossa katsoa otteluita pienimmistä junioreista aina naisten 1. divisioonaan ja miesten Divariin sekä MAAJOUKKUETIE-otteluista Suomen maaotteluihin. Tuotannoista seurat vastaavat itse. Palvelun käyttö lähetysten tekemiseen on seuroille maksuton.

  Ruutu / Nelonen / Jim
  F-liigalla on monivuotinen yhteistyösopimus Sanoma Median kanssa. Sanoma omistaa F-liigan lähetysoikeudet Suomessa kevääseen 2028 asti. Kaikki F-liigan miesten ja naisten ottelut ovat katsottavissa Ruutu-palvelusta. F-liigan otteluita näkyy kuukausittain myös Neloselta ja Jim-kanavalta. Ruutu-palvelu on maksullinen (12,90e / kk).

  F-liigaTV
  F-liigaTV ulkomaiden markkinoille suunnattu videoalusta, jonka kautta voi tilata ja katsella F-liigan otteluita. F-liigan suoria lähetyksiä ei voi Suomessa katsella F-liigaTV:n kautta. Palvelussa näytetään lisäksi myös sekä Suomen ja ulkomaiden markkinoille yksittäisiä F-liigan harjoitusotteluita sekä erilaisia huipputason kansainvälisiä harjoitusturnauksia.

  YLE
  Yleisradio näyttää kanavillaan salibandyn aikuisten MM-kisoja sekä joitain maajoukkueturnauksia. Lisäksi Salibandyliitolla on Ylen kanssa sopimus Suomen Cupin loppuhuipentuman eli Final Fourin lähetyksistä vuoteen 2024 asti.

  Muita huomioita:

  Solidsport – Salibandyliitolla ei ole enää sopimusta Solidsportin kanssa. Sopimus oli kolmivuotinen ja se päättyi kevääseen 2022. Kaikki Salibandyliiton alaisten otteluiden lähetykset keskitetään jatkossa SalibandyTV:seen (F-liigaa lukuunottamatta).

  VeikkausTV – F-liigan otteluita ei enää näytetä kaudella 2022-2023 VeikkausTV:ssä.

  Salibandyliiton Youtube – Liiton Youtube-kanava on aiemmin toiminut lukuisten pressitilaisuuksien ja salibandymaaotteluiden lähetysalustana. Youtube on edelleen tärkeä videoalusta liitolle, mutta jatkossa pressit ja ottelulähetykset keskitetään SalibandyTV:seen.

 • – Avaa osoite salibandy.tv.

  – SalibandyTV:n katselu tapahtuu aina selainpohjaisesti sekä mobiilissa että tietokoneella. SalibandyTV:n Android- ja iOS-sovellukset ovat striimaamista varten, eivät katselua.

  – Palvelun käyttö ja katselu vaatii aina kirjautumisen. Katselutunnukset saat luotua kohdasta ”REKISTERÖIDY”. Kun olet saanut tunnukset luotua, niin mene kohtaan ”KIRJAUDU” ja valitse ”KÄYTTÄJÄNÄ”.

  – SalibandyTV:n tarjontaan kuuluvat kaikki Salibandyliiton alaiset ottelut F-liigaa lukuun ottamatta. Samasta palvelusta voi siis jatkossa katsoa otteluita pienimmistä junioreista aina naisten 1. divisioonaan ja miesten Divariin sekä MAAJOUKKUETIE-otteluista Suomen maaotteluihin. Myös salibandyotteluita ja -turnauksia, jotka eivät ole Salibandyliiton alaisia on mahdollista striimata ja katsella SalibandyTV:stä.

  – Tuotannoista seurat vastaavat itse. Palvelun käyttö lähetysten tekemiseen on seuroille maksuton.

  – Osa SalibandyTV:n otteluista on maksullisia ja osa maksuttomia. Seurat saavat itse päättää pyytävätkö ottelulähetyksistä maksua. Ottelulähetysten ostaminen tapahtuu SalibandyTV:n verkkosivujen kautta valitsemalla halutun ottelun ja klikkaamalla painiketta ”osta liput”. Kaikki yleisimmät maksutavat ovat käytössä. Lisätietoa maksullisuudesta kohdasta ”Miten SalibandyTV:n maksulliset lähetykset toimivat ja miten seura voi ottaa ne käyttöön?

  – Jos tarvitset tukea ja ohjeistusta kirjautumisessa, laita sähköpostia osoitteeseen salibandytv(a)salibandy.fi.

 • SalibandyTV on Salibandyliiton uusi videoalusta. Palvelu sisältää verkkosivun sekä striimausovellukset.

  Verkkosivu: https://salibandy.tv

  iOS-app: https://apps.apple.com/us/app/salibandytv-broadcaster/id1640440344?uo=2
  Android-app: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.salibandystreamer&hl=fi

  SalibandyTV:n katselu tapahtuu aina selainpohjaisesti sekä mobiilissa että tietokoneella. SalibandyTV:n Android- ja iOS-sovellukset ovat striimaamista varten, eivät katselua.

  SalibandyTV:n tarjontaan kuuluvat kaikki Salibandyliiton alaiset ottelut F-liigaa lukuun ottamatta. Samasta palvelusta voi siis jatkossa katsoa otteluita pienimmistä junioreista aina naisten 1. divisioonaan ja miesten Divariin sekä MAAJOUKKUETIE-otteluista Suomen maaotteluihin. Myös salibandyotteluita ja -turnauksia, jotka eivät ole Salibandyliiton alaisia on mahdollista striimata ja katsella SalibandyTV:stä.

  Tuotannoista seurat vastaavat itse. Palvelun käyttö lähetysten tekemiseen on seuroille maksuton.

  Osa SalibandyTV:n otteluista on maksullisia ja osa maksuttomia. Seurat saavat itse päättää pyytävätkö ottelulähetyksistä maksua. Maksullisuudesta lisätietoa kohdassa ”Miten SalibandyTV:n maksulliset lähetykset toimivat ja miten seura voi ottaa ne käyttöön?”

  SalibandyTV:n striimausohjeet seuroille

  – Avaa osoite salibandy.tv

  – Seuran tarvitsee ensin rekisteröityä palveluun. Tämä tehdään koko seuran osalta vain yhden kerran: rekisteröityminen tapahtuu REKISTERÖI SEURA -sivulla osoitteessa: https://salibandy.tv/addNewSub

  – Seurojen tulee sisäisesti koordinoida (tarvittaessa Salibandyliiton viestinnän avustuksella), että kuka seurasta käy rekisteröimässä seuran. REKISTERÖI SEURA -sivulle syötetään perustiedot seurasta. Logo ja seurasivu kansikuva lisätään SalibandyTV:seen Salibandyliiton toimesta.

  – Rekisteröitymisen jälkeen verkkosivuston HALLINTAPANEELISTA voi hallita ja lisätä seuran alle käyttäjiä, jotka voivat striimata.

  – Kun kirjaudut palveluun seuran hallintakäyttäjänä, niin muista kirjautuessa klikata kohtaa KIRJAUDU HALLINTAKÄYTTÄJÄNÄ. Näin striimaaminen onnistuu.

  – Mobiilisovelluksella striimaaminen tapahtuu siten, että ottelu käydään ensin luomassa verkkosivujen HALLINTAPANEELISTA klikkaamalla toimintoa LISÄÄ OTTELU. Siellä asetetaan ottelulle mm. nimi, ajankohta, joukkueet, kesto sekä onko kyseessä sarja- vai harjoituspeli. Tämä jälkeen avaat ja kirjaudut Android- tai iOS-sovellukseen, etsit kyseisen ottelun ja alat striimata. Betaversiossa striimausapplikaatiossa ei ole vielä esim. tulosseurantaa tai ottelukelloa, mutta nämä pyritään lisätään sinne lähiaikoina.

  – SalibandyTV:seen voi striimata myös muilla yleisillä striimaussovelluksilla, esim. Tricaster, Open Broadcaster, Wirecast jne. Ottelu käydään ensin luomassa verkkosivujen HALLINTAPANEELISTA klikkaamalla toimintoa LISÄÄ OTTELU. Siellä asetetaan ottelulle mm. nimi, ajankohta, joukkueet, kesto sekä onko kyseessä sarja- vai harjoituspeli. Tämä jälkeen ottelulle muodustuu striimiavain ja muut tarvittavat tiedot, jonka syöttämällä striimisovellukseen saat striimin toteutettua. Tiedot löytyvät ottelun hallintasivulta hallintapaneelin kautta. Täällä voit myös esikatsella striimiäsi ennen ottelun alkua.

  – SalibandyTV:ssä seurat voivat lähettää sekä maksullisia että maksuttomia lähetyksiä. Seurat ja joukkueet voivat vapaasti itse päättää lähettävätkö otteluita maksullisina vai maksuttomia. Maksulliset lähetykset ovat kätevä tapa hankkia tuloja seuratoiminnan tueksi. Maksullisten lähetysten tekeminen SalibandyTV:seen menee siten, että jokainen palveluun rekisteröitynyt (ja maksullisia lähetyksiä tekevä) seura tekee Visma Payn kanssa sopimuksen. Maksullisuus SalibandyTV:seen on rakennettu siten, että mahdollisimman suuri prosenttiosuus lähetystuloista tiliytyy suoraan seuralla, noin 70-80 prosenttia. Ottelulähetysten ostaminen tapahtuu SalibandyTV:n verkkosivujen kautta valitsemalla halutun ottelun ja klikkaamalla painiketta ”osta liput”. Kaikki yleisimmät maksutavat ovat käytössä. Lisätietoa maksullisuudesta kohdasta ”Miten SalibandyTV:n maksulliset lähetykset toimivat ja miten seura voi ottaa ne käyttöön?”

  – Jos striimaamista tulee mitä tahansa kommentoitavaa tai kysyttävää, niin kannattaa ottaa matalalla kynnyksellä yhteyttä SalibandyTV:n tukeen, yhteystiedot kohdassa ”SalibandyTV:n tuen/asiakaspalvelun yhteystiedot”.

 • SalibandyTV on Salibandyliiton uusi videoalusta, joka kokoaa kattavasti lajin lähetykset yhteen kanavaan. SalibandyTV-kokonaisuuteen kuuluvat verkkosivusto osoitteessa salibandy.tv sekä Android– ja iOS-striimaussovellukset – näistä kolmesta on nyt betaversiot livenä.

  SalibandyTV:ssä seurat voivat lähettää sekä maksullisia että maksuttomia lähetyksiä. SalibandyTV:n tarjontaan kuuluvat kaikki Salibandyliiton alaiset ottelut F-liigaa lukuunottamatta. Samasta palvelusta voi siis jatkossa katsoa otteluita pienimmistä junioreista aina naisten 1. divisioonaan ja miesten Divariin sekä MAAJOUKKUETIE-otteluista Suomen maaotteluihin. Tuotannoista seurat vastaavat itse. Palvelun käyttö lähetysten tekemiseen on seuroille maksuton.

  SalibandyTV:n kehitys on edennyt nyt siihen pisteeseen (11/2022), että palvelun maksutoiminnot on otettu käyttöön. Toisin sanoen palveluun rekisteröityneet seurat voivat halutessaan pyytää maksuja tuottamistaan lähetyksistä – ja hankkia tuloja seuratoiminnan tueksi.

  Maksullisten lähetysten tekeminen SalibandyTV:seen menee siten, että jokainen palveluun rekisteröitynyt (ja maksullisia lähetyksiä tekevä) seura tekee Visma Payn kanssa sopimuksen. Kun sopimus on tehty, niin Visma Paylta tulee sopimustunnus, joka pitää liittää seuran profiiliin. Tämän jälkeen otteluita voi alkaa asettaa maksullisiksi.

  SalibandyTV:seen on rekisteröitynyt reilut 120 seuraa – kaikille nämä seurat on kontaktoitu sekä Salibandyliiton viestinnän että Visma Payn toimesta maksutoimintojen aktivoimiseksi. Liitolta on lähtenyt ennakkotieto ja Visma Paylta selkeät ohjeet sopimuksen tekoa varten. Jos seuraanne ei ole kontaktoitu ja haluatte ottaa maksutoiminnot käyttöön, niin olkaa yhteydessä SalibandyTV:n tukeen, yhteystiedot kohdassa ”SalibandyTV:n tuen/asiakaspalvelun yhteystiedot”.

  Maksullisuus SalibandyTV:seen on rakennettu siten, että mahdollisimman suuri prosenttiosuus lähetystuloista tiliytyy suoraan seuralla, noin 70-80 prosenttia. Homma on tehty myös mahdollisimman helpoksi yhdessä Visma Payn kanssa: kun henkilö X ostaa ottelun seuralta Y, niin automaattisesti menee pieni osuus Visma Paylle maksutapahtumasta, pieni osuus SalibandyTV:lle palvelun ylläpidosta ja loput seuralle. Seurojen ei tarvitse erikseen laskuttaa Visma Payta tai SalibandyTV:tä, vaan kerran kuussa Visma Paylta tulee tilitys seuralle erittelyn kera.

  Lähetysten hinnoittelut menevät siten, että alkuvaiheessa maksulliseksi voi laittaa vain yksittäisiä otteluita, joille valittavissa on neljä eri hintaa: ilmainen (free), 3,90e (lite), 5,90e (normal) ja 8,90e (premium). Seurat voivat itse vapaasti päättää hinnat, Inssi-Divaria lukuun ottamatta, jossa hinnoittelu on yhtenäinen. Kuukausi-, kausi- ja mahdollisia muita hinnoitteluita palveluun pyritään lisäämään myöhemmin.

  Ottelulähetysten ostaminen tapahtuu SalibandyTV:n verkkosivujen kautta valitsemalla halutun ottelun ja klikkaamalla painiketta ”osta liput”. Kaikki yleisimmät maksutavat ovat käytössä.

  Esimerkkilaskelma: Mikä on tulonjako SalibandyTV:ssä?

  Alvillinen hinta (kokonaishinta)
  –24 % (arvonlisävero)

  Alviton hinta
  –25 % (SalibandyTV / palvelun ylläpito)
  –6-11 % (Visma Pay, maksutapahtuman komiossio) *
  –64-69 % (Seuralle) **

  * Mitä isompi osto, sen pienempi komissio, esim. 8,90e maksavan ottelun komissio on jo vain 6 %.

  ** Tavoitteena on jo toiselle SalibandyTV-kaudelle nostaa seurojen osuutta ja laskea SalibandyTV:n. Palvelun perustamisinvestoinnit vaikuttavat alussa.

 • Mahtavaa, että olet kiinnostunut SalibandyTV:stä! SalibandyTV on Suomen Salibandyliitto ry:n ja Icareus Oy:n yhteinen projekti. Voit ottaa yhteyttä joko SalibandyTV:n tukeen, SalibandyTV:n kanavakoordinaattoriin tai suoraan Salibandyliiton viestintään.

  SalibandyTV tuki
  salibandytv@salibandy.fi

  Yhteystiedot:

  Atte Palonen
  Kanavakoordinaattori, SalibandyTV
  044 4939521
  atte.palonen@salibandy.fi

  Jussi Ojala
  Viestintäjohtaja, Salibandyliitto
  040 777 4831
  jussi.ojala@salibandy.fi

 • SalibandyTV on lanseerattu alkusyksystä 2022. Jatkuvasti kehittyvään palveluun on rekisteröitynyt yli 120 seuraa ja yli 15 000 katselijaa (tilanne 1.12.2022).

 • Olit sitten seuran edustaja, kaupallisesyta kumppanuudesta kiinnostunut toimija, striimasbisneksessä mukana oleva tai mikä tahansa muu SalibandyTV:stä kiinnostunut taho, niin ota matalalla kynnyksellä yhteyttä.

  Jussi Ojala
  Viestintäjohtaja, Salibandyliitto
  040 777 4831
  jussi.ojala@salibandy.fi

Jaa artikkeli