Suomi-Ruotsi-maaottelut erotuomaroidaan suomalaisvoimin

IFF:n Referee Committee nimesi Nordic Challenge -maaottelutapahtuman erotuomareiksi kaksi suomalaista IFF-erotuomariparia. Oikeutta jakavat suomalaisparit Thomas Ellis – Janne Sjögren ja Joni Kokkonen – Tommi Virkki.

Suomen ja Ruotsin välisissä aiemmissa ”Finnkampen”-kohtaamisissa jo tutuksi muodostunut käytäntö saa jatkoa Vantaan-maaottelutapahtumassa.

Kokeneemmalla kaksikolla Ellis – Sjögren on takanaan jo kahdet miesten MM-kilpailut ja tuoreempi IFF-pari Kokkonen – Virkki niitti keväällä mainetta poikien U19 MM-kisoissa Tanskassa, tuomaroidessaan turnauksen finaaliottelun.

Tavoitimme Tommi Virkin (kuvassa vas.) kertomaan viime hetken fiiliksistä ennen maaottelutapahtumaa.

Millä mielellä lähdet viikonlopun koitoksiin?

– Olemme Kokkosen Jonin (kuvassa oik.) kanssa todella innoissamme! Meistä on aivan mahtavaa aloittaa kausi tällaisessa tapahtumassa.

Muuttaako asetelma, jossa erotuomarit ovat toisesta pelaavasta maasta, jotenkin erotuomarin valmistautumista otteluun? Pitääkö jotain erityistä ottaa huomioon?

– Ei lainkaan. En ymmärrä mistä tällainen käsitys on syntynyt. Me erotuomarit suhtaudumme samalla tavalla kaikkiin otteluihin, riippumatta joukkueista. Idea siitä, että kansallisuus vaikuttaisi päätöksiimme, on perusteeton. Urheilu on etusijalla, ja luotan siihen, että ottelun lopputulos ei perustu tuomareiden toimintaan.

Champions Cupissa edellä mainittu systeemi on jo arkipäivää. Pitäisikö mielestäsi jatkossa myös MM-kisoissa olla mahdollista, että erotuomariasettelussa ei enää katsottaisi niinkään tuomarien kansallisuutta, vaan keskitytään erotuomarien osaamistasoon?

– Ehdottomasti. Toivon, että lajimme ottaisi askeleen eteenpäin keskittyen tuomareiden osaamiseen, eikä heidän kansallisuuteensa tai sukupuoleensa. Jos olet tarpeeksi pätevä tuomitsemaan esimerkiksi MM-finaalin, olen sitä mieltä, että ansaitset sen mahdollisuuden.

Kuva: Anssi Koskinen

Jaa artikkeli