Sveitsin vuoro taipua alle 19-vuotiaille – "Tämä oli tärkeä ja onnistunut tapahtuma"

Suomen U19-poikien toinen voitto Altdorfin kolmen maan turnauksessa tuli Sveitsistä lukemin 7-3.

Suomen alle 19-vuotiaat hakivat viikonloppuna Sveitsin Altdorfista tyylikkään turnausvoiton. Sunnuntaina kolmen maan turnauksen päätösottelussa vastassa oli Sveitsi, joka hävisi Suomelle 3–7.

Vastus oli Suomelle huomattavasti tiukempi kuin lauantaina murskattu Tšekki. Tämä kuvaa hyvin salibandyn yllätyksellisyyttä, sillä perjantaina Tšekki oli kukistanut Sveitsin.

– Aika samansuuntainen peli oli kuin Tšekkiä vastaan. Hallittiin pallolla ihan hyvin, mutta emme löytäneet keinoja päästä maalipaikoille. Sveitsi puolusti tiukasti ja iski vastaan vaarallisesti. Pelitapahtumiltaan tämä oli paljon tiukempi peli, vastuuvalmentajana reissulla toiminut Stefan Korhonen sanoi.

Suomi sai enimmät maalipaikkansa korkealla karvauksella ja sitä seuranneilla riistoilla. Hitaammilla hyökkäyksillä väyliä ei niin hyvin löytynyt.

– Välillä se oli pelinopeudesta kiinni ja välillä ei ollut jatkumoita hyökkäysalueella. Teimme myös hätäisiä ratkaisuja. Pallollinen peli ei ollut tänään niin laadukasta, Korhonen ruoti.

– Maalipaikat saatiin pallottoman pelin ansiosta, korkea karvi toimi hyvin. Jätkät lukivat siinä kohti peliä tosi hyvin.

Toisessa erässä Suomi kokeili matalampaa karvausta, ja Sveitsi pääsi pitämään enemmän palloa. Maaleja ei nähty kumpaankaan päähän. Kokeilu oli tarpeellinen, mutta kolmanteen erään lähdettiin taas riistot mielessä.

– Jätkillä oli vielä halukkuutta lähteä korkeaan karviin.

Suomi johti tässä vaiheessa vain maalilla, mutta päätylankusta lähtenyt karvaus tuotti avopaikat Benjamin Tenhoselle ja Joel Lahtiselle. Näiden osumien turvin voittajaa ei tarvinnut enää jännittää.

– Molempien pelien parhaat jutut tulivat niistä. Siellä kun riistää pallon, niin se on nopeasti maalipaikka.

Turnauksen päättäminen voittoon oli tietenkin mieleen koko ryhmälle, mutta vielä tärkeämpää oli hioa pelitapaa ja saada kokemusta MM-kisoja ajatellen.

– Tämä oli ensimmäinen tapahtuma, jossa oli pelkästään tulevia kisapelaajia. Tavallaan startti, vaikka aloitimmekin jo viime vuoden puolella isolla porukalla, Korhonen sanoi.

Alle 20-vuotiaiden MM-kisat pelataan toukokuussa 2021 Tšekissä. Vaikka Ruotsi ei ollutkaan mukana kolmen maan turnauksessa, oli tapahtuma erittäin tarpeellinen tämän projektin kannalta.

– Ne pelilliset teemat, joita kävimme läpi, niitä päästiin toteuttamaan. Osaa toteutettiin todella hyvin, osassa jäi parannettavaa. Joukkue tuntee nyt paremmin toisensa ja mekin saimme infoa jätkistä. Tärkeä ja onnistunut tapahtuma, Korhonen listasi reissun antia.

– Hienoa, että saatiin tällainen kolmen maan turnaus. Tällaista ei ole aiemmin ollut. Tärkeitä kokemuksia pelaajille, kun pääsee peilaamaan kansainväliseen tasoon.

Suomi oli pelillisesti edellä molempia vastustajiaan. Tšekin murskajaisiin vaikutti toki sekin, että joukkueesta puuttui muutama ikäluokan huippupelaaja.

– Hyvät kaksi peliä, joissa olimme molemmissa kuskin paikalla, Korhonen vielä summasi MM-projektin nykytilan.

Myös pelaajille reissu oli mieleen. Kapteeni Viljami Järvikangas viihtyi viikonloppuna Altdorfissa.

– Hienoa oli päästä pelaamaan. Hyvä halli ja muutenkin hieno kaupunki, jossa olimme, SPV:n puolustaja sanoi.

Järvikangas oli tyytyväinen myös matkaseuraan ja turnauksen pelilliseen antiin.

– Lähennyimme joukkueen kanssa ja tunnetaan taas paremmin toisemme. Mielestäni pystyimme aika hyvin toteuttamaan tavoitteita, joita kävimme Helsingissä läpi pari päivää treenattuamme.

Hän puhui selvästi samaa kieltä valmennuksen kanssa, sillä samat asiat toistuvat vastauksessa kysymykseen näistä tärkeimmistä teemoista.

– Tavoite oli lähteä rytmittämään peliä pallolla ja ilman palloa. Kokeilimme korkeaa karvausta, ja se onnistui eilen todella hyvin ja tänäänkin aika hyvin, vaikka enemmän parannettavaa jäi. Kokonaisvaltaisesti hyvin onnistuttiin. Järvikangas arvioi.

Pelkästään korkealla karvauksella ei MM-projektia viedä läpi. Järvikangas muistuttaa, että kansainvälisissä turnauksissa on hyvä kokeilla kaikenlaista.

– Tuodaan eri variaatioita, jotta pystymme mukautumaan vastustajien pelitapoihin.

Moni ikäluokan pelaajista on jo pelannut Salibandyliigassa tai harjoittelee vähintäänkin ringissä mukana. Maajoukkuepelit nostavat ennestäänkin tavoitteellisten urheilijoiden motivaatiota.

– Tuo paljon energiaa, että pääsee välillä mittaamaan omaa tasoa kansainvälisesti. Se tuo arkitekemiseen paljon virtaa ja tavoitetta, Järvikangas päätti.

Salibandya, Altdorf, Sveitsi

Kolmen maan turnaus (Suomi, Sveitsi, Tšekki)

Sveitsi–Suomi 3–7 (2–3, 0–0, 1–4)

1. erä: 6.36 Jesper Silvonen 0–1, 12.28 Severin Ott (Gian Mühlemann) 1–1 yv, 13.55 Jere Koistinen (Joel Lahtinen) 1–2, 14.45 Mike Gerber (Dario Gmur) 2–2, 19.14 Patrik Korpiniemi (Oliver Sillanpää) 2–3.
2. erä: Maaliton.
3. erä: 44.20 Benjamin Tenhonen 2–4, 47.59 Lahtinen (Koistinen) 2–5, 50.09 Aaro Kuusela (Aarne Rissanen) 2–6, 51.40 Matteo Steiner (Julian Nigg) 3–6, 59.34 Otto Kilpi (Daniel Kortetmäki) 3–7 yv.

Torjunnat:
Janis Schwartz Sveitsi 11+3+3=17.
Juuso Jokisalo Suomi 2+2+12=16.

Jäähyt: Sveitsi 2×2 min, Suomi 2 min.

Erotuomarit: David Geiser ja Henrik Nilsson, Ruotsi.

Yleisöä: 700.

Suomen parhaana palkititin Jesper Silvonen.

Teksti: Erno Rautarinta
Kuva: Michael Peter / Swiss Unihockey

Jaa artikkeli