Super Cupista uusi traditio salibandyyn – "konsepti tarjoaa monia mahdollisuuksia"

Super Cup pelataan viikko ennen Salibandyliigakauden alkua.

Historian ensimmäinen salibandyn naisten ja miesten Super Cup pelataan lauantaina 12. syyskuuta 2020 eli viikko ennen Salibandyliigakauden alkua. Super Cupista on tarkoitus tehdä vuosittainen traditio salibandyyn kiertopalkintoineen.

Uudessa Super Cupissa kohtaavat kuluvan kauden Salibandyliigan Suomen mestari ja Suomen Cupin voittaja. Mikäli sama joukkue voittaa molemmat kilpailut, Suomen mestarin vastustaja on Suomen Cupin finaalin hävinnyt osapuoli.  Pelipaikkakunta on vielä avoin, mutta ideana on, että se pelataan neutraalilla paikkakunnalla, jossa ei ole liigajoukkuetta omasta takaa.

– Täytyy olla rehellinen ja sanoa, että ideaa Super Cupiin on haettu Englannissa pelattavasta Charity Shieldsista, jossa FA Cupin mestari kohtaa Valioliigan mestarin ennen liigan alkua. Super Cup ei ole näytösottelu tyyliin NHL All Stars, joka päättyy 10-10 ja kaikilla on hauskaa, vaan tässä kamppaillaan tosissaan ja pelataan aidosti kunniasta. Super Cupiin tulee kiertopalkinto, jota voittajaseurat voivat ylpeästi esitellä ja liittää tittelin meriittilistaansa, kiteyttää SSBL Salibandy Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Nurminen (kuvassa) Super Cupin luonteen.

Samalla hänen mukaansa nostetaan myös Suomen Cupin arvoa, sillä Super Cupissa pelaa varmuudella Suomen Cupin finaaliin selviytynyt joukkue. Erotuomareina Super Cupissa toimivat liigajoukkueiden kauden erotuomareiksi äänestämät oikeudenjakajat.  

Paitsi uusi kilpailullinen haaste seuroille, Super Cupilla tavoitellaan myös laajempaa huomiota alkaviin naisten ja miesten Salibandyliigoihin.

Kimmo Nurminen– Olemme viime vuosina pitäneet säännöllisesti medialle suunnattuja infotilaisuuksia ennen kauden alkua ja saaneet niissä tietyn määrän mediahuomiota Salibandyliigoille, mutta nyt olemme ajatelleet, että voisimme tehdä tämän hiukan eri tavalla ja saada paremman näkyvyyden näille Super Cupin yhteydessä, Nurminen visioi.

Viihteellisyyttä ei myöskään aiota unohtaa.

– Kun paikalla ovat niin naisten kuin miesten liigajoukkueet, päävalmentajat ja seurojen pelaajia, voimme hyödyntää pelaajia vaikkapa tekniikkakilpailujen muodossa ja saada mielenkiintoista sisältöä Super Cupin erätauoille, hän kertoo.

Konseptiin olennaisena osana liittyy myös se, että Super Cup pelataan paikkakunnalla, jossa ei ole liigaseuraa.

– Tämä on merkittävä asia lajimarkkinoinnin näkövinkkelistä, ja josta liigaseurat ovat olleet varsin yksimielisiä. Kaupunkiyhteistyössä oleellista on paikkakunnan vahva tahtotila olla kumppaninamme järjestämässä tapahtumaa, jossa paikalla ovat kaikkien naisten ja miesten liigaseurojen edustajat. Julkistamme Super Cupin paikkakunnan tämän kilpailukauden aikana, kenties pudotuspelivaiheessa.

– Jatkossa tarkoituksena on, että tuleva paikkakunta voitaisiin julkistaa Super Cupin yhteydessä jo vuosi ennen seuraavaa tapahtumaa. Näin saataisiin jatkumoa ja kaupallista kulmaa järjestelyihin jo hyvissä ajoin. Super Cupiin voimme kutsua paikallisen elinkeinoelämän vaikuttajia tutustumaan salibandyyn. Myös Salibandyliitto voisi toteuttaa valmentaja- ja erotuomarikoulutuksia samassa yhteydessä, Nurminen valottaa monia mahdollisuuksia.
 
Ensi vuoden toukokuun alussa Salibandyliiton ja SSBL Salibandy Oy:n työnjaon muuttuessa, Oy saa Super Cupista uuden tuotteen portfolioonsa miesten ja naisten Salibandyliigojen lisäksi. Ensimmäiset pari-kolme vuotta Nurmisen käsityksen mukaan menee vielä Super Cupin konseptin hakemisessa. Ensi vaiheessa rahapalkintoja ei Super Cupin finalisteille ole luvassa, mutta tätäkään mahdollisuutta toimitusjohtaja ei sulje pois.

– Samalla tavalla kuin TEHO Sport Suomen Cup, myös Super Cup on kaupallistettavissa ja nimettävissä sponsorin mukaan. Ajatuksena on, että tähän saadaan kaupallinen yhteistyö linkitettyä, jolloin on hyvin mahdollista, että pystymme seuroille saamaan pelipanokseen muutakin porkkanaa kuin pokaali ja kunnia. Kyllähän se nostaa intensiteetin tasoa. Jos rahapalkkiot tulevat, ne ovat tismalleen samansuuruiset naisille ja miehille, Kimmo Nurminen linjaa.  

Super Cup lyhyesti
* 1. Super Cup pelataan lauantaina 12.9.2020, pelipaikkakunta ilmoitetaan myöhemmin
* Super Cupissa kohtaavat kauden 2019-20 Suomen mestari ja Suomen Cupin voittaja
* mikäli sama joukkue on voittanut molemmat kilpailut, Suomen mestarin vastustaja on Suomen Cupin finaalin hävinnyt osapuoli
* SSBL Salibandy Oy määrittelee pelipaikan. Ottelu pelataan paikkakunnalla, jossa ei ole liigajoukkuetta
* peliaika 3×20 min. tehokkaana, erätauot 15 min.
* tarvittaessa 20 min. jatkoaika 5 vs. 5, joka päättyy 1. hyväksyttyyn maaliin
* mikäli jatkoaika ei tuo ratkaisua, suoritetaan rangaistuslaukauskilpailu (5 laukojaa/joukkue)
* erotuomareina liigajoukkueiden valitsemat kauden erotuomariparit 2019-20  
* osallistujina sekä naiset että miehet
* Super Cupista tulee jatkuva käytäntö ennen Salibandyliigakauden alkua
* Super Cupin järjestelyistä ja tuotteistamisesta vastaa SSBL Salibandy Oy

Kuvat: Anssi Koskinen ja Juhani Järvenpää

Edit: Juttua muokattu 15:00. Täsmennys: Super Cupissa pelaa varmuudella Suomen Cupin finaaliin selviytynyt joukkue.

Jaa artikkeli