Sysmässä pantiin tuulemaan – ulkoalusta toteutui paikallisten toimijoiden yhteisen kädenojennuksen tuloksena

Upouusi ulkokenttä komistaa nyt Sysmän raittia, kiitos paikallisten tukijoiden.

Sysmäläinen salibandyn erikoisseura Bandy Boys -88 on hankkinut Floorbee-multisport-alustan. Hankinnan kustannuksista peräti 80 prosenttia tuli lahjoituksina paikallisilta yhteistyötahoilta. Nyt kaukalo on paikalliselle nuorisolle paljon aiempaa houkuttelevampi lähiliikuntapaikka.

Lue myös: Pidot paranivat Pöytyällä – ulkokaukalo veti heti väkeä kuin kärpäspaperi

Hanke käynnistettiin noin vuosi sitten.

– Seuramme hallituksen kokouksessa tehtiin ehdotus pelialustan hankkimisesta, koska meillä on aika paljon pieniä junioreja ja kesäpelaaminen koulun pihassa asvalttikentällä vanhassa kaukalossa on ollut melko vilkasta, valottaa BB-88:n puheenjohtaja Jari Häkkinen lähtökohtia.

Seurassa päätettiin panna saman tien toimeksi.

– Teimme avustusanomuksen sekä pitkäaikaiselle pääsponsorillemme Järvi-Hämeen Osuuspankille että Sysmä Itte -säätiölle. Loppuvuodesta molemmilta tuli vihreää valoa.

Myös kansainvälisen Lions Clubin paikallisjärjestö Sysmän Leijonat ja Sysmän Rotaryklubi suhtautuivat BB-88:n hankkeeseen myönteisesti ja kantoivat oman arvokkaan lisänsä kekoon. Niin oli tavoiteltu lahjoituspotti, 9000 euroa, kasassa. Siitä kaksi kolmasosaa tuli OP:lta ja Itte-säätiötä, yksi kolmannes Leijonilta ja rotareilta.

– Omasta takaa meillä oli omalla ”juhlatilillä” kolmisen tonnia, jotka oli jo aiemmin päätetty sijoittaa siinä vaiheessa, kun riittävän järkevä hanke tulee eteen, Häkkinen kertoo.

Vanhat laidat toistaiseksi

Pelialustan, joka on nyt kokonaan seuran omaisuutta, hinta oli vajaat 12 000 euroa. Kun keväällä tuli kauan odotettu päätös Sysmän uuden koulurakennuksen paikasta, teki BB-88 kunnalle anomuksen pelialustan tilapäisestä paikasta vanhan koulun pihalla olevalle aidatulle koripallokentälle. Kunnan kanssa on sovittu, että se varaa tulevan koulun piha-alueelta paikan kentälle.

Pelialusta ehti Sysmään kesäkuun alussa ja koottiin oitis talkoilla.

– Aluksi oli tarkoitus ostaa uudet laidatkin, mutta katsoimme, että saamme isomman pelialustan, jos tyydymme vanhoihin, hallissa aiemmin olleisiin laitoihin, puheenjohtaja Häkkinen perustelee ratkaisua.

– Tavoitteena on saada uudet laidat tavalla tai toisella kustannettua sitten, kun pelialusta parin vuoden päästä siirretään uuden koulun alueelle.

Heti kovassa käytössä

BB-88:n onneksi kaikki sen yhteistyötahot olivat sellaisia, ettei koronaepidemian mukanaan tuomilla taloudellisilla hankaluuksilla ollut kohtalokkaita vaikutuksia.

– Ja ne kaikki ovat perinteisesti olleet mukana tukemassa erityisesti nuorison vapaa-ajan toimintaa tukevia paikallisia hankkeita, Häkkinen huomauttaa.

Sysmän ulkoalustaJos oli asfalttipohjainen salibandykenttä kovassa käytössä, niin vielä paljon kovemmassa on jo heti ensimmäisinä viikkoina ollut uusi multisport-alusta.

– Tietyt kellonajat on varattu joukkueille, muut ajat ovat vapaasti kaikkien käytettävissä.

Kenttä on aidattu vajaa pari metriä korkealla teräsverkolla, missä on pieni sisäänkäyntiportti.

– Mopolla ei kentälle pääse tekemään ylimääräisiä ympyröitä. Kameravalvontaa on kuitenkin mietitty, Häkkinen sanoo.

Sopii muillekin lajeille

Multisport-alusta soveltuu nimensä mukaisesti monelle pallopelille. Monilajisuus oli avainsana myös avustustenhakuprosessissa.

– Ajatuksena on sitten uuden koulun pihalle sijoittaa kentän ulkopuolelle päätyihin koripallotelineet ja mahdollistaa myös lentopalloverkon virittäminen keskiviivalle. Lentopalloilijat toki pelaavat kesäisin mieluummin beach volleya, Häkkinen tietää.

– Vuokratuotot eivät kuitenkaan ole lähtökohtaisesti ajatuksena tässä, vaan se, että paikallinen nuoriso käyttäisi tätä mahdollisuutta ja käyttäisi sitä nimenomaan asiallisesti. Alustasta voisimme korkeintaan hyötyä taloudellisesti siinä mielessä, että voisimme vuokrata sitä tilapäisesti muualle siirrettäväksi. Alustan kasaamisessa ei meiltä mennyt noin kymmenen hengen talkooporukalla kuin runsaat kaksi tuntia.

Pitkä historia

BB-88:ssa on jäseniä tätä nykyä hieman yli sata. Junioritoiminta on edelleen vireää. Kakkosdivariin vastikään täydennysmenettelyn myötä nousseella BB-88:n miesten edustusjoukkueellakin on uudella alustalla pari harjoitusvuoroa viikossa.

– Toisella vuorolla mukana on harrastepelaajiakin, joilla on myös oma vuoronsa, Häkkinen kertoo.

Miesten edustusjoukkueen tulevan kauden kokoonpanokin alkaa olla jo kasassa.

– Mutta ei muutama uusi pelaaja lisää olisi silti pahitteeksi, Häkkinen toteaa.

– Kakkosdivarissa olisi tarkoitus menestyä jatkossakin.

Bandy Boys -88 on Suomen ensimmäisiä salibandyn erikoisseuroja. Perustamistaan edeltävällä kaudella, 1987–88, se oli jo pelannut Salibandyliiton sarjoissa nimellä Pertunmaan Tikkakerho.

– Alkuvuosina seura oli rekisteröity Pertunmaalle. Silloin pääosa pelaajista oli Pertunmaalta ja Hartolasta, vain muutamia Heinolasta ja Sysmästä, puheenjohtaja Häkkinen kertaa noin 30 vuoden takaisia vaiheita.

– 1990-luvun puolivälissä Pertunmaalta ja Hartolasta loppuivat harrastajat ja seuran kotipaikaksi muutettiin Sysmä, kun lähes kaikki harrastajat olivat sysmäläisiä.

Teksti: Matti Hannula
Kuvat: Bandy Boys -88

Jaa artikkeli