Tavoitteena nuorten nuuskan käytön vähentäminen

Suomen Olympiakomitean, Suomen Syöpäyhdistyksen ja Suomen Salibandyliiton nuuskan käytön vastainen yhteistyö kuuluu hankkeeseen, jonka pyrkimyksenä on nikotiinituotteiden käytön vähentäminen nuorten keskuudessa.

Suomen Olympiakomitean, Suomen Syöpäyhdistyksen ja Suomen Salibandyliiton nuuskan käytön vastainen yhteistyö kuuluu hankkeeseen, jonka pyrkimyksenä on nikotiinituotteiden käytön vähentäminen nuorten keskuudessa. Hanketta toteutetaan sosiaali- ja terveysministeriön Veikkauksen tuotoista myönnetyllä avustuksella.

Viime vuosina yleistynyt nuorten nuuskan käyttö näkyy selvästi myös salibandyssa. Tutkimusten mukaan esimerkiksi 13-20-vuotiaista salibandya pelaavista pojista 21 prosenttia käyttää nuuskaa säännöllisesti.

Nuuskan käytön haitoista ei olla kovin hyvin tietoisia. Nuoret urheilijat pitävät nuuskaa muita päihteitä parempana vaihtoehtona. Tupakan hapenottokykyä heikentävät haitat tiedetään, mutta nuuskan haitat eivät ole yhtä tuttuja.

Nuuska ei kuulu urheilullisiin elämäntapoihin

Nuuskaa käyttävä urheilija antaa vastustajalleen etumatkaa. Toistuvien nikotiiniannosten ja vieroitusoireiden takia nuuskan käyttäjän keho on jatkuvassa rasitus- ja stressitilassa. Nuuskan käyttö heikentää urheilijan palautumista, ja lisäksi sen on todettu lisäävän vammojen riskiä ja hidastavan niistä parantumista.

Suorituskykyhaittojen lisäksi nuuskan käyttö vaarantaa urheilijan terveyden. Pitkäaikainen nuuskaaminen lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin, diabetekseen sekä suun- ja kaulan alueen syöpiin.

Salibandyliitto on mukana taklaamassa nuuskaa pois urheilusta

Suomen Salibandyliitto haluaa olla mukana yhteistyössä taklaamassa nuuskaa pois urheilusta. Kannustamme kaikkia salibandyn parissa toimivia käymään keskustelua nuuskan käytön haitoista, ja muistutamme ettei nuuska kuulu salibandyn toimintaympäristöön.

Nuuskan käytön vastainen kampanjointi on esillä marraskuun salibandyn EFT-turnauksessa 8.-10.11.2019 Hämeenlinnassa, Tampereella ja Vantaalla, sekä Salibandyliiton nettisivuilla ja sosiaalisessa mediassa.

Lisätietoa

Tietoa nuuskasta ja vinkkejä käytön lopettamiseen: fressis.fi ja olympiakomitea.fi (hakusanalla nuuska)

Tutkittua tietoa nuorten urheilijoiden nuuskan käytöstä:

Pelto-Arvo, R., & Palomäki, S. (2017). Nuorten salibandypelaajien nuuskan käyttö ja siihen yhteydessä olevat tekijät. Liikunta ja tiede, 54 (6), 73-80.  

Nuuska nuorten urheilijoiden arjessa -raportti (Syöpäjärjestöjen julkaisut)

Jaa artikkeli