Tekemisen taso nousee Divarissa, mutta jännitys säilyy loppuun asti

Divarin loppusuoran alkaessa on jäljellä vielä paljon jännitettävää.

Pienessä kyselyssä valmentajien ja taustatoimijoiden mielipiteistä tämän kauden Divarista, nousee ensimmäisenä esiin sarjan tasaisuus. Se ei Divaria seuranneille ole mikään yllätys, sillä ”toleranssit” ovat olleet pieniä jo useamman vuoden ajan ja kilpailu pudotuspeleissä jatkoonpääsystä on erittäin tiukkaa.

Sarjaa luonnehtii Nurmon Jymyn manageri ja pitkän uran Divarissa pelaajana tehnyt Olli-Jussi Sariola näin: ”Jokaiseen otteluun on lähdettävä 110% asenteella jos meinaa pisteitä saada. Lisäksi divariin on tullut loistavia yksilöitä jotka voisivat heittämällä pelata Salibandyliigassa.” Nurmolaisia komppaa Kooveen päävalmentaja Arto Riihimäki: ”Divari on ollut ennakko-odotusten mukaisesti erittäin tasainen.”

Suurin osa Divarin runkosarjasta on pelattu, suurella osalla joukkueista on kasassa jo 22 ottelua. Runkosarjan kääntyessä loppusuoralle ei mitään ratkaisuja sijoitusten suhteen ole vielä nähty ja tilanne on kutkuttava molemmissa päissä sarjaa. Tyvipäässä kamppailua käydään kolmen Etelä-Suomen joukkueen kesken, kun putoamista vastaan kamppailevat Loviisan Tor, EV Akatemia ja SB Vantaa. Loput yksitoista joukkuetta ovat vetäneet pienen kaulan näihin joukkueisiin ja kahdeksasta pudotuspelipaikasta kamppailevat käytännössä kaikki nämä yksitoista joukkuetta.

Samoilla linjoilla tasaisuudesta on myös FBC Turun päävalmentaja Santeri Raatarila, mutta otta esiin myös sarjan tason nousemisen: ”Divarista puhuttaessa ei voi olla mainitsematta sarjan tasaisuutta. Tuntuu myös, että sarjan taso on noussut ja laajentunut entisestään. Tästä pitääkin antaa iso tunnustus kaikille sarjassa toimiville seuroille ja joukkueille. Divarissa tehdään todella laajasti hyvää duunia, vaikka jokaisella on varmasti siellä arjessa ne omat haasteensa. Tämä pakottaa myös jatkuvasti etsimään niitä kilpailuetuja, joilla voisi pärjätä.” Helsinkiläisen M-Teamin päävalmentaja Sakari Tervo valottaa samaa asiaa hiukan eri näkökulmasta: ”Oman joukkueen peli ja pelaajat ovat kasvaneet ja kehittyneet kauden aikana, mutta Divari on erittäin tasainen sarja, täynnä yllätyksiä jo tähän mennessä.”

Sarjan kärkipaikalla tällä hetkellä etenee Nurmon Jymy ja manageri Sariola onkin syystä tyytyväinen: ”Oman joukkueen työmoraaliin ja esitykseen ei voi olla kun tyytyväinen. Ollaan siellä missä ehkä kauden alla odotettiinkin olevan.”

Turussa ja Tampereella edetään myös suunnitelmien mukaan ja ainakin tähän asti suunnitelma on pitänyt molemmat joukkueet riittävän korkealla, jotta pudotuspelien kotietu on realistinen tavoite. FBC Turun Raatarila peilaa kautta tähän mennessä joukkueen pelaamisen kehittämisen kautta: ”Tärkeää olisikin löytää peliin sellaiset sopivan joustavat perusperiaatteet ja -rakenteet, joita viilaamalla sitten pystyy mukautumaan niihin eri vastustajien tarjoamiin haasteisiin. Koenkin, että juuri tässä asiassa olemme menneet isosti eteenpäin kauden aikana ja tällä hetkellä olemmekin varsin mukautuva ja venyvä joukkue eri haasteiden edessä.”

Tampereella päävalmentaja Riihimäki rytmittää kautta tähtäimessä kevään ottelut ja mielessään ensimmäinen kausi Divarissa: ”Kun uusi projekti alkaa ja paljon muutetaan asioita, niin se vie aikaa. Siihen olen todella tyytyväinen, että meidän ei ole tarvinnut oikoa missään vaiheessa vaan ollaan edetty täysin suunnitelman mukaan esimerkiksi meidän pelitavan teemojen ja pelitavan kehityksen suhteen.”

Kauden positiivisimmasta yllättäjästä vallitsee myös melko vahva yhteisymmärrys. Kooveen päävalmentaja Arto Riihimäki tiivistää asian näin: ”Positiivisin yllättäjä on ehdottomasti Pirkkalan Pirkat, ja erityisesti joukkueen maalinteon tehokkuus”. Riihimäen näkemys saa tukea muistakin joukkueista, FBC Turun päävalmentaja Raatarila: ”Pirkat on ollut positiivinen yllätys. He toimivat kentällä jatkuvasti todella yhtenäisesti ja organisoidusti pelin eri vaiheissa, joten heitä vastaan ei saa mitään ilmaiseksi. Heidän pärjäämiselleen siis löytyy perustellut syyt ihan sieltä kaukalosta.”

Pirkkalassa päävalmentaja Petri Järvenpää tietää itsekin heidän olevan kauden yllättäjä mutta korostaa pelien tasaisuutta: ”Yllätyksistä puhuttaessa ehkä nyt sitten Pirkat pitää sanoa ensimmäisenä. Sarjassa ennakkoon ei peleistä pysty juurikaan arvioimaan, kumpi joukkue koskakin voittaa. Joukkueet ovat keskenään äärimmäisen tasaisia ja pienet asiat ratkaisevat pelejä suuntaan tai toiseen.”

Pelit jatkuivat tänään klo 18.30 kahdella ottelulla, Tampereella AutoCenter Areenalla Koovee kaatoi nousukuntoisen NST:n 6-3 ja Turussa Kupittaalla FBC Turku taipui SB Vantaalle 4-5. 

Viikonlopun aikana pelataan näiden lisäksi seitsemän muuta ottelua, viisi lauantaina ja kaksi sunnuntaina. Kaikki otteluthan näkee tilaamalla Solidsport-palvelun, mutta paikan päällä otteluista saa kaiken irti.

Sarjakärki Nurmon Jymy pelaa lauantaina klo 14.00 alkaen M-Teamia vastaan Nurmossa. Manageri Olli-Jussi Sariolan resepti loppukaudelle on yksinkertainen: ”Nurmon Jymyn tavoitteena on voittaa runkosarja ja sitä myöden päästä valitsemaan ensimmäisenä sekä saada kotietu pudotuspeleihin.”. Kun M-Teamin leirissä Sakari Tervo kertoo joukkueen tavoitteeksi runkosarjassa ”voittaa loput pelit”, niin Nurmossa on Divari-pelien osalta mielenkiintoista katsottavaa lauantaina. Mielenkiintoa riittää kaikilla muillakin Divari-paikkakunnilla runkosarjan ja pudotuspelien ajan, joten vanha klisee ”kevään isoista peleistä” on vahvasti hengissä Divarissa kaudella 2019-20.

49218557432_7ae4d906a4_k.jpg

Teksti: Jaakko Aho
Kuvat: Juha Käenmäki ja Esa Takalo

Jaa artikkeli