Tampereella olosuhteetkin kohentuvat kohinalla

Tampereen Classic, sekä miesten että naisten hallitseva Suomen mestari, otti odotetusti runkosarjavoiton molemmissa pääsarjoissa. Tampere jyrää salibandyssa muutenkin, sillä kaupunkiin on lyhyen ajan sisällä valmistunut kaksi mittavaa yksityistä hanketta, jotka oleellisesti parantavat lajin olosuhteita paikkakunnalla.

Viime elokuussa käyttöönotettu AutoCenter Areena (ylempi kuva) ja vuodenvaihteessa valmistunut Kauppi Sports Center (alempi kuva) sijaitsevat noin neljän kilometrin päässä toisistaan. AutoCenter Areena on jo koko pian päättyvän kauden ajan ollut Kooveen miesten ja naisten liigajoukkueiden kotiareenana. Kesken kauden valmistunut Kauppi Sports Center odottaa salibandyn ottavan ensi kaudesta alkaen vankkaa jalansijaa kattonsa alta.

Linnainmaalla sijaitseva AutoCenter Areena on kahden salibandykentän halli, jonka Koo-Vee Edustus Oy on vuokrannut kymmenen vuoden sopimuksella käyttöönsä. Katsomokapasiteetti on noin 1000 henkilöä.

– Suurin osa Kooveen salibandytoiminnoista on keskitetty AutoCenter Areenaan, halliyhtiön hallituksen puheenjohtaja ja Kooveen salibandyjaoston johtokunnan jäsen Jukka Lintula kertoo.
– Päiväaikoja ja ns. lepakkovuoroja vuokrataan eteenpäin ulkopuolisille. Päiväaikoja vuokraavat eritoten koulut.

Melkoinen synergiaetu

AutoCenter Areenan molemmissa salibandykaukaloissa on yhdistelmäjoustava Taraflex-pinnoitteinen lattia. Parasta nykyaikaa edustaa myös areenan videointijärjestelmä, joka mahdollistaa myös live-lähetykset sekä hidastukset useammastakin kulmasta.
Areenassa ovat myös Kooveen salibandyorganisaation toimisto- ja kokoustilat, ja myös seuran varustesäilytys on keskitetty saman katon alle.

– AutoCenter Areena tarjoaa meille melkoisen synergiaedun, toteaa Kooveen vt. toiminnanjohtaja Jari Fagerström.
AutoCenter Areenan tarjoamista massiivisista fasiliteeteista huolimatta Kooveen salibandytoiminta ei sinne kokonaisuudessaan mahdu.
– Junioritoimintaa meillä on edelleen muuallakin. Mutta jokainen seuramme jäsen pääsee vähintään kerran viikossa harjoittelemaan AutoCenter Areenan tarjoamissa laatuolosuhteissa, Fagerström kertoo.

Syksyllä kaikki on toisin

Kauppi Sport CenterNimensä mukaisesti Kaupin kaupunginosassa, Tampereen yliopistollisen sairaalan alueen pohjoispuolella sijaitseva Kauppi Sports Center on AutoCenter Areenaa monipuolisempi liikuntakeskus. Kolmesta salibandyn kannalta täysmittaisesta monitoimikentästä kahden lattia on yhdistelmäjoustava Taraflex-pinnoitteinen. Kolmannessa on parketti, mutta sekin on tarvittaessa helposti muunnettavissa salibandykäyttöön.

Kauppi Sports Centerissä on tällä kaudella pelattu pääsarjapelejä vain futsalissa, kun sekä Ilves FS:n miehet että naiset ovat ottaneet sen kotiareenakseen. Kauppi Sports Centerin toimitusjohtaja Sami Joru uskoo kuitenkin, että jo ensi talvikaudella kaikki on toisin, nimenomaan salibandyn suhteen.

– Sellainen on tahtotila. Salibandyliiton kanssa olemme jo keskustelleet tiettyjen turnausten pelaamisesta Kauppi Sports Centerissä. Tietysti haluamme myös paikallisten seurojen löytävän tästä itselleen kotiareenan, Joru sanoo.
– Salibandykenttämme on jo pelimiesten toimesta testattu ja erittäin hyviksi todettu.
Alakerran kolmen täysimittaisen kentän lisäksi toisesta kerroksesta löytyy pienempi, 45 metriä pitkä ja 18 metriä leveä kenttä, jota voidaan käyttää salibandynkin harjoittelualueena.

Salibandyliittokin vuokralaisena

Kauppi Sports Centerin normaali yleisökapasiteetti on noin 1100 istumapaikkaa, mutta tarvittaessa katsomotiloja saadaan laajennettua 1500 hengelle. Salibandyn ja futsalin lisäksi areenasta löytyvät fasiliteetit lentopallon, koripallon ja sulkapallon pelaamiselle sekä muun muassa kamppailulajien harrastamiselle. Kauppi Sports Centerin tiloissa toimii myös liikuntapainotteinen päiväkoti, noin 3000-neliöinen Well Gym -kuntosalikokonaisuus ja työterveysasema.

Salibandyliiton Sisä-Suomen aluetoimisto on pitänyt majaansa 1.2.2018 lähtien Kauppi Sports Centerin vuokralaisena muutaman valtakunnallisen urheilujärjestön, urheiluseuran ja liikunnan aluejärjestön tavoin. Vappuna valmistuva elämyspuisto tuo sekin Kauppi Sports Centeriin omanlaisensa liikuntamahdollisuudet.

Poistumaakin tiedossa

Kauppi Sports Centerin rakennuttajana toimi Aki Hyrkkönen Oy.
– Tämä oli ensimmäinen varsinainen liikuntapaikkaprojektimme, mutta ei rakennusvaiheessa tullut vastaan minkälaisia yllätyksiä, kokenut rakennusurakoitsija Aki Hyrkkönen myhäilee ja uskoo hänkin uuden liikunta- ja urheilukeskuksen hyvinkin pian palvelevan suuria salibandymassoja.
– On selvää, että salibandyn harrastajien osuus Kauppi Sports Centerin käyttäjäkunnasta tulee jo ensi syksystä alkaen olemaan aivan toista luokkaa kuin tällä hetkellä.

Jos ovat salibandyolosuhteet Tampereella viime aikoina kohinalla kohentuneet, niin on kaupungista katoamassakin ainakin yksi perinteinen salibandyareena, kun Kalevassa sijaitseva Classicin kotihalli, Tampere Areena, tullaan muutaman vuoden sisällä purkamaan uuden valtaväyläliittymän ja kerrostaloasuntojen tieltä.

Teksti: Matti Hannula
Kuva: Jari Kinnunen

Salibandyliiton vaikuttamistyön perusteet kumpuavat Salibandystrategiasta ”Visio 2028”:

Yhteiskunnan mahdollisuudet olla luomassa hyvinvointipalveluita kansalaisille ovat jatkossa yhä rajallisemmat. Haluamme olla mukana tekemässä yhteistyökunnistamme parempia ja viihtyisämpiä paikkoja asua ja elää edesauttamalla henkilöiden omaa kykyä ja halua pitää omasta hyvinvoinnistaan parempaa huolta.

Salibandy on enemmän kuin urheilua. Lisäämme hyvinvointia salibandyn avulla. Olemme aktiivinen toimija suomalaisen yhteiskunnan hyvinvoinnin rakentamisessa sekä kansainvälisessä salibandy-yhteisössä. Tiedostamme oman yhteiskunnallisen vastuumme ja toimimme sen mukaisesti.

Omalla aktiivisella toiminnalla vaikutamme omamme ja suomalaisen urheilun tulevaisuuteen ja asemaan. Salibandy on laajasti arvostettu ja sillä on vahva paikallinen asema tehtäessä liikunta- ja terveyspoliittisia päätöksiä. Meitä kuunnellaan.

Olemme alueellisesti aktiivinen paikallinen toimija ja vahvistamme alueellisten toimijoiden asemaa eri puolilla Suomea salibandyn tarpeisiin liittyvissä kysymyksissä. Salibandyllä on laaja maakunnallinen vaikuttajaverkosto. Salibandya koskevat päätökset tehdään oikeiden tietojen pohjalta. Edistämme salibandyn esillä oloa, jotta lajin myönteinen vaikuttavuus sen toimintaympäristöön tulee huomioiduksi ja lajin tarpeet kuulluksi. (Salibandystrategia – Visio 2028)

Jaa artikkeli