Tässä helmikuun maajoukkueleirit – neljät MM-kisat edessä tänä vuonna

Helmikuussa Eerikkilässä riittää menoa ja meininkiä, kun Suomen salibandymaajoukkueet valmistautuvat ennätysvilkkaaseen arvokisavuoteen 2021.

Vaikka koronavirus ei ole päästänyt otteestaan, maajoukkueissa edetään sitä silmällä pitäen, että tänä vuonna kamppaillaan peräti neljästä MM-kullasta.

Tämän hetken arvokisakalenterin mukaan U19-miesten MM-turnaus järjestetään huhti-toukokuun vaihteessa. U19-naisten vastaava turnaus piti pelata toukokuussa 2020, mutta kahden siirron jälkeen se on tarkoitus järjestää toukokuun alussa. Naisten MM-turnaus on vuorossa marras-joulukuussa ja miesten joulukuulta 2020 siirretty tapahtuma kuluvan vuoden joulukuussa Helsingissä.

Helmikuun alkupäivinä Eerikkilässä leireilevät kaikki neljä edellä mainittua Suomen maajoukkuetta. Lisäksi mukana on U23-miesten maajoukkue sparraamassa MM-kisoihin valmistautuvia U19-miehiä.

– Sekä naisten että miesten U19-leirien osalta on syytä painottaa, ettei ketään haluta pakottaa leireille koronan aiheuttaman huolen takia. Terveydellisistä syistä johtuva poisjäänti leiriltä ei sulje yksinään kenenkään ovia MM-kisoihin, viestittää Salibandyliiton huippu-urheilujohtaja Jarkko Rantala ja jatkaa:

– Kaikki leirille tulevat toimijat testataan etukäteen ja vain negatiivisella tuloksella on mahdollista saapua Eerikkilään. Leireille valitut tulevat saamaan tarkemmat ohjeet testeistä infokirjeen mukana.  Maajoukkueleirit järjestämme vastuullisesti, kuten joulukuussa teimme. Joukkueet eivät ole missään kontaktissa toistensa kanssa pois lukien keskinäiset pelit. Kaikki toimiminen (ruokailut, majoittuminen, pukuhuoneet yms.) Eerikkilässä on joukkueittain täysin eriytettyä muista maajoukkueista, sekä Eerikkilässä mahdollisesti olevista muista ryhmistä.

Ensi vaiheessa julkaisemme helmikuun maajoukkueleirit ja myöhemmin tällä viikolla koko kuluvalle vuodelle suunnitellut leirit ja kansainvälisten pelien kalenterin, joka pitää sisällään muitakin tapahtumia kuin MM-kisat.

Maajoukkueleirit Eerikkilässä, helmikuu 2021
1.–5.2. U19-miehet
3.–4.2. U23-maajoukkue (sparriryhmänä U19-miehille)
4.–7.2. U19-naiset
5.–6.2. Miesten maajoukkue
6.–7.2. Naisten maajoukkue (Suomessa pelaavista koottu)

Seuraavassa maajoukkueiden päävalmentajien mietteitä lähestyvistä leireistä ja kuluvan vuoden näkymistä.

U19-miesten päävalmentaja Jarmo Härmä:
– Helmikuun leiri on viimeinen tapahtuma ennen MM-kisoja ja sinne valmistavaa leiriä. Edellinen pelitapahtuma oli helmikuussa 2020 ja kokonaisena joukkueena on toimittu edellisen kerran pelitapahtumassa marraskuussa 2019.

– On erittäin tärkeää saada yhteisiä kokemuksia toista joukkuetta (MU23) vastaan pelaamalla ja täten mittaroida yhteistoiminnan tasoa sekä yleensäkin päästä vertaamaan pelaajien tämän hetken pelillistä tasoa suhteessa korkeatasoiseen vastustajaan. Varotoimenpiteitä leiriä ennen, sen aikana ja jälkeen ei voi korostaa liikaa. Koronatestit ennen tapahtumaa ovat myös tärkeitä, jotta lähtökohdat ovat otolliset. 

U19-naisten päävalmentaja Jani Lipsanen:
– U19-naisten maajoukkue valmistautuu täysillä toukokuun MM-kisoihin. Ryhmä on ollut edellisen kerran kasassa viime syyskuussa, kansainvälisiä pelejä emme ole päässeet pelaamaan sitten viime vuoden helmikuun, joten koemme tulevan tapahtuman tärkeäksi vaiheeksi kohti toukokuun arvokisoja.

– Vuosi on tämän ikäisille pelaajille pitkä aika ja haluamme siltäkin osin varmistaa missä mennään yksilötasolla, ja että olemme mahdollisimman valmiita, jos ja kun toukokuussa kisataan MM-kullasta.

– Kisojen siirtymisen takia myös valmennuksessa tapahtunut muutoksia ja sen takia on arvokasta päästä näkemään pelaajia yhdessä. Poikkeustilanne asettaa leirille tietysti omat haasteensa, mutta tähän asti maajoukkuetapahtumia on pystytty järjestämään turvallisesti ja siitä halutaan tietysti edelleen pitää kiinni.

Naisten maajoukkueen päävalmentaja Lasse Kurronen:
– Viime MM-kisojen jälkeen oli selvä, että tämä MM-projekti tulee olemaan työntäyteinen, jotta tavoitteeseemme voidaan päästä. Viime vuosi olikin naisten maajoukkueelle katastrofi, pääsimme leireilemään vain neljä päivää.  

– Toivottavasti ensi kesä voidaan pelata ja leireillä suunnitellusti, sinne meillä on varattu hyvin tapahtumia. Aikataulu on tiivis ja niin tulee olemaan ryhmäkin. Tämä on yksi tärkeä näyteikkuna ajatellen kesän leiriryhmän valintaa.  

– Luonnollisesti emme voi tällä kertaa valita ulkomailla pelaavia pelaajia mukaan, mutta toisaalta tämä on nyt erinomainen näytönpaikka F-liigapelaajille. 

 Miesten päävalmentaja Petteri Nykky:
– Kisojen siirto vuodelle eteenpäin vaikuttaa luonnollisesti pelaajavalintoihin. Paljon uusia pelaajia on kilpailemassa MM-kisapaikoista, joten tässä kohdin leiri palvelee tarkoitustaan erittäin hyvin. Samalla osaamme paremmin valmistautua jo tulevan kesän leirityksiin. Ja leiritys on tärkeää maajoukkuetoiminnan uskottavuudenkin kannalta.

Maajoukkueleireille valittujen julkistukset kanavissamme alkavat pikimmiten. Salibandyliiton viestintä jalkautuu uutisoimaan tarkemmin leirikuulumisia niiden ollessa vauhdissa. Lisäksi luvassa on suoria YouTube-lähetyksiä leiriotteluista. Lähetyksistä tarkemmin tuonnempana.

Vuoden 2021 MM-kisat (tämän hetken tietojen mukaan)
U19-miesten MM-kisat: 28.4.-2.5. (Brno, Tshekki)
U19-naisten MM-kisat: 5.-9.5. (Uppsala, Ruotsi)
Naisten MM-kisat: 27.11.-5.12. (Uppsala, Ruotsi)
Miesten MM-kisat: 3.-11.12. (Helsinki)

Kuva: Ville Vuorinen / U19-miesten joulukuun leiri

Jaa artikkeli