Salibanditos_30BlockParty

“Tapahtuma myytiin loppuun viidessä minuutissa” - 30-vuotias Salibanditos järjesti tapahtuman, jota Isojoella ei ole aiemmin nähty

Isojoen monitoimitalolla ja sen pihamaalla koettiin ikimuistoinen viikonloppu, kun IU Salibanditos juhlisti 30-vuotista taivaltaan järjestämällä ”Salibanditos Goes 30BlockParty” -tapahtuman huhtikuun lopussa. Tapahtuma keräsi yhteen niin nykyiset kuin entisetkin pelaajat, sekä lajin ystävät lähialueilta. 

IU Salibanditos on Isojoen Urheilijoiden salibandyseura, joka on perustettu vuonna 1994. Perustajajäsenet Jari Pitkäranta, Janne Pitkäranta, Peter Norrbo ja Jukka Jaakkola aloittivat seuratoiminnan yhteisestä harrastuksesta ja intohimosta lajiin. Alun perin sählystä lähtenyt toiminta laajeni nopeasti salibandyyn, ja seura on kasvanut merkittäväksi osaksi paikallista urheiluelämää.

Tällä hetkellä seurassa on 22 aktiivipelaajaa ja noin 30 jäsentä. Seura pelaa Pohjanmaan 4. divisioonassa ja on tunnettu yhteisöllisyydestään ja vuosittaisista puulaakipeleistä. Salibanditos järjestää vuosittain puulaakipelit, jotka ovat kevään kohokohta sekä pelaajille että yleisölle. Tapahtuma kerää väkeä ympäri lähikuntia ja tuo yhteen nykyiset ja entiset pelaajat.

-Sählyn pelaamisella ensin aloiteltiin, josta sitten siirryttiin salibandyn pariin. Siihen aikaan maalivahdeilla oli vielä räpsät ja pelaajilla mailat ns. puutarhaletkumallia. Salibandy harrastuksena oli silloin kovassa nosteessa, kertoo Salibanditos joukkueen maalivahti Jiri Ruotsalainen seuran perustamisesta ja jatkaa:

-Salibandy on tärkeä osa Isojoen yhteisöä. Laji tarjoaa mahdollisuuden irtiottoon arjesta ja mukavaa yhdessäoloa. Hyvä joukkuehenki täällä Isojoella ja etenkin vuosittaiset puulaakipelit houkuttelee pelaajia myös muilta paikkakunnilta.

Isojoen kunta tarjoaa harjoitusvuorot joukkueelle, joten erillisiä hallimaksuja ei harrastuksessa ole. Seuran oma erikoisuus on se, että Salibanditos on pelannut jo 30 vuotta Salibandyliiton virallisissa sarjoissa, mutta ei ole koskaan pelannut yhtäkään kotiottelua. Syynä tähän on se, että Isojoella ei ole vaatimukset täyttävää pelikenttää. Isojoen monitoimitalolla järjestetään treenit kahdesti viikossa 4v4 pienpelejä pelaten. Salibanditoksen mukaan “nelinelosta tahkotaan treeneissä pienessä askissa ja sitten ollaan sarjapeleissä hukassa isolla kentällä”.

-Mukaan pääsee matalalla kynnyksellä, rahallinen panostus suhteellisen pieni ja laji sopii niin ’’nuorille ja vanhoille’’. Pienen paikan etuina on maksuttomat harjoitusvuorot, listaa Jiri Ruotsalainen.

Salibanditos_puulaakit
Puulaakiturnaus ratkaistiin jatkoajalla Mika Kangaisniemen osumalla Hehtaaripyssyjen voitoksi ja voitto-osuma palkittiin myös “sykähdyttävin hetki” -palkinnolla.
Salibanditos joukkueen maalivahti Jiri Ruotsalainen.
Salibanditos joukkueen maalivahti Jiri Ruotsalainen.

Puulaakiturnaus on vuoden kohokohta 

Salibanditoksen kausi huipentuu vuosittain jo perinteiseen puulaakiturnaukseen. Se kokoaa vuosittain pelaajia Isojoelta ja lähikunnista mukaan tapahtumaan. Tapahtuma myydään vuosittain loppuun viidessä minuutissa ja pelit pelataan 4v4 -otteluiden virallisilla säännöillä. Pelien lomassa myös lapset pääsevät kentälle pelaamaan perinteisen lasten ottelun.

– Puulaakit ovat vuosittain kauden kovimmat pelit. Voisi jopa sanoa, että sarjapeleillä haetaan tuntumaan kevään puulaakeja varten. Tapahtuma myytiin tänäkin vuonna loppuun viidessä minuutissa, sanoo Jiri Ruotsalainen ja jatkaa:

-Tarkkaa tietoa puulaakien aloitus vuodesta ei ole, mutta lähes 30 vuotta niitä on jo pelattu. Tärkeästä perinteestä kertoo myös se, että muun muassa koronavuosina pelattiin, kukin kotoaan, ePuulaakit käyttäen NHL-pleikkapeliä alustana. Tällä tavalla saatiin pidettyä puulaakihenkeä yllä. Pelit striimattiin alustalla ja puheet sekä jatkojuhlat pidettiin etänä kotoa käsin.

Salibanditos goes 30BlockParty toi urheilullista kulttuuria Isojoelle

Tänä vuonna puulaakiturnaus järjestettiin 30-vuotisjuhlien yhteydessä. Salibanditos Goes 30BlockParty oli ainutlaatuinen tapahtuma Isojoella, tarjoten urheilullista kulttuuria ja juhlaa koko yhteisölle. Juhlatapahtuma piti sisällään puulaakiturnauksen, puheenvuoroja, lasten ottelun sekä esityksiä. Puulaakiturnaus ratkaistiin jatkoajalla Mika Kangaisniemen osumalla Hehtaaripyssyjen voitoksi ja voitto-osuma palkittiin myös “sykähdyttävin hetki” -palkinnolla. Lapsille järjestettiin oma lasten turnaus, jossa vastaan asettuivat Salibanditoksen perustajajäsenistä koostuvan joukkueen, Salibanditos (G)Oldiesin. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa.

-Kaikki lapset palkittiin ottelun jälkeen ja pelien lomassa tanssittiin lasten oma disco DJ:n tahtiin. Tapahtuma huipentui monitoimitalolla iltabileisiin, joissa pääesiintyjinä olivat Isojoella ennen näkemättömät artistit Stig ja Jukka Poika. Kaiken kaikkiaan mieletön päivä, jota voidaan muistella vielä pitkään. Salibanditos goes 30BlockParty toi todellakin urheilullista kulttuuria Isojoelle, fiilistelee Salibanditos joukkueen kapteeni Saku Rinta-Kauhajärvi.

Salibanditos Facebook-sivut.

30BlockParty toi urheilullista kulttuuria ja tapahtumatunnelmaa Isojoelle.
Salibanditos goes 30BlockParty iltajuhla.

Sarjoihin ilmoittautuminen on juuri nyt käynnissä! Aikuisten sarjoihin ilmoittautuminen tapahtuu alueellisesti ja sarjakohtaisten aikataulujen mukaan. Ensimmäistä kertaa Salibandyliiton alaisissa sarjoissa pelataan myös 3v3 -otteluita viidessä eri alueellisessa sarjassa.

Kuvat: Mia Perkiö Photography

Teksti: Vilma Pekkala

Jaa artikkeli