Superfinaalissa epäselvät maalitilanteet tarkastetaan videolta

Suomen Salibandyliitto on saanut kansainväliseltä salibandyliitolta (IFF) luvan videotarkistusten käyttöön miesten sekä naisten Superfinaaliotteluissa. Videotarkastukset ovat olleet mahdollisia Superfinaaleissa myös kahtena edellisenä vuotena.

Videotarkastussäännöt määrittelevät mitä, milloin ja miten videolta voidaan tarkistaa.

– Videotarkastuksia käytetään käytännössä neljään asiaan; tarkistettaessa onko pallo ylittänyt maaliviivan, onko pallo ylittänyt maaliviivan peliajan sisällä, onko pallo ylittänyt maalitolppien välisen alueen sellaisessa tapauksessa, missä maali on siirtynyt paikoiltaan tai onko maalin tehnyt pelaaja maalintekohetkellä maalivahdin alueella, kertoo Salibandyliiton pääsarjapäällikkö Jyrki Paajanen.

– Videotarkastuksesta päättävät aina erotuomarit ja myös lopullisen ratkaisun maalin hyväksymisestä tai hylkäämisestä tekevät erotuomarit. Joukkueilla ei ole mahdollista pyytää videotarkastuksia eikä videolta tarkastella muita tilanteita kuin edellä mainittuja epäselviin maalitilanteisiin liittyviä tilanteita, Paajanen kertoo.

Videotarkastuksia on Superfinaaleissa käytetty kerran, kun kevään 2016 naisten finaalissa tarkistettiin ensimmäisen erän loppuhetkillä tullut maali.

– Maalikamerat sijaitsevat hallin kattorakenteissa ja videokuva on yhdistetty pelikelloon. Tiheän frameraten kamerakuvasta nähdään pysäytyskuvina pallon sijainti tuhannesosasekuntien tarkkuudella, kertoo Paajanen

– Keväällä 2016 Classicin ja NST:n välisessä naisten finaalissa pallo ylitti maaliviivan ensimmäisen erän loputtua 0,316 sekuntia erän päättymisen jälkeen.

Videotuomarina Superfinaalissa toimii kahden edellisen kevään tapaan kokenut liigaerotuomari Rainer Ehro. Hartwall Areenan videotarkastusjärjestelmät ovat Ehrolle erittäin tutut, sillä hän toimii videotuomarina myös Jokerien KHL:n kotiotteluissa.

– Videotuomarin toimipiste on hallin katonrajassa sijaitseva aitio, jossa hänellä on käytössään niin maalikameroiden kuin TV-lähetysautosta tuleva videokuva. Erotuomarit saavat suoran yhteyden videotuomariin tarvittaessa toimitsija-aitiossa olevalla puhelimella. Erotuomarit, varatuomarit ja myös otteluihin asetellut otteluvalvojat koulutetaan videotuomarijärjestelmään Superfinaalipäivänä, pääsarjapäällikkö Paajanen kertoo.

Runkosarjan otteluihin ei suunnitella videotarkastuksia

Videotarkastusten käyttämisestä laajemmin Salibandyliigan otteluissa keskusteltiin miesten liigajoukkueiden helmikuisessa kehitystapaamisessa.

– Joukkueilta saatu palaute oli varsin yksimielinen. Sen perusteella muihin liigaotteluihin emme lähde kehittämään videotarkastusjärjestelmää lähivuosina, Jyrki Paajanen toteaa.

– Elämme aikoja, jolloin tekniset ratkaisut kehittyvät ja uudenlaisia sovellutuksia ja läpimurtoja syntyy jatkuvasti. Salibandy on moderni laji, joka pystyy tarvittaessa nopeisiinkin uusien innovaatioiden käyttöönottoon, mikäli sellainen lajia palvelee. Videotekniikan hyödyntämisen osalta liigaseurojemme näkemys oli selkeä, joten videotarkistusten tuominen muihin otteluihin kuin Superfinaaliin ei ole tällä hetkellä ajankohtaista, Paajanen päättää.

Linkki: Videotuomarisäännöt (.pdf)

Jaa artikkeli