Tamperelaisen salibandyn uusi tuuli Cocks teki joukkueesta kaikille yhteisen jutun - tavoitteena tuoda lapsuuden ilo takaisin pelikentille ja olla Suomen ammattimaisin aladivarijoukkue

On maaliskuun alku ja somekanavien syötteet täyttyvät salibandyaiheisista postauksia – on siis kevät ja pudotuspelit ovat täydessä vauhdissa. Huomio kiinnittyy uuteen tiliin, jossa GAMEDAY ja kokoonpano -kuvat kertovat pelipäivistä ja pelaajien iloiset kasvot täyttävät syötteen. Pian tilillä ilmoitetaan, että perustamisilmoitus on jätetty ja joukkue suuntaa kohti Salibandyliiton sarjoja. 

Kyseessä on tamperelaisen salibandyn uusi tuuli, Cocks.

Joukkue kuvailee itseään ilmiöksi, jonka keskiössä ovat yhdessä tekeminen, liikunnan aito ilo sekä toimintaan panostaminen – Cocks haluaa olla Suomen ammattimaisin aladivarijoukkue. Perustamisilmoitus allekirjoitettiin huhtikuussa ja joukkue nähdään ensi kaudella Salibandyliiton alaisissa sarjoissa, joko 5. tai 6. divisioonassa.

Joukkueen takana ovat kaverukset ja perustajajäsenet Jyri Hömmö ja Eetu Vitikainen. Ajatus oman joukkueen perustamisesta nosti päätään Tampereen Spiral-liigan viimeisenä ilmoittautumispäivänä. Ensimmäiset Whatsapp -viestit lähetettiin iltapäivästä potentiaalisille pelureille ja iltaan mennessä kasassa oli 17+2 pelaajan kokoonpano.

Joukkueessa on yksilöitä monista eri piireistä, jonka johdosta harvempi tunsi toisiaan etukäteen. Tahtotilana alusta asti on ollut luoda koko porukalle yhteinen juttu, jossa kaikki saavat vaikuttaa joukkueen toimintaan ja asioihin kuten joukkueen nimeen, logoon, paitaan, harjoitteluun, hankintoihin – kaikkeen, kuvailee joukkueen perustaja-toiminnanjohtaja Jyri.

Kysymys ei olisi voinut tulla parempaan paikkaan, sillä koronavuosien katkaisseen junioriuran jälkeen, palo lajia kohtaan oli herännyt uudelleen. Iso vaikutus oli myös sillä, kun huomasin somesta, kuinka ukot painaa pilke silmäkulmassa hommia ja kuinka omistautuneita yhteisen jutun tekemiselle ollaan.
Heikki-Pekka Juhantalo, Cocks

Joukkue kokosi yhteen hallituksen, joka alkoi suunnittelemaan ja kehittämään toimintaa. Jo ensimmäisessä palaverissa luotiin arvoja, toimintamalleja ja tavoitteita siihen, että – mitä me olemme? Mitä aidosti haluamme harrasteurheilulta? Mitä haluamme seurana olla? Mitkä ovat vahvuutemme ja kehityskohteemme?

Joukkueen brändiä ja kaupallisuutta on lähdetty suunnittelemaan ja kehittämään vahvasti heti alusta alkaen. Tässä Jyri näkee vahvuutena joukkueen laajan moniammatillisuuden ja osaamisen, jota on pystytty hyödyntämään muun muassa tuotteistamisessa, kumppanineuvoitteluissa, markkinoinnissa, ryhmäytymisessä sekä vastuullisuudessa. 

Heikki-Pekka Juhantalo kuvassa vasemmalla ja perustaja Eetu Vitikainen keskellä.
Heikki-Pekka Juhantalo kuvassa vasemmalla ja perustaja Eetu Vitikainen keskellä.

Joukkueesta paistaa läpi se, että jokainen saa osallistua, tuoda panostaan oman osaamisen kautta ja tuntea olonsa merkitykselliseksi. Erityistä joukkueesta tekee myös se, että suurin osa pelaajista ei tuntenut toisiaan ennestään. Tamperelainen Heikki-Pekka Juhantalo tunsi Jyrin juniorisarja-ajoilta ja kiinnostus joukkuetta kohtaan heräsi nimenomaan sosiaalisen median kautta, joka sinetöi päätöksen hypätä mukaan toimintaan.

-Jyri kyseli keväällä, että olisinko kiinnostunut lähtemään mukaan toimintaan. Kysymys ei olisi voinut tulla parempaan paikkaan, sillä koronavuosien katkaisseen junioriuran jälkeen, palo lajia kohtaan oli herännyt uudelleen. Iso vaikutus oli myös sillä, kun huomasin somesta, kuinka ukot painaa pilke silmäkulmassa hommia ja kuinka omistautuneita yhteisen jutun tekemiselle ollaan.

Myös Miika Rajakallio lähti mukaan toimintaan peli-ilon ja yhdessä tekemisen innoittamana. Laji oli Miikalle ennestään tuttu nuoruusvuosilta, mutta harrastus jäi tavoitetason noustessa ja nuoren miehen motivaation laskiessa.

-Suuressa roolissa on nimenomaan tämän nuoruuden peli-ilon takaisin tuominen salibandykentille ilman, että mailaa tarvitsee turhan tosissaan puristaa tai menestymisestä ottaa paineita, fiilistelee Miika ja jatkaa:

-Toiminta antaa paljon energiaa arkeen liikunnan ilon sekä yhteisöllisyyden kautta. Kukko-joukkueen kautta olen päässyt tutustumaan moneen itselle entuudestaan tuntemattomaan kasvoon sekä syventämään ystävyyttäni yhteisen asian äärellä. Yrittäjyydestä innostunut puoleni onnauttinut erittäin paljon Cocks-brändin rakentamisesta ja olen päässyt hyödyntämään myös kaupallista osaamistani.

Myös Heikki-Pekka nostaa esiin sen, että arkeen on saanut innostavaa ja monipuolista tekemistä sekä kipinä harrastamiselle on syttynyt taas vuosien tauon jälkeen. Unohtamatta vajaata parikymmentä uutta ystävää.

Miika Rajakallio vasemmalla ja perustaja Jyri Hömmö kuvassa keskellä.
Miika Rajakallio vasemmalla ja perustaja Jyri Hömmö kuvassa keskellä.

Joukkueen kesäsuunnitelmissa ovat säännölliset tapaamiset, joissa pidetään hauskaa ja liikutaan yhdessä. Tällä hetkellä suosiossa on pelit Kalevan liikuntapuistossa sijaitsevan ulkosalibandykaukalossa, mutta koripallo, beach volleyball, jalkapallo ja frisbeegolf tulevat varmasti myös tutuiksi. Kesällä joukkue käy myös kumppanuusneuvotteluja. 

Vaikka kuukausia on vasta muutama takana, on toiminta on lähtenyt vauhdilla käyntiin ja joukkueen arvomaailma tulee vahvasti esille kaikissa keskusteluissa – yhteisöllisyys, vastuullisuus ja tavoitteellisuus. Kysyimme perustaja-toiminnanjohtaja Jyriltä, millaisia vinkkejä he antaisivat muille joukkueen perustamista miettiville. Tässä Jyrin viisi vinkkiä:

  1. Istukaa alas ja käykää keskustelua siitä mitä joukkueenne/seuranne haluaa olla ja miten sinne päästään – tavoitteellisuus.
  2. Tehkää joukkueestanne kaikille yhteinen juttu ja antakaa koko joukkueelle mahdollisuus osallistua aivan kaikkeen. Tärkeintä että mahdollisuus vaikuttaa on annettu. Tällä luodaan yhteinen juttu, johon kaikkien on helppo hypätä ja sitoutua. 
  3. Käyttäkää aikaa ja resursseja myös ryhmäytymiseen.
  4. Mielekkyyttä ja intoa lisää myös toiminnan monipuolisuus. Pelaaminen on treeneissä kivaa, mutta käy pidemmän päälle yksitoikkoiseksi eikä kehitä määräänsä pidemmälle.
  5. Panostakaa rohkeasti viestintään ja joukkueen ilmeeseen myös somessa! Sillä ei ole väliä onko aiheesta aiempaa kokemusta – samasta pisteestä kaikki tekijät ovat lähteneet. Hakekaa inspiraatio muista seuroista esim. pääsarjatasolta ja tehkää niistä omat versionne. Näin pääset alkuun, jonka jälkeen myös teillä on antaa mm. kumppanineuvotteluihin jo paljon enemmän kättä pidempää kuin pelkkä pelipaitanäkyvyys.

Cocksin matkaa Salibandyliiton sarjoissa pääset seuraamaan heidän Instagramissa, Facebookissa ja YouTubessa. Joukkueyhteys: Jyri Hömmö, puh 050 4389288, cockstampere@gmail.com.

Kuvat: Jyri Hömmö ja Hanna Pyöriä

Jaa artikkeli